Пишман скиори по пистите ни: Трошим глави и крака!

8 души са загинали през изминалата година при инциденти
8 дек 2017 08:37, Петя Славова
11
Пишман скиори по пистите ни: Трошим глави и крака!
Снимка: архив, Булфото

Българите са рекордьори по трошене на крака, ръце и глави по ски пистите, съобщиха от Планинската спасителна служба при Българския червен кръст.

2343 са случаите на закъсали скиори, които са спасявани от доброволците на ПСС от 2011 г. до сега. Не малка част от тях са били извън очертаните трасета, съобщи директорът на ПСС Емил Нешев и уточин, че само през миналата година са викани спасители за 277 закъсали на пистите.

Той предупреди скиорите, които за първи път ще отидат да карат ски, че обикновено най-много травми има в първия ден от сезона. По думите му монго по-труден за каране е изкуственият сняг.

Спасителната дейност е доста скъпа, тъй като се използват специфични съоръжения, каза пък зам.-председателят на ПСС Веселин Ганчев и призова хората да се застраховат, когато отиват в планината.

Рекордьори сме и по губене в планината, стана ясно още от информация на ПСС при БЧК. Планинските спасители са оказали помощ на 2514 човека само през тази година, като за измъкването им от пропасти, дерета и намиране на трудно достъпни места са направени 94 спасителни акции. Смъртните случаи през 2016 година са осем, пише "Монитор".

Основната причина за инциденти в планината е надценяване на собствените възможности, обясни директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. Той изрази надежда, че хората ще спазват планинарската етика, което би помогнало да не се попада в тежки ситуации.

Българските планини са предвидими, просто не бива да се тръгва на туризъм без предварителна информация за температурите, условията, евентуална лавинна опасност, неподходящо облекло и без застраховка, обясни Емил Нешев. Планината си има правила и всички сме длъжни да се съобразяваме с тях, каза още той и подчерта, че ПСС е напълно готова за новия зимен сезон.

От Планинската спасителна служба отново повдигнаха въпроса за регламентиране на доброволческата дейност.

Държавата е длъжник в това отношение. необходимо е народните представители да приемат Закон за доброволчеството, колкото е възможно по-скоро, изтъкна заместник – председателят на ПСС Веселин Ганчев. Той припомни бедствието във Варна от преди близо три години, когато доброволци бяха уволенени от работа.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има доста нуждаещи се хора за трансплантации които са по добри от тия Силтаци да са трепят по пистите на алчните бански селяни
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Често ходех на ски преди. Но ми омръзна донякъде, защото пистите се пълнят с мислещи се за много важни хора, които в същото време летят надолу, а не могат да си контролират ските. Даже съм виждал по време на нощно каране как излизат от осветения участък и си правят каквото искат...
8
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колкото повече осакатени *** има толкова по добре
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 6 Ти да не си даскал :)) Сега по темата ...нормално след 60 годони опустошителен комунизъм хората да нямат опит в много неща. Преди време питах едната си баба ...Кога за последно е ходила на планина ...И отг беше : Ами аз никога не съм ходила. Ще минат още 15 години докато станем нормални хора , с нормални качества.
6
3
 
8
 
! Отговори
Монго преди 6 години
Преброих 7 правописни грешки, нов рекорд за сайта. Авторката май снощи до късно е била на кръчма.
5
3
 
3
 
! Отговори
Сп???нс преди 6 години
отворете статистиката и вижте колко хора се давят годишно в Испания - ще се оплашите, така че не си мислете че с няколко счупени глави ще се свърши света- ами не!
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма страшно! Неграмотността компенсираме със самочувствие!
3
1
 
8
 
! Отговори
Ай сиктир преди 6 години
... И що мислите, че по другите курорти е по-различно. Да не би там да ходят само експерти по спускания!? Съвсем нормално е да има травми. Самият вид спорт е предпоставка за по сериозни наранявания! Вие, изобщо ходили ли сте на ски някога или от седене пред компютрите, вече имате " троянци" в главите !?
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички знаем че колкото повече услуги ползват почиващите , толкова повече се развърта икономиката- Застраховки , линейки, процедури, и т.н
1
4
 
23
 
! Отговори
Киртак преди 6 години
Никаква култура. Взема ските или борда и директно на "синя"или "червена писта". Първо, по-трудно ще усети ските/борда и по-бавно ще се научи да ги управлява. Второ, опасен е за себе си и за околните. А сноубордистите както си седят, стават и без да погледнат идва ли някой, тръгват напряко на пистата. А има и комплексари дето си мислят, че са Боде Милър и са на "Бърд ъф прей". Само, че там са три реда огради, съдии, хеликоптер и няма други скиори по пистата.

Спонсорирани публикации