Къдрав, тъмнокож и синеок! Чедърмен – прародителят на британците

Този човек е живял преди 10 000 години по земите им
8 фев 2018 19:50, Елка Василева
92

 

 

Странни външни белези е притежавал прародителят на всички британци, живял по техните земи преди 10 хиляди години, предава Франс прес.

Според учените праисторическите индивиди, които са обитавали Острова, са били с много тъмен цвят на кожата, косите им са били къдрави, а очите - сини.

Така изглежда реконструкцията на Чедърмен, чийто скелет е бил открит в едноименната пещера в югозападната част на Англия.

Само преди няколко години реконструкцията на лицето му изглеждаше доста по-различна. Тогава той беше с черни коси, но кожата му беше много по-бяла, а очите – кафяви.

Още по темата

По думите на Крис Стрингър, директор на изследователския отдел към Лондонския природонаучен музей, мнозина биха се учудили от външния вид на своя прародител.

"Мнозина се изненадват при сегашния вид на Чедърмен, живял преди 10 хиляди години по нашите земи. Той е бил доста мургав и с много сини очи!"

Последните открития са били направени с помощта на два фактора. На качеството на взетия ДНК материал, който е бил много добре запазен за толкова древен скелет, и на усъвършенстваната техника по разчитане на генома.

Генетичният материал е бил взет чрез отвор в черепа, от който е било извлечено малко количество костен прах. Самият скелет е бил открит в пещера, в която температурата се е задържала на постоянни нива, а въздухът е бил студен и сух. Това е позволило ДНК-то да се запази в толкова добро състояние.

На базата на последните получени данни холандски специалисти реконструираха лицето на Чедърмен в триизмерен вариант. Той е принадлежал на популация от ловци-събирачи, дошли от Близкия изток и мигрирали към Северна Европа в края на последната ледникова епоха. В наши дни около 10 процента от бялото британско население носи чертите на тези свои прародители.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
57 - Британските учени слабо се вълнуват от българския геном. Но има няколко изследвания в последните 10 години, на международни екипи с българско участие. Профилът на тракийците е гени сходни с тези в северните държави (скандинавци/балти), със средиземноморски примеси. Имат малко общо и с древните, и със съвременните българи.При идването на българите, траките отдавна не са част от пейзажа, освен като маргинални остатъци инкорпорирани в други етнически групи.
56
0
 
2
 
! Отговори
az преди 6 години
Преди 10000 години всички са били с тъмна кожа и ***. В последните 2000 години благодарение на цивилизацията човекът прекарва все повече време на закрито и това е довело да изсветляване на кожата. В момента нормално човек прекарва 90% от живота си на тъмно или закрито. Преди е било обратното на тъмно си в пещерата през деня си навън. Сега цял ден бачкаш на закрито и излизаш по-тъмно.
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До saki 56Ти откъде знаеш, че в някоя тайна лаборатория вече не се правят експерименти с клониране на хора. Кой знае какви чудовища са създали.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... и хомосексуален, ако трябва да сме съвсем коректни.
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
шведи, скандинавци в жк Факултета друг път, англичани са, учените го доказаха.
52
0
 
3
 
! Отговори
ние сме траки преди 6 години
До Анонимен 44Начел си се на английски учени!Попрочети малко и от други,няма да боли!
51
0
 
4
 
! Отговори
saki преди 6 години
Щом има ДНК , може да го клонират и да видим ,как е изглеждал. Отделно ще е добър за изследване,защото може да има по силна имунна система от сегашните хора. Но няма да разрешат клониране.
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат да сближат белите хора с прииждащите от Африка.
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости!
48
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с възтановяването на кожата на лицето и цветът на очите са пълни глупости.След още 2 г., когато има нови научни открития ще се окаже, че тоя е рус със черни очи и чисто бяла кожа.Самият факт, че на определен период от време едни и същи данни дават различни резултати вече е съмнителен.
47
2
 
9
 
! Отговори
не син преди 6 години
Имал е и две къдрави антенки на чутурата !
46
2
 
16
 
! Отговори
леле преди 6 години
Пак ви пробутват простотии и веднага започват коментари върху пълни измислици !
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам на какви "генетични" технологии са разчитали, ама антропологичните му черти са на бял човек, а очите му са сини, което някак си изключва тъмна кожа.
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам идея как можем да върнем на британците първоначалният им вид.
43
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се кахърете, бе!Преди 10 000 години всички сме били "мур---гави", тоест Роми!Древните Римляни и Египтяни са го знаели!-:)))))))
42
1
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Е-го на - пра-пра-пра ингилизина прекалил със солариума...
41
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ханку. Брате. В съвременните българи има нищожен процент тракийски гени, докато "пра"българските варират от 25 до 50%, в зависимост от региона.Шокинг нюз - когато българите на Аспарух идват, тук траки вече няма. Що не четете вместо да дращите глупости, ще остане една загадка.
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите са по-бели от антикомунистите.
39
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убавец! Малко прилича на кралицата
38
1
 
21
 
! Отговори
Мария преди 6 години
И какво се опитват да изкарат сега? Драмата с мигрантите била отпреди 10 000 години.

Спонсорирани публикации