Шумно, без места да се паркира... Кой ще почива на морето ни?

Експерт: Руските туристи си тръгват, ръст на туризма не се чака
20 мар 2018 17:30,
52
Шумно, без места да се паркира... Кой ще почива на морето ни?
Снимка: архив "Булфото"

Шум, занемарени зелени пространства, разбити тротоари, липса на места за паркиране... Това са основните неща, от които се оплакват туристите, които почиват в българските курорти през лятото. Това обясни проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара пред "Дарик".

Експертът прогнозира, че през предстоящия летен сезон не можем да очакваме ръст на туристите като през предходните две години. Причината е в завръщането на руснаците към дестинации като Турция, Египет и Тунис, които досега избягваха по геополитически причини.

Според Маринов вече има стагнация, въпреки добрите данни при ранните записвания.

Още по темата

България е атрактивна заради съотношението между цена и качество, като цената вече изпреварва качеството, смята проф. Маринов. Средно около 500 евро, половината от които за нощувки, оставя един турист през силния сезон. Чужденците, които избират да почиват по Черноморието ни, обикновени имат доходи под средните в страната си.  

Българите имат имидж, че харчат повече и по-малко си правят сметката от западноевропейците. Заедно с руснаците те плащат най-много за допълнителни услуги, каза проф. Маринов.

Според него трябва да се въведат правила за нивата, които да се спазват.

"След като местните наредби не се спазват, може би трябва да се намеси вицепремиер или дори самият премиер", каза професорът.

Той смята, че трябва да се обособят различни места за различните публики. "Проблемът е, че при нас има смесване на младежи, семейства и хора от третата възраст, заради което настъпва хаос", коментира експертът.

Той предлага да се въведат санкции за недисциплинираните туристи – агресивните и пияните. Той даде пример за хотелиери, които вече са обявили санкции от 50 до 100 лева за летовници с неприлично облекло или хвърлящи предмети от терасите.

Според проф. Маринов проституцията в България трябва да бъде легализирана.

"В цивилизовани държави като Германия и Холандия този занаят е по-малко свързан с престъпления и нарушения и не е отблъскващ за дестинацията. В нашите курорти вече ги няма гледките от края на миналия век, когато семейни мъже по време на разходка с жените си бяха дърпани в храстите", каза Маринов.

"Проблемът с кадрите в туризма е глобален и бизнесът трябва да помисли за разширяване на сезона и превръщането на някои обекти в целогодишни", настоя проф. Маринов.

Според него внасянето на служители от Украйна и Молдова е решение в краткосрочен план. Положителният пример били хотелиерите, които повишават възнагражденията и плащат заплати на служителите си през зимните месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колеги , какъв е тази снимка фотомонтаж? Това е южният плаж на Варна , той дори и в пика на сезона не се пълни ,плюс това има втори пояс чадъри на плажа която я няма на този плаж!
26
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ходенето на нашето Лай;;;морие е като тото - лото. Пътуването по магистралата на Бачо Суджук е оцеляване. Кара кой колкото и както може. Стигаш до хотела, паркинг няма но ти взимат пи 10лв на вечер. Ако спреш някъде, знака Зсбранено паркирането е скрит с бус. Идват и ти вдигат колата. Храната All inclusive, възможно най-евтиното. Персонала от житани а шеф Мутраген, с 'жип, паркиран на входа. Морето пълно с Ешерихия коли, купуваш лекарства. През нощта пияни ингилизи повръщат навсякъде. Чудеса!!
25
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ХА ХА, ТЕИ КВО МОРЕ,АЗ ЖИВЕЕМ НА МОРЕТО(АТЛАНТИКА)ИОТ 6 ГОДИНИ, И ДАЖЕ ПРЪСТА НЕ СЪМ СИ ИЗМИЛ,МАЛО УМНИ ЦИ КАТ НВ Е МОРЕ И КВО ША СТАНЕ
24
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ХА ХА, ТЕЯ ТОРИСТИ СА ***,КОЙ ЛУД МОЖЕ ДА ОБИЧА ДА ЯДЕ ХРАНА БЕЗ ПРОЙЗХОД
23
4
 
21
 
! Отговори
Мастит бизнесмен преди 6 години
Бегайте чалгопитеци към хотелите ми в Слънчака!!!!!
22
11
 
45
 
! Отговори
Софийска баница преди 6 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРОт всичките хора, с които съм говорил относно това, кой, къде ходи на море няма НИТО ЕДИН, който да е почивал на българското Черноморие след 2011 г. А става въпрос за много хора - от роднини и близки приятели до далечни познати. Всички категорично са отписали Черноморието и надали някога отново ще почиват там.
21
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снимката която се сложили е антиреклама на туризма изобщо в която и да е точка на света.Нарочно го правите.
20
1
 
42
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
Аз като човек обиколил европа,не бих почивал на място на което шебеците си избиват комплексите.Да се види кой каква кола има и колко сметка може да направи.
19
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩЕ БЪДЕ ХУБАВО АКО ПИЯНИТЕ И Д.ИВИ РУСНАЦИ СЕ МАХНАТ ОТ БЪЛГАРИЯ! А РЪСТ НА ПОЧИВАЩИ ОТНОВО ЩЕ ИМА!
18
31
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За поредна четвърта година ще бъда на Созопол защото е чудесно! И през ум не ми минава да ходя в Гърция или някъде другаде!
17
2
 
45
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Аз няма да съм. Мисля да пропусан фекалната терапия...
16
40
 
11
 
! Отговори
Колев преди 6 години
От нашето море по-хубаво няма и не е скъпо както се опитва тука един черрвен *** да манипулира и да внушава да не се почива по нашето море! Морето ни е прекрасно и евтино! А трола нека си драще под какви ли не различни имена!
15
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Божо Кравата и Митю Зъркела ще почиват т.е. ще бият почиващите.
14
4
 
19
 
! Отговори
Ала-Бала преди 6 години
Валери Симеонов. Преди малко го гледах по БТВ в предаването на Ризова. Нагъл човек е меко казано за него. По ум и мантилитет прилича на бившия кмет на с. Галиче Ценко Чоков. Благодарен съм, че имаме такъв човек за министър. Господ здраве да му дава и да се плоди. защото гените му са ценни.
13
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ще се почива в Гърция.По спокойно и по чисто .На нашето море ще видим българи като обслужващ персонал сами.
12
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само чужденци явно.. аз не.. с тези цени от 2000 за пет дни .. не мерси .. хотелиерите са дигнали цените яко които следи букинг-а редовно ще види .. те май си мислят че тука е Швейцария и цените вече са такива
11
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То поради презастрояването,чалгаризирането и мутрохотелиерите българите си тръгнахме от нашето Черноморие та другите няма...
10
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще почиват пияните английски тийнейджъри и руски мужици! Обичайните мизеpници!
9
5
 
57
 
! Отговори
Цонко преди 6 години
Аз и семейството ми със сигурност няма да почиваме на българското черноморие!
8
3
 
47
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Докато мутрите залагат на количеството,за качество в туризма ЗАБРАВЕТЕ.

Спонсорирани публикации