Зимна приказка в София

Или връзката между изкуството и сезоните
21 ное 2017 09:07,
1
Зимна приказка в София
Галерия "Сезони", Пейзаж на Мария Райчева

С една специална изложба, посветена на красотата на годишните времена, галерия "Сезони" отбелязва 25 години. "Зимна приказка" е първата експозиция от предстояща серия.

И да признаем има странна връзка между изкуството и зимата, макар векове наред - чак до Ренесанса, художниците да  пренебрегват този мразовит сезон.

Факт е обаче, че някои от най-обичаните световни произведения на изкуството са именно зимни пейзажи. Сякаш още от първата сцена - шедьовъра "Ловци в снега" на Питър Брьогел Старши ние сме подвластни на очарованието и красотата на този сезон.

В столичната галерия е събрана колекция от най-добрите зимни картини, рисувани от утвърдени творци и млади художници, които разкриват красотата на София и околностите й.

Дора Бонева се вдъхновява от заскрежените софийски улици, а Калина Кралева пресъздава пъстроцветни вихрушки. Наситена с богатство от багри е "Зима" на Атанас Жеков, омайва и приглушената гледка от прозореца на Димитър Арнаудов.

Димитър Атанасов също рисува зимна София, както и студена красота струи от композициите на Магда Абазова, Любен Генов и Цанко Панов.

Днес снежните сюжети, продължават да предизвикват художниците повече от всеки друг сезон, с многообразие от теми и цветове.

"Зимна приказка" ще представи живописните си платна от 30 ноември до 15 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Зимната приказка в София трае 1 седмица около Коледа, когато ?елтик фрост си замине. Настава спокойствие, чистота и Зимна приказка!

Спонсорирани публикации