МОН се хвали: Върнахме в класните стаи 17 297 деца!

При 80% от случаите децата не са намерени на адреса си
16 ное 2017 21:05, Анисия Иванова
23
МОН се хвали: Върнахме в класните стаи 17 297 деца!
Снимка: Reuters, архив

В класните стаи са върнати 17 297 деца и ученици от набор 2001 до набор 2012, съобщи пресцентърът на МС.

Постигнатото до момента нямаше да е възможно без съвместната и координирана работа на всички въвлечени в процеса институции, както и тяхната силна мотивация. Основните ни приоритети занапред са резултатът от работата да бъде съхранен и надграден. Това е заявил заместник министър-председателят Томислав Дончев на днешното заседание на Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, пише в съобщението.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев представил резултатите от извършеното, според които към 1 септември 2017 г. е установено, че 206 378 деца и ученици на възраст от 5 до 18 години са отпаднали от образователната система или никога не са били записвани в нея.

За обхождане на 162 962 адреса в цялата страна са били мобилизирани 1103 екипа с общо 11 632 представители на различни институции - учители, директори, социални работници, полицаи, общински служители, представители на местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица, медиатори, представители на гражданското общество.

В близо 80 на сто от случаите децата не са намерени на настоящ адрес, най-често, защото не са в страната. За отпадането да децата от образователната система сред основните причини се открояват социално-икономическите, както и пътуванията в чужбина с цел работа на цялото семейство, започването на работа в юношеска възраст за подпомагане на семейството, липсата на транспорт, ранните бракове.

Посещенията по адреси продължават, като наред с това екипите ще следят върнатите обратно деца и ученици и ще извършват дейности по превенция на повторно или ново отпадане. Предвижда се механизмът за съвместна работа на институциите да стане постоянно действащ, посочват от МС.

Изграден е портал с добри практики и обобщена полезна информация в подкрепа на екипите, който е достъпен на адрес back2school.mon.bg., пише още в съобщението.
 


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дааа, не могат и името да си напишат, бият съучениците си и учителите си, нооо важното е МОН да се хвали....
16
0
 
4
 
! Отговори
Има критерий преди 1 година
В закона е предвидено смекчаващо вината обстоятелство за педофилите, ако детето е навършило определена възраст и е било съгласно на сексуални контакти.В различните държави тази възраст е различна - някъде това са 14 г.,
другаде - 12 г.
Не знам каква е тази възраст според нашия закон, но точно тя може да се вземе и като начална граница на нещо друго - щом законът му дава право от известна възраст нататък да решава да води полов живот, нека да го задължава и да работи, ако я е навършило, но не учи
15
0
 
6
 
! Отговори
Поклон пред Орбан! преди 1 година
И Унгария е в ЕС и следователно е подписала някакви документи, забраняващи принудителния труд, но партията на Орбан се съобразява на първо място с местната специфика и чак след това - с унифициращите общоевропейски правила.
Вследствие на това, там, където общинската власт е в ръцете на партията на Орбан, безделниците принудително работят в селското стопанство.
ИЗВОД: Който не ще да учи, щом навърши 12 г., от понеделник до петък да работи по няколко часа дневно. Само полза ще има от това!
14
0
 
5
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 1 година
С други думи, на места се лъже, че ромчетата посещават училището, с цел да не бъде затворено това училище.
"Парите следват детето" - значи едни пари отиват някъде и някой ги ползва за нещо, но не и за образование на онези, за които тези пари са отпуснати.
Същевременно, държавата продължава да налива в семействата на тези деца полагаемите се надбавки и други бонуси, които по закон следва да бъдат спрени, ако детето не ходи на училище.
Кой е ограбен и измамен? Данъкоплатецът!
13
1
 
8
 
! Отговори
Равносметката? преди 1 година
Върнахте, тоест насила докарахте в класните стаи 17 297 деца и юноши, чиито родители не са счели за нужно да ги пращат на училище или пък самите те са решили да напуснат училището.
Възникват два въпроса:
1. След като не желае да учи, дали няма да пречи на останалите, които искат да учат?
2. Добре, върнахте ги, а колко време мислите, че ще ги задържите в клас?

Та накрая да пресметнем колко усилия и средства вложихме, за да ги върнем и какъв ще е крайният резултат?
12
0
 
7
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
А колко още са тия, навред из страната, които уж са ученици, но не знаят и азбуката дори? А директорът на училището в Гърмен например най-нагло заяви: "Ами те ромчетата не посещават занятията, но ако ги изключим, ще трябва да затворим училището !!!" - и никаква реакция, тоя наглец, който де факто краде парите на данъкоплатците не бе уволнен дори, камо ли да отиде на съд !!!

Колко пари от данъците ни отиват за фалшивото "образование" на дебилни хъхряшки малки?
11
1
 
5
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Колко от тия 17 000 реално ще ходят на училище, а не само да се водят ученици? А колко не само ще ходят, но и ще учат? А, г-н министре? Явно сте голям наивник !!! Не разбирате ли, че който ИСКА да учи, няма сила, която да го спре, а който НЕ ИСКА, няма сила, която да го накара !!!
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато от училище се взима удостоверение за напускане на училището се пише къде отива детето - в София примерно или се посочва държавата и градът дори. Има и деца, които се водят че са българчета, защото имат български акт за раждане, но никога не са били част от българското образование. Ясно е, че децата трябва да са в училище, но всичко е пак криворазбрана, деца в чужбина, но фиктивно и в БГ клас, обикаляне по адреси, като се знае че са в чужбина особено в малките населени места.
9
0
 
6
 
! Отговори
бай Стаматов преди 1 година
Голям успех!? Училищата са над 2 хил. върнати са 17 хил. ученици. Който може да смята. А знаят ли в МОН какво се случва в час с ученици на 9 год да влезе 15 год. бразилец. Ако родителите разберат истината в училищата ще останат само тези 17 200 ученици.
8
0
 
6
 
! Отговори
Александър Иванов преди 1 година
министъра да има много здраве.аз съм участник в един от екипите, освен социални работници (само те не получиха възнаграждение за тази дейност),всички други на хранилка бяха заети и не обикаляха махали, гета и богати квартали. 90% от отпадналите от обучение деца от много години живеят и учат в чужбина, а останалите 10% са в страната и учат, но МОН ги води неучащи поради липса на компютърна грамотност на класните ръководители-не се справят с електронните дневници.
7
0
 
2
 
! Отговори
Сержант преди 1 година
Пишете какво произвеждате...
6
0
 
3
 
! Отговори
The big щепсел преди 1 година
Леле лелеее... все по-жалка става тая пропаганда!!!
5
0
 
10
 
! Отговори
. преди 1 година
Драга *** вземете се в ръце и почнете да пишете нещо което става за четене ! Това е новина колкото и снега който идва , общо взето празни приказки и казване че черното е бяло ..... върнати 17 хиляди роми в училищата за да взимат надбавки ....... току що погледнах препрадката ви "Крими" ... ми никаде не видях ,че някой от разследваните са в затвора .... мисля ,че по ще ни интересуват такива новини или може би аз бъркам ?!
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колко ? ей ги тука - пишат по форумите
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За единия делегиран бюджет какво ли не правят крадците. Водят ги по документи и крадат парите.
2
1
 
13
 
! Отговори
Ха преди 1 година
95% сигурно са "индиичета" ,върнати за да могат пак да взимат помощи .... проверете след края на първия срок колко са останалите от това число. Това не е новина , трагедия е децата и юношите на България я напускат и я гледат само на снимки качени от роднини ..... като мен .... тъжно много тъжно
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виртуално(на хартия) може в действителност цифрата е много по-ниска.