"Без будилник": Да изплетеш надежда за болно дете

Как български жени събират средства с труда си, за да помогнат
Обновена: 9 ное 2017 18:07 | 9 ное 2017 18:00, Веселина Йорданова
0
"Без будилник": Да изплетеш надежда за болно дете
Тези и други прекрасни играчки ще откриете на фестивала "Шарена плетеница". Снимка: Facebook

Много пъти героите в "Без будилник" са споделяли как интересът им към нещо, което правят в свободното си време, става начин на живот или професия за тях. Днес ще ви разкажем за каузата на група български жени, които с любовта си към плетенето даряват надежда за живот на тежко болни деца. 

Обикновеният народ успява да събере огромните суми за лечение на болни български деца и не само, обяснява Магдалена Делева от групата "Плетем за българските деца". Казва, че ежедневно се сблъсква с доброто и е възхитена от големите сърца на хората, които отделят от скромните си доходи, за да помогнат на непознат в нужда.

Те - благородните хора, остават извън светлината на прожекторите, както и жените, които с труда си са връзката между дарителите и организаторите на нечия благотворителна кампания.

Идеята за плетива, средствата от които да спасяват живот, се ражда, когато една от жените – Мариана Гелева, предлага да се изплете одеялце за болно дете с надеждата, че то ще оздравее, като се докосне до толкова много любов.

Одеялцето ще събере труда на много жени парче по парче, а после този низ от положителни послания ще стане едно цяло, вярват сърцатите плетачки. Към благородната идея се присъединява и дарител, който иска да закупи одеялото за болната Бети като подарък за нея. Така - бримка по бримка, идеята набира скорост и подпомага още благотворителни инициативи. 

Магдалена се интересува от плетива от дете, покрай своята баба. После след години желанието й да твори красота от прежда отново се възобновява и така започва да изпробва различни техники.

"Всеки плете, когато има възможност, при нас нищо не е по задължение", обяснява тя. Докато си говорим, си представям как този труд в полза на другите всъщност "краде" от личното време на всяка от жените за самата нея, за приятелите, семейството и какви големи сърца носят те...

За каузите, зад които застават, разбират от медиите, от близки на децата, нуждаещи се от помощ и т.н. Всеки може да закупи някое от техните творения и да преведе парите в полза на конкретна кампания. Красивата играчка пък радва някое дете по хубав повод. Има и добри хора, които изпращат прежди и материали за изработката на плетивата.

"Държим да има отчетност за събраните и изразходваните средства, защото и самите дарители държат на това", обяснява Магдалена.

Самата тя е ангажирана всеки ден с каузата – или с плетене, или като контактува с дарители и организатори на кампании. Казва, че плете всеки ден, понякога час, друг път часове наред.

Майка е на тийнейджъри, покрай които има доста ежедневни задачи, но куките не излизат от чантата й и всяка свободна минута използва за любимото занимание. Най-много обича да плете играчки.

"Усещането е коренно различно, може би се превръщаме в деца и се връщаме в най-хубавите години. Това са все приказни герои и е много зареждащо и положително", обяснява тя.

Жените, които плетат за болните деца, не се вглеждат в броя на каузите, които са подкрепили, но със сигурност те вече са десетки.

Техни произведения освен чрез страничката във Facebook "С вяра в доброто - Подари надежда" може да закупите и на предстоящия фестивал "Шарена плетеница", който ще се проведе в подкрепа на хората без дом. Събраните средства в дните на фестивала - утре и през уикенда, ще бъдат отделени за една или повече кампании.

Фестивалът ще се провежда от 10:00 в Park Center Sofia, а входът е свободен. В програмата са включени различни работилници по плетене, чрез които също ще се набират средства за благотворителни каузи.

Една от последните, които жените ще подкрепят с шарените си плетива, е тази на Никол, която води най-тежката битка - тази за живота си. Момичето е с диагноза Сарком на Юинг и има тумор на тазобедрената става. Или тази на 5-годишната Кристин, която е с диагноза ДЦП и също се нуждае от лечение.

Защото с вяра в доброто всеки може да помогне!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации