Шумно, без места да се паркира... Кой ще почива на морето ни?

Експерт: Руските туристи си тръгват, ръст на туризма не се чака
20 мар 2018 17:30,
52
Шумно, без места да се паркира... Кой ще почива на морето ни?
Снимка: архив "Булфото"

Шум, занемарени зелени пространства, разбити тротоари, липса на места за паркиране... Това са основните неща, от които се оплакват туристите, които почиват в българските курорти през лятото. Това обясни проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара пред "Дарик".

Експертът прогнозира, че през предстоящия летен сезон не можем да очакваме ръст на туристите като през предходните две години. Причината е в завръщането на руснаците към дестинации като Турция, Египет и Тунис, които досега избягваха по геополитически причини.

Според Маринов вече има стагнация, въпреки добрите данни при ранните записвания.

Още по темата

България е атрактивна заради съотношението между цена и качество, като цената вече изпреварва качеството, смята проф. Маринов. Средно около 500 евро, половината от които за нощувки, оставя един турист през силния сезон. Чужденците, които избират да почиват по Черноморието ни, обикновени имат доходи под средните в страната си.  

Българите имат имидж, че харчат повече и по-малко си правят сметката от западноевропейците. Заедно с руснаците те плащат най-много за допълнителни услуги, каза проф. Маринов.

Според него трябва да се въведат правила за нивата, които да се спазват.

"След като местните наредби не се спазват, може би трябва да се намеси вицепремиер или дори самият премиер", каза професорът.

Той смята, че трябва да се обособят различни места за различните публики. "Проблемът е, че при нас има смесване на младежи, семейства и хора от третата възраст, заради което настъпва хаос", коментира експертът.

Той предлага да се въведат санкции за недисциплинираните туристи – агресивните и пияните. Той даде пример за хотелиери, които вече са обявили санкции от 50 до 100 лева за летовници с неприлично облекло или хвърлящи предмети от терасите.

Според проф. Маринов проституцията в България трябва да бъде легализирана.

"В цивилизовани държави като Германия и Холандия този занаят е по-малко свързан с престъпления и нарушения и не е отблъскващ за дестинацията. В нашите курорти вече ги няма гледките от края на миналия век, когато семейни мъже по време на разходка с жените си бяха дърпани в храстите", каза Маринов.

"Проблемът с кадрите в туризма е глобален и бизнесът трябва да помисли за разширяване на сезона и превръщането на някои обекти в целогодишни", настоя проф. Маринов.

Според него внасянето на служители от Украйна и Молдова е решение в краткосрочен план. Положителният пример били хотелиерите, които повишават възнагражденията и плащат заплати на служителите си през зимните месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
7
 
! Отговори
бургазлия преди 6 години
Всяко лято почивам в Бургас.Така ми излиза най-евтино.Защото съм от Бургас.
46
9
 
20
 
! Отговори
500Е преди 6 години
Септември с чартър от Варна за 1 час в Анталия . 5 звезден на ал инклузив .Морето чисто и топло.Само баклавите бяха над 10 вида,плодове над 10 вида.Повечето гости в хотела руснаци но не от селата.
45
0
 
15
 
! Отговори
Хубаво но... преди 6 години
И Иракли го подпукаха на входа в дясно бетотени хижи направо на пясъка...
44
9
 
3
 
! Отговори
scott преди 6 години
слънчака е един път.требва да победи.
43
25
 
5
 
! Отговори
от морето преди 6 години
Г-да мърмрморковци, работим по един хотел м/у Обзор и Бяла, като е резервиран но още не е довършен напълно даже!!! Не знам кой и кога от пишещите е идвал но лятото е ад от трафик, хора от цяла Европа и Русия/ Украйна и т.н. Българите също са добре дошли, но се дразнят от цените- биричка-2,5-3 лв+мезе 3-5лв, не му се плащат, в панелката е 3 пъти по-евтино. Затова се хвали Гърция -защото е срамно да кажеш, че и там се прецакваш с цените. А, че е е по-чисто и са по-добри в туризма -всички знаем!
42
3
 
7
 
! Отговори
мутрагеньо преди 6 години
Ах морето...ах моретов мен остава.То навярно, бъдещетоми спасява.
41
22
 
5
 
! Отговори
В. Магриотов преди 6 години
Аз в моя хотел ще пускам само Джентълмени от UK, този сезон ще е забранено за бай *** с бохчите с бурканите.
40
4
 
16
 
! Отговори
Г. Осеменителя преди 6 години
Таковат ми се рускини, украинки, молдовки, полякини и чехкини. Нямам търпение да се открие сезона.
39
3
 
27
 
! Отговори
BIK преди 6 години
Каквo море?? Аз си почивам на хижа на планината както и на палатка на реката, спокойно, тишина, чист въздух, няма кой да те напсува. Е това е почивка.
38
5
 
19
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
6 год.подред отивам в созопол с колегите си от москва доволни сме не сме на хотел а в частна кв.. шезлонги скъпи за мен и колегите ми не е скъпо.за бг да скъпо е отидохме в сл.бряг за един ден това е дивотия англичани викат пискат псуват пияни без никаква култура групата ни всички знаем англииски чисто просто ми беше срам какво става в бг.как тека позволяват на англичаните.това е безобразие.тази год.ще ходим в созопол и велинград .ако се въведе без визов режим с русия. турция египет ще фалират
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ШуменецDa. Goliam kef za jena ti - da ti gotvi i na pochivkata si!
36
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туй показаното на сликата горе,не може да бъде място за почиване в никакъв случай.Това някакъв майтап ли е ? Такава тълпа може да се види около Сена през лятото,когато стане 40 градуса и отгоре,и хората ходят да се поразхладят на реката по пиковите часове.Но да отидеш на море,и да се вмъкнеш в това стадо на снимката ? Неееее по добре на който и язовир,или река,но не и на показаният плаж.А всъщност,това на сликата е нормален плаж за БГ-черноморието,или както там си го наричате.
35
10
 
26
 
! Отговори
Шуменец преди 6 години
От 5 години ходим с жена ми и трите деца на един хотел до Обзор. Само от апартаменти е, с хубав басейн, двор за колите и е на 50 м от плажа. Плажът е извън Обзор, към Бяла - голям, чист, място-бол , хора няма много. Апартамента е 115лв на вечер, с напълно оборудвана кухня.Можем да си готвим като в къщи. Решаваме с жена ми и тръгваме от днес за утре. Няма букинзи, няма резервации от зимата - обаждам се на собственичката и места за нас винаги има. Пътят ми от Шумен е 1 час. Кое му кофтито а?
34
13
 
24
 
! Отговори
АЛБЕНА или ДЮНИ преди 6 години
10-тина години сме там - нито е шумно, нито е мръсно, има паркинги, градини, има охрана, плажът е чист, чадъри, шезлонги, хавлии / от хотела / ,храната е чудесна и най-важното няма НЯМА *** КАТО ПОВЕЧЕТО ХЕЙТЪРИ ТУК.Тава лято - през август, пак АЛБЕНА.
33
4
 
33
 
! Отговори
Шопско пиво преди 6 години
До Софийска баницаКолега, написал си го максимално точно. Аз и хората около мен, също сме така - от десетина години никакво Черноморие, Л-номорие или, както там му викат.
32
4
 
42
 
! Отговори
Joko преди 6 години
БГ черноморието отдавна е една клоака за изпаднали "туристи" . През лятото Слънчев бряг е дана гмеж ... през зимата по улиците дупка до дупка....
31
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От около две години цените по морето хвърчат все по-нагоре. Бира под три лева няма. Навалица, презастрояване, скъпи чадъри които никой не ползва. Тихи и чисти места почти не останаха.
30
3
 
48
 
! Отговори
4 тона суджук преди 6 години
На Кафяво море наистина още от сега са вдигнали цените с 15-20 % спрямо миналогодишните. Като се има предвид, че ще има доста по- малко туристи, отколкото миналата година, сезона определено се очертава да бъде доста интересен.
29
3
 
37
 
! Отговори
Хе хе! преди 6 години
Вносът на "професионалисти" от Молдова и Украйна окончателно ще профанизира туристическия бранш у нас. Вече спокойно може да се нарече основна руска дестинация.
28
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
големите фирмаджии за 25 години не се научиха че не става само с далавери не сме 90те вече хорат искат качество сигурност нестава само с бухалката требва и акъл е затова на същата цена в турция ол инклузива дето имаш всичко и както казава асенчо хасмокар на мен ми е добре браааат