"Без будилник": Родопски чанове гонят злото в Широка лъка

Празникът "Песпонеделник" - кукери, звън, смях, веселба...
Обновена: 1 мар 2018 17:34 | 1 мар 2018 17:30, Веселина Йорданова
9

Снимка: БТА

Родопите – магично и мистично място, което трудно може да бъде описано с думи. Една от визитните му картички е село Широка лъка, което е част от Стоте национални туристически обекта на България. Само след дни то ще бъде завладяно от звън на чанове и много веселие, вижте защо в днешния "Без будилник"!

Кукери от различни краища на страната гонят злото в Широка лъка в първите дни на март, за да бъде годината здрава и плодородна. Дните преди кулминацията, която тази година ще е на 4 март, също са изпъстрени с празнични прояви и за националния празник 3 март.

На празника, известен като "Песпонеделник", кукери обхождат селото, за да изгонят всяко зло от къщите и душите на хората. Сцената е повече от въздействаща - на фона на старите къщи, със звъна на завързани за коланите им чанове и дървени саби, те танцуват и гонят злите сили, а появата им е съпроводена с много шум и смях. В този ден се пеят много родопски песни, а хората се забавляват и празнуват.

В Широка лъка "песяците" се обличат в страшни костюми от животински кожи, а на главите си слагат страховити маски с рога. Песяци в миналото са били хората, отглеждащи ловни кучета (песове), с които са гонели дивеча.
Днес това са маскирани и костюмирани младежи и мъже, като дружината има "старейшина" и "нивеста", която е негова съпруга и за чиято сигурност той се грижи.

Песяците ходят от къща на къща за здраве и берекет. След това на селския площад те представят венчален обред, раждане, оран, засяване. Ако те прескочи песяк, ще ти върви през цялата година, вярват местните.

Всяка година над 200 участници от цялата страна се събират пред читалището в Широка лъка, за да изпълнят кукерските ритуали. Провеждат се карнавално шествие, изложби, концерти и др.

Широка лъка е архитектурен и фолклорен резерват, известен с оригиналния си родопски стил, история и музикални традиции.

Селото е разположено амфитеатрално на двата бряга на едноименната река. Името му идва от старобългарската дума "лъка" – извивка, кривина, лъкатушене.

Широка лъка се намира в подножието на североизточните склонове на Западните Родопи и югозападните склонове на Чернатица на 1060 м надморска височина. Това прави селото прекрасно място за селски и екологичен туризъм.

Сред забележителностите е църквата "Св. Богородица" - построена за 38 дни, според преданието. Предполага се, че е рисувана от ученици на братята Димитър и Захари от Самоков и дори, че самите те са я изографисали.

Освен със забележителната си архитектура, Широка лъка е известна и с песните си, които са съпроводени от каба гайда. Българските традиции се предават в местното Национално училище за фолклорни изкуства, тук е и най-старото училище в Родопите.

Интересен за разглеждане е Етнографският музей. Експозицията му показва бита и обичаите на хората от този край и подредбата на старата родопска къща.

Широка лъка е едно от местата, които ще посетим в предстоящите почивни дни. А вие?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
24
 
7
 
! Отговори
се преди 6 години
До Гогокви сирачета, бе? пращат си децата напред, после като се закрепят, иде целият род след тях! В Афганистан война няма!
8
8
 
39
 
! Отговори
Маке преди 6 години
Да да, личи им колко са гостоприемни, да нямате място в сърцата си за две деца бягащи от война. Повечето хора , който познавам , като чуха за този случай , не искат и да стъпват в това село.
7
36
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В село Широка лъка е прекрасно.Хората са невероятно гостоприемни и добри.Като не сте били там и не ги познавате моля не говорете!Един път стъпили в това село ще го харесате за винаги!
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като се облекат като демони вместо да гонят демоните, ги викат.
5
14
 
48
 
! Отговори
Коцето преди 6 години
Да изгонят сираци и то бягащи от война, това е голям грях, трудно се изкупува.
4
7
 
29
 
! Отговори
4 преди 6 години
Ей тва гонене на духове ще ме разбие, явно си нямат друга работа...май скоро време ще се състезаваме с ***...
3
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Широка лъка е много красиво село! Но за хората там може да се поспори, щом са изгонили сирачета... А за гонене на злите духове могат да пуснат някоя селска мома с една вежда и мустаци като на войвода, ще избягат злите сили чак в Гърция! :)
2
3
 
3
 
! Отговори
Ризван преди 6 години
А лули на "мира" пушат ли??:))) А в София пред парламенто няма ли да дойдат? Сакън там зло няма?! :)))
1
10
 
46
 
! Отговори
Гого преди 6 години
Широка Лъка е известно също и с изгонването на две сирачета от Афганистан. Миналата година се отказаха доста хора да посетят празника, но тая година ще са повече.

Спонсорирани публикации