"Без будилник": Спа, ски, култура и забавления – това е Сърбия!

Все повече българи избират да прекарат почивката си при съседите
15 фев 2018 19:02,
12
"Без будилник": Спа, ски, култура и забавления – това е Сърбия!
Снимка: pixabay.com

Забележителности, забавления в градовете, спа курорти, зимни спортове, кулинарни изкушения... Всичко това прави Сърбия примамлива дестинация за българите, които са едни от най-многобройните чуждестранни туристи в съседната ни държава. Затова днес в "Без будилник" ще ви разкажем за веселието по "Скадарлия", лечебните води на Сокобаня и белите склонове на Копаоник.

През последните години Сърбия се очертава като една от най-бързо развиващите се туристически дестинации в Европа, като страната отбелязва 17% ръст на чуждестранните туристи. През последните 10 години и броят на българските туристи се е утроил. Това стана ясно на пресконференция на Сръбската туристическа организация по повод панаира "Ваканция и спа Експо 2018".

Освен върху големите градове, акцент се поставя и върху планинския и спа туризъм, като така Сърбия се налага като целогодишна дестинация.

Едно от най-посещаваните места в страната е Сокобаня. Курортът е разположен в централната част на югоизточна Сърбия и се намира на 225 км от София. Сокобаня има множество минерални извори, а климатът е особено подходящ за респираторни заболявания. Освен спа туризма, там се развива и спортният и възстановителният туризъм, а за хората, търсещи забавление, има и редица барове и нощни клубове. Нощувка със закуска през уикенда и използване на спа център би струвало между 50-60 лв.

Подобни са цените и в Луковска Баня и Пролом Баня, но и с включена храна. Луковска баня се намира в Южна Сърбия, на склоновете на планината Копаоник, а водите й лекуват ревматизъм и остеопороза. Пролом Баня пък е в планината Радан и е добър избор за хора с бъбречни заболявания, кожни проблеми и болести на храносмилателната система.

Сърбия също предлага и забавления за любителите на зимните спортове. Копаоник, Стара планина, Торник в Златибор и Брезовица са идеални места за ски ваканция. Пистите са с различна трудност, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали.

Много туристи се впускат и в търсене на забавление и културни забалежителности и избират по-големите градове.

Нови сад или "Сръбската Атина" печели туристите с архитектурата си и поддържаната си красота. През последните години градът е станал и столица на феновете на фестивала "Exit".

Безспорно най-предпочитан е Белград, който печели туристите със своите забележителности, музеи, паркове, красотата на реките Дунав и Сава и бурния нощен живот.

Една от емблемите на сръбската столица - "Калемегдан", представлява музей на историята на града на открито. В рамките на крепостта се намират множество паметници, които разказват за развитието на града от античността до наши дни. От "Калемегдан" се открива и невероятна гледка към Дунав и Сава, чиито води предлагат различни атракции - разходки с лодки и много заведения.

Бохемският квартал също е любимо място на туристите, които там могат да се наслаждават на плескавици, ущипци, жива музика и много ракия. На калдъръмената улица "Скадарлия" се намират стари кръчми, които пазят традицията на веселието на фона на стара градска музика и вкусна храна.

Развиващата се сръбска столица се готви за своите нови гости - обновяват се улици, фасади, паркове, а хотели, ресторанти и кафенета чакат да приютят любопитни туристи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
4
 
! Отговори
турист преди 6 години
не е лошо да се види но нищо,което да те шашне София е много по модерен и хубав град от Белград внушителна е новата църква,която сега завършват
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Признавам ги за кулинарията- там са много добри! И в най- непретенциозен ресторант е много вкусно и не е по- скъпо от тук!
8
7
 
11
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Туризма в нашата държава не се развива? Светлини години сме пред държави като Сърбия. Ама нали българина обича да е чуждопоклоник и да плюе всичко родно... Приятелю в Сърбия 1/3 от домакинствата са с външна тоалетна, за какви спа комплекси говорим? Цял святва идва в България на почивка, ама *** завидя на сръбските аграри. смях.. като не излизате от вас четете новини и статистики поне.
7
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
,,Копаоник" е европейска дестинация за ски курорти още преди в Банско,да са чули за лифтове ! И определено Сърбия има по-добри и повече курорти с лечебни минерални извори!Тези и други положителни неща за Сърбия ни бяха спестявани ,защото не бяхо поели по нашия,,цивилизационен" избор и трябваше да са очерняни!
6
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия няма нищо,с което да шашне туристите.Дори месото там,вее не е истинско.
5
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само плиткоумните шопи превъзнасят и ходят в тази чалгаджийска дупка! Все са се ненаяли на мазни пиперосани плескавици и прехвалени, но изкуствени като при нас краставици!
4
5
 
12
 
! Отговори
петър пак падналов преди 6 години
Не знам защо е премълчано в статията , че лифтовете и влековете са с пъти по-евтини от колкото в нашите топ курорти
3
4
 
12
 
! Отговори
От 1 до 2 преди 6 години
Така е приятелю!За това говорим.Ама вече и дивото не може да се хване!
2
4
 
16
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
Нашите изтърваха питомното,сега гонят дивото.
1
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Сърбия и Албания са много добри дестинации за отмора.Не е скъпо,а качеството на предлаганата услуга и обслужването са на високо ниво. Жалко,че туризма в красивата ни страна не се развива,ама докато "пералните"в сектора работят няма как да просперираме.И съседните държави привличат туристите.

Спонсорирани публикации