"Без будилник": С аромат на греяно вино, австрийски наденички и меденки!

Разходете се с нас в предколедна Виена!
21 ное 2017 18:45,
4

Снимка: Reuters

Време е да продължим нашата разходка в столицата на Австрия Виена, която е особено очарователна по време на Коледните и Новогодишни празници. Коледни пазари, греяно вино, наденички, меденки и лангоши - без тези деликатеси Коледата не е пълна. А да отидете и да се насладите на разкоша на Виена преди Коледа никак не е трудно - доверете се на Posoka и Bulgaria Air  да организират вашата визита. Елате с нас да се разходим в "Без будилник"!

След като се разходихме в основната част на Виена, е време да погледнем и встрани, където също има какво да се види! Особено по Коледа, когато градските власти не пестят пари и усилия в украсата на града. Почти всяка една малка уличка в центъра на града е украсена.

Коледните базари са нещо съвсем различно от това, с което сме свикнали. Наричат се Адвентсмаркт или Кристкиндълмаркт. Историята им датира още от 17 век, когато във Виена се появяват пазари, подобни на днешните.

Най-известният, най-пищният и може би най-скъпият е пред виенското кметство - Ратхаус, който тази година започна да работи на 17 ноември. Там се слага и голямото коледно дърво, което всяка година е подарък от някоя от 8-те австрийски провинции или Южен Тирол (най-северната италианска провинция). Тази година дървото идва от провинция Форарлберг. В последните години дървото се украсява с LED лампички, които да пестят електроенергия - малък детайл, който подсказва какво внимание влагат австрийците.

Във всеки един пазар се предлага традиционното греяно вино с канела и портокали Glühwein. Можете да си купите и редица коледни меденки с изписани какви ли не послания - от мили и романтични, през такива с изрисувани коледни картини до изписани шегички или пожелания.

В сградата на кметството пък се организират работилници за деца, които могат да запретнат ръкави и да направят собствени играчки, сладки или пък свещи, а родителите могат да купят сътвореното от детето им или пък сувенир, направен от друго дете.

Заради привлекателността на пазара редица детски хорове от Европа и не само се изреждат да изпълняват коледните си песни в дните преди празника за посетителите.

За да е пълно забавлението - пред Ратхаус има и ледена пързалка.

Но това далеч не е единственият. На площад Мария Терезия се организира "Коледното село". Един от най-старите пазари е този на площад Фраюнг, където често могат да се намерят дори антикварни украшения за елха.

На Карлсплац и Шпителберг пък освен греяно вино можете да си купите и истинско произведение на изкуството, тъй като много художници и скулптори излагат творбите си там.

С по-модерен привкус преминава Коледният пазар в парка Пратера, където се организират поп и рок концерти, но без да се пропускат коледните песни. Пред катедралата Свети Стефан пък пазарът предлага продукти само от австрийски производители.

Ако посетите който и да е пазар, не се задоволявайте само с греяно вино и меденки, а опитайте и страхотните кестени, австрийските наденички и един специалитет, който ще ви се стори познат - лангош. Дошъл в Австрия от Унгария е добре познат и у нас, но с името... мекица. Да, лангошът е подобен на мекиците, но вместо със сирене или пудра захар, се яде с чеснов сос или пък намазан със сметана.

Ако обаче ви писне от коледни пазари, се отправедете към другите близнаци - Белведере. Горно и Долно Белведере, те са огледални. Там също има коледен пазар, но градините на двореца са прекрасно място за разходка, дори и без цветята в тях. А за любителите на Густав Климт - именно тук, в Горно Белведере е разположена известната му картина "Целувката".

Белведере е построен по поръчка на принц Евгений Савойски. Когато започва строежът през 1714 година, Долен Белведере е създаден с идеята да бъде замък за забавления. По-късно, през 1720 година започва строежът на горния замък, който е използван като лятна резиденция.

И е време за перлата в короната - Шьонбрун. Легендата гласи, че на мястото на двореца император Матияс открил красив извор по време на лов - от там и името на замъка - Красив извор.

Макар и да има 1401 стаи в двореца, за посещение са отворени 40 тематични зали - стаята на Мария Антоанета, на Мария Терезия, Ореховата стая, огледалната стая и една от най-посещаваните: стаята на принцеса Сиси.

Замъкът и градините са обявени от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Наред с градините в парка на двореца се намира и фонтанът на Нептун, който държи тризъбец. До него е пък богинята Тетис, която го моли той да осигури безопасното пътуване на нейния син Ахил до Троя. Зад фонтана се намира и Глориетата - арка, от която се отваря гледка към целия дворец.

През пролетните и летните месеци изключително интересен е Лабиринтът. Той е точно това - лабиринт, но изграден от жив плет.

За децата, но и не само, най-интересното място обаче е зоологическата градина на Шьонбрун. Зоопаркът е открит през 1752 година и това го прави най-старият организиран зоопарк в света.

Помислено е не само за посетителите, но и за обитателите на зоопарка. Всяко животно има свое убежище, изградено по начин, който да напомня възможно най-много естествената им среда. За посетителите също - зоопаркът публикува програма с часовете за хранене на някои от животните, така че да може да наблюдавате как се храни морски лъв или пък сибирски тигър.

Някои от животните, които привличат най-много внимание, безспорно са пингвините и пандите, за които буквално трябва да се заредите с търпение, за да успеете да видите.

Виена обаче е безкраен източник на гледки и преживявания, затова ако отидете в австрийската столица - отдайте им се и открийте впечатляващия свят на града на Дунава!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
И с аромат на араби...много араби!А те са много ароматни,знаем!
3
0
 
5
 
! Отговори
До Скарлет преди 6 години
дин специалитет, който ще ви се стори познат - лангош. Дошъл в Австрия от Унгария е добре познат и у нас, но с името... мекица. Да, лангошът е подобен на мекиците, но вместо със сирене или пудра захар, се яде с чеснов сос или пък намазан със сметана.Кое от това точно не прочете? Авторът го е казал в прав текст, че е унгарско!?
2
1
 
5
 
! Отговори
Скарлет преди 6 години
Лангош е традиционен УНГАРСКИ специалитет, вкусни и пухкавки!!! Апропо, аналог са на нашите мекици!!!
1
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубавите наденички са в Германия, в Австирия все едно ядеш кренвирши Леки!!!

Спонсорирани публикации