"Без будилник": Модерно, но и безопасно в зимната планина

Подготовка, екипировка... Не подминавайте правилата, които спасяват живот!
1
"Без будилник": Модерно, но и безопасно в зимната планина
Демонстрация на ПСС за спасяване в планината. Снимка: архив, БулФото

Зима е, макар на моменти леко да се подлъгваме, че е пролет. И в планината условията са по-сурови, което се чувстваше дори в "пролетните" дни в ниското, когато слънцето се скрие... Тепърва любителите на зимните спортове ще се радват на моментите, в които ги упражняват, но за да бъде преживяваването истински хубаво, то трябва да е безопасно, за да се върнем с положителните емоции там, откъдето сме тръгнали. А ние в "Без будилник" днес гледаме към зимната планина!

Модерните времена безспорно улесняват любителите на планината откъм екипировка и всякакви технологични приспособления. Също толкова вярно може се окаже обаче, че създават нови възможности за нещастни инциденти.

Като актуалното напоследък снимане с GoPro камера, заради което скиорите карат на твърде близка дистанция, дава пример планинският спасител Момчил Панайотов, който е и председател на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил.

Статистиката е недвусмислена – в 95% от случаите хората са предизвикали лавините, които ги застигат. А шансовете за оцеляване на затрупан от лавина, който е престоял в снежния капан повече от 15-20 минути, спадат драстично.

Ако се занимавате с извънпистово каране, зимен туризъм и алпинизъм, следва да спазвате определени правила, които предпазват от лавинни инциденти. Дистанцията в случая е само едно от тях. И макар всяка дейност да има и своите специфични изисквания, безспорни остават адекватната екипировка, събирането на предварителна информация, да не сме сами в планината, но не и с твърде голяма група, да имаме план къде отиваме и колко време ще ни трябва да стигнем, да преценяваме правилно силите си, някой друг да е запознат с намеренията ни....

За втора поредна година Планинската спасителна служба при БЧК изнесе безплатна лекция за безопасността в планината, на която можеха да присъстват всички интересуващи се от темата. Всъщност не една, а няколко лекции, свързани с лавинната безопасност, метеорологията, оказване на първа помощ, необходимата екипировка в планината. Планниските спасители отговаряха и на въпроси.

600 доброволци и 42-ма щатни спасители, разпределени в 32 отряда по места, се грижат за безопасността ни в планината. Тази спасителна дейност у нас е с традиции, които започват от 1933 година, когато ПСС е основана. В ПСС "работят" и общо 23 спасителни кучета, разказа Тони Стоянов, началник на Софийския отряд.

Няколко архивни черно-бели кадъра показаха на присъстващите колко различен е бил инвентарът, с който службата е разполагала в онези далечни години. С днешните технологии нещата много са се променили, но въпреки това понякога ПСС не може да достигне навреме до вас. За помощ веднага може да разчитате единствено на хората на място, на тяхната подготовка и правилна реакция в рискови ситуации. Затова основите на първата помощ са задължителни в планината.

По тази причина и модерният телефон не служи за лайкване на всеки пост в социалните мрежи, а за връзка и комуникация. Хубаво е да имате за него и външна батерия. А ако се случи инцидент, линията трябва да е свободна, за да държите връзка със спасителите.

Но ето едно мобилно приложение, което може да ви е от полза, за да се свържете с тях – PSS. Чрез него може да изпратите координатите си на спасителите, но трябва да се обадите и в службата, за да потвърдите, че се нуждаете от помощ. Най-лесният начин за връзка с ПСС е спешният телефон 112. В зимната планина дръжте телефона на топло до тялото си, изолиран от студа.

И още нещо, което модерните времена ни предоставят щедро – много информация от различни източници, видеа с практически съвети, полезни курсове и прочие, чрез които да сме по-подготвени за възможните опасности.

Въпреки всичко не е срамно да се върнете, ако имате съмнения и не сте уверени в силите си, защото планината ще е там и утре, припомнят планинските спасители. Или ако нещо ви притеснява, да го споделите с останалите в групата и да го обсъдите. Да се вслушваме в инстинктите си е част от това да чуваме какво ни казва планината, когато сме на място.

Предварителната проверка на екипировката и информацията за лавинната опасност за дадения район също са не по-малко важни. Както и изборът на маршрут за качване и слизане най-малко заплашен от лавини.

ПСС препоръчва движението в зимната планина да става с котки, пикел и каска, особено на заледени и каменисти стръмни терени. Задължително е да имате индивидуален лавинен комплект – лавинен уред, сонда и лопата.

Какво да правите с тях, може да научите на практическото занятие, което Софийският отряд на ПСС ще проведе в събота, 13 януари, от 11 часа на хижа "Алеко".

А от нас - прекрасна и безопасна зима в планината!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Първи преди 6 години
много яко, браво бе

Спонсорирани публикации