Заглавието на първия сръбски порно филм от 1910 г.: "Българин"

Как сега експерт обяснява името на лентата
2 яну 2018 21:30, Елка Василева
59
Заглавието на първия сръбски порно филм от 1910 г.: "Българин"
Снимка: Вестник "Блиц"

"Българин" - това е заглавието на първия сръбски порно филм, заснет през 1910 година.

Най-старият запазен сръбски филм е създаден през 1909 година. Той е направен от двама англичани, заснели коронясването на крал Петър Първи Караджорджевич. Макар че мнозина не вярват, година по-късно в Сърбия е заснет и първият филм за възрастни със заглавието „Българин", пише сръбският вестник "Блиц".

Филмът е дело на Славко Йованович заедно с френския оператор Анри Лекар, от когото е учил занаята.

"Филмът е заснет на пиротски килим, който по-късно се превръща в защитен знак на предвоенните филми от този жанр. В ролите са 100-килограмов мустакат мъжага и дребна девойка, наполовина на килограми. На килима те първо се убеждават. Момъкът напада, а тя се съпротивлява, но накрая все пак се съгласява", разказва Александър Ерделянович, директор на Архива на югославската кинотека.

"Филмът е наречен "Българин" по две причини – защото българите винаги нападат в гръб /широко разпространено мнение в Сърбия/ или защото той я „скъсва, разбива" като „българската скупщина" /в Сърбия „българска скупщина" се казва за разбита, разнебитена институция, за нещо, в което няма никакъв ред и смисъл/", смята Ерделянович.

Сцените във филма обаче са толкова безобидни, че днес биха могли да се излъчват в следобедно време, обяснява експертът.

Операторът Славко Йованович е направил и революционна крачка за онова време. "Снимал е със статична камера в общ план, но накрая на филма, когато се виждат голите гърди на момичето, се появява средно едър план, което е рядкост за онова време", разказват други експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
5
 
! Отговори
ТеооГеоо преди 6 години
Хубави са сръбкините , почти като българки!Затова ние истинските българи по стара традиция останала от дедите ни , си ги "онождаме" здраво!Те са ни признателни за това , чете се после във влажните им погледи...А на сърбите коментарите са пълен *** , продиктуван от страх и комплекси.Освен това , как трябва да гледаме на хора забравили кръвта и рода си говорещи на старобългарски(черковнославянски)
43
0
 
19
 
! Отговори
Българоман преди 6 години
До всеки сърбоман(ако не е само провокатор,за да се пишат тук коментари)и най - вече тези с пръстите надолу. Я се запитайте ,майцепродавци каква майка ви е раждала вас бе. ,,Поради що се срамите да се наречете българи''. Или сте си просто сърбомански ***. Ами те хората от Западните покрайнини са по- големи родолюбци от вас. Това да си българин и да говориш срещу България,колкото и бедна и слаба да е в момента,е все едно да мразиш собственото си семейство и деди. А е такава заради вас.
42
2
 
18
 
! Отговори
Българоман преди 6 години
До всички сърбомани от северозападнала България. Когато България не беше освободена,1862-63 г. имаше първа българска легия в Белград на Раковски,когато българите се проявяват, гонейки турския останал гарнизон ( най- много се изявяват Стефан Караджа и Левски, там получавайки прозвището си), всички сърби се крият, като мишки. А за благодарност сръбския крал разпуска и прогонва легията. 1885 год. При съединението ,кой кого напада в гръб,а после си чупи краката да бяга чак до Белград - сърбите.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде можем да го гледаме?
40
20
 
3
 
! Отговори
Сърбоман преди 6 години
До юбералесОт какво да сме комплексирани бе момче? До скоро идвахте да си купувате обувки от нас! Винаги сте ни завиждали на успехите! Като от СЪРБИЯ отида в България чувството е че попадам в по-изостанала страна ! Ако не бяха войните сега щяхме да сме още толкова по-напред от вас! Да си имаме уважението, но българите сте си твърдоглави и неразбрани хора. С гърците много сме се смяли!
39
2
 
24
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Сърбите са конплексирани от нас и затова имат силна омраза. Просто е.
38
0
 
14
 
! Отговори
Възмутен Българин преди 6 години
***, ***, свършиха ли темите от България, та ни занимаваш с подобни долнопробни статийки? Главни редактори , къде сте? Стига жълтини? Разбира се ако държите на добрия вкус....!
37
3
 
35
 
! Отговори
Босилеград преди 6 години
Името идва от това, че са снимали на пиротски килим, а Пирот и Ниш са били винаги български градове населени с българи и това си го признават и сърбите до нашето освобождение, а после заграбват наши земи. Освен това към 1909г. когато е правен филма в гръб са ни нападнали все още само сърбите- в сръбско българската война... Така, че опитите с антибългарски клишета да обяснят нещо са нелепи.
36
1
 
18
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
Много ясно че ще се казва БЪЛГАРИН, че как иначе, те сърбите от край време са убедени че жените само се бият, та ако не е бил БЪЛГАРИН нямало е да знаят как да се възпроизвеждат.
35
35
 
7
 
! Отговори
Сърбоман преди 6 години
Да питам втората Балканска кой я предизвика? Вие татарите! СЪРБИЯ е със статут на победител в две световни войни! В какво сте по-напред от нас? Хахаха в нищо! В предателството и нагаждачеството може би! Премиера ви ни идва на крака да се мазни! Колкото Гришето е "по-добро" от DJOKOVIC хахаха Kosovo je Srbija, Makedonija също е наша! Татарииии
34
4
 
20
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
Порното с НАТО от 1999 г. как се казваше? А да "Яж уран" със съдействието на Бай Иван Костов!
33
4
 
23
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
Сръбе на връбе, по пет на нож!
32
7
 
41
 
! Отговори
да преди 6 години
Сърбия била пред България:-):-):-)в кое, бе..тая жалка изостанала държавица е изостанала от нас вьв всичко..куче да вържем в сръбско няма да стои така сме ги нападали сърбите в грьб, че не могат да си преброят пораженията на бойното поле от българската армия хората даже виж имат за на'пиканата Сърбия...кое е общото между Сърбия и Нокия - че всяка година ги правят все по- малки:-):-):-):-):-):-)сърбите са горди...б'алъци..които загубиха Косово, Черна гора..а ще има и още..Войводина е унгарск
31
2
 
37
 
! Отговори
БатБулгар преди 6 години
Сърбите имат една поговорка: Убий Хървата, да няма Бугар брата. Щото сърбите знаят, че като нападат Българите в гръб, Хърватите, щото са ни братя, ги удрят и тях. Е те така с великите сърби, чийто жени винаги ги СЪРБИ.
30
0
 
13
 
! Отговори
37 преди 6 години
Почитали си съюзите, я кажи за македония почетаха ли го? мозък
29
47
 
7
 
! Отговори
Сърбоман преди 6 години
Хахахахаха, кой говори за леки жени!? Всички в цяла Европа цнаят славата на българката :) Говорил съм с германци и казват че от всички най-лесни са вашите жени! Сърбите сме бели хора-славяни не с ромейски загар като вас! Ние сме горди хора и си почитаме съюзите! Не сме предатели като вас. Русия ви освободи, а вие я ударихте в гръб! В гръб ви е силата!
28
3
 
19
 
! Отговори
Скрий се! преди 6 години
До Сърбоман: Ур.......д!
27
43
 
6
 
! Отговори
Сърбоман преди 6 години
Българите сте предатели! Нападате в гръб, но накрая СЪРБИЯ винаги е пред вас. Не мога да се сетя за нещо, в което България да превъзхожда Сърбия :) Просто сме по-велик народ от вас!
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 31Абе кой ти плюе сърбите, не виждаш ли, че всички се бидалкат. Аман от хора без чувство за хумор.
25
0
 
19
 
! Отговори
До 32 преди 6 години
Е ми хубаво,значи в Ниш жените лесни,мъжете некадърни.Ама ние нали все разправяме че тия в Ниш са чисти българи?Па и другите в Сърбия ги имат за такива?

Спонсорирани публикации