МОН се хвали: Върнахме в класните стаи 17 297 деца!

При 80% от случаите децата не са намерени на адреса си
16 ное 2017 21:05, Анисия Иванова
23
МОН се хвали: Върнахме в класните стаи 17 297 деца!
Снимка: Reuters, архив

В класните стаи са върнати 17 297 деца и ученици от набор 2001 до набор 2012, съобщи пресцентърът на МС.

Постигнатото до момента нямаше да е възможно без съвместната и координирана работа на всички въвлечени в процеса институции, както и тяхната силна мотивация. Основните ни приоритети занапред са резултатът от работата да бъде съхранен и надграден. Това е заявил заместник министър-председателят Томислав Дончев на днешното заседание на Координационното звено по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, пише в съобщението.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев представил резултатите от извършеното, според които към 1 септември 2017 г. е установено, че 206 378 деца и ученици на възраст от 5 до 18 години са отпаднали от образователната система или никога не са били записвани в нея.

За обхождане на 162 962 адреса в цялата страна са били мобилизирани 1103 екипа с общо 11 632 представители на различни институции - учители, директори, социални работници, полицаи, общински служители, представители на местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица, медиатори, представители на гражданското общество.

В близо 80 на сто от случаите децата не са намерени на настоящ адрес, най-често, защото не са в страната. За отпадането да децата от образователната система сред основните причини се открояват социално-икономическите, както и пътуванията в чужбина с цел работа на цялото семейство, започването на работа в юношеска възраст за подпомагане на семейството, липсата на транспорт, ранните бракове.

Посещенията по адреси продължават, като наред с това екипите ще следят върнатите обратно деца и ученици и ще извършват дейности по превенция на повторно или ново отпадане. Предвижда се механизмът за съвместна работа на институциите да стане постоянно действащ, посочват от МС.

Изграден е портал с добри практики и обобщена полезна информация в подкрепа на екипите, който е достъпен на адрес back2school.mon.bg., пише още в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дааа, не могат и името да си напишат, бият съучениците си и учителите си, нооо важното е МОН да се хвали....
13
0
 
5
 
! Отговори
Има критерий преди 6 години
В закона е предвидено смекчаващо вината обстоятелство за педофилите, ако детето е навършило определена възраст и е било съгласно на сексуални контакти.В различните държави тази възраст е различна - някъде това са 14 г.,другаде - 12 г.Не знам каква е тази възраст според нашия закон, но точно тя може да се вземе и като начална граница на нещо друго - щом законът му дава право от известна възраст нататък да решава да води полов живот, нека да го задължава и да работи, ако я е навършило, но не учи
12
0
 
7
 
! Отговори
Поклон пред Орбан! преди 6 години
И Унгария е в ЕС и следователно е подписала някакви документи, забраняващи принудителния труд, но партията на Орбан се съобразява на първо място с местната специфика и чак след това - с унифициращите общоевропейски правила.Вследствие на това, там, където общинската власт е в ръцете на партията на Орбан, безделниците принудително работят в селското стопанство.ИЗВОД: Който не ще да учи, щом навърши 12 г., от понеделник до петък да работи по няколко часа дневно. Само полза ще има от това!
11
0
 
6
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 6 години
С други думи, на места се лъже, че ромчетата посещават училището, с цел да не бъде затворено това училище."Парите следват детето" - значи едни пари отиват някъде и някой ги ползва за нещо, но не и за образование на онези, за които тези пари са отпуснати.Същевременно, държавата продължава да налива в семействата на тези деца полагаемите се надбавки и други бонуси, които по закон следва да бъдат спрени, ако детето не ходи на училище.Кой е ограбен и измамен? Данъкоплатецът!
10
1
 
9
 
! Отговори
Равносметката? преди 6 години
Върнахте, тоест насила докарахте в класните стаи 17 297 деца и юноши, чиито родители не са счели за нужно да ги пращат на училище или пък самите те са решили да напуснат училището.Възникват два въпроса:1. След като не желае да учи, дали няма да пречи на останалите, които искат да учат?2. Добре, върнахте ги, а колко време мислите, че ще ги задържите в клас?Та накрая да пресметнем колко усилия и средства вложихме, за да ги върнем и какъв ще е крайният резултат?
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато от училище се взима удостоверение за напускане на училището се пише къде отива детето - в София примерно или се посочва държавата и градът дори. Има и деца, които се водят че са българчета, защото имат български акт за раждане, но никога не са били част от българското образование. Ясно е, че децата трябва да са в училище, но всичко е пак криворазбрана, деца в чужбина, но фиктивно и в БГ клас, обикаляне по адреси, като се знае че са в чужбина особено в малките населени места.
8
0
 
7
 
! Отговори
бай Стаматов преди 6 години
Голям успех!? Училищата са над 2 хил. върнати са 17 хил. ученици. Който може да смята. А знаят ли в МОН какво се случва в час с ученици на 9 год да влезе 15 год. бразилец. Ако родителите разберат истината в училищата ще останат само тези 17 200 ученици.
7
0
 
7
 
! Отговори
Александър Иванов преди 6 години
министъра да има много здраве.аз съм участник в един от екипите, освен социални работници (само те не получиха възнаграждение за тази дейност),всички други на хранилка бяха заети и не обикаляха махали, гета и богати квартали. 90% от отпадналите от обучение деца от много години живеят и учат в чужбина, а останалите 10% са в страната и учат, но МОН ги води неучащи поради липса на компютърна грамотност на класните ръководители-не се справят с електронните дневници.
6
0
 
3
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
Пишете какво произвеждате...
5
0
 
4
 
! Отговори
The big щепсел преди 6 години
Леле лелеее... все по-жалка става тая пропаганда!!!
4
0
 
11
 
! Отговори
. преди 6 години
Драга редакция вземете се в ръце и почнете да пишете нещо което става за четене ! Това е новина колкото и снега който идва , общо взето празни приказки и казване че черното е бяло ..... върнати 17 хиляди роми в училищата за да взимат надбавки ....... току що погледнах препрадката ви "Крими" ... ми никаде не видях ,че някой от разследваните са в затвора .... мисля ,че по ще ни интересуват такива новини или може би аз бъркам ?!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колко ? ей ги тука - пишат по форумите
2
1
 
14
 
! Отговори
Ха преди 6 години
95% сигурно са "индиичета" ,върнати за да могат пак да взимат помощи .... проверете след края на първия срок колко са останалите от това число. Това не е новина , трагедия е децата и юношите на България я напускат и я гледат само на снимки качени от роднини ..... като мен .... тъжно много тъжно
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виртуално(на хартия) може в действителност цифрата е много по-ниска.

Спонсорирани публикации