Рецептата Dnes: Козунак със стафиди за Великден

Пухкав и уханен сладкиш за идващия празник
28 мар 2018 08:08, Илияна Николова
0
Рецептата Dnes: Козунак със стафиди за Великден
Снимка: freeimages

Продукти:

1 кг брашно
6 яйца
300 гр захар
250 гр прясно мляко
200 гр масло
кора и сок от 1/2 лимон
20 гр мая
щипка сол
стафиди и бадеми пожелание
 
Приготвяне:
 
Маята се разкисва в малко прясно мляко с щипка сол и захар, разбърква се с малко брашно и се оставя на топло да втаса. Брашното се пресява и се прави на венец . Яйцата се разбиват и се прибавят към брашното. Прибавя се и половината от разтопеното масло. Постепенно се прибавят млякото със захарта, втасалата мая, малко сол, кората и сока от лимона.
 
Тестото се замесва, докато поеме всичкото брашно и след това се измесва като се прибавя и останалото масло. Измесването продължава докато тестото стане гладко и започне да пуска мехурчета.
 
Измесеното тесто се завива и се оставя на топло да втаса. Когато се надигне добре, то е готово за поставяне в предварително намазани с масло форми. При поставянето във формата може да се плете на плитка. В него се поставят и стафидите, като се пръскат навсякъде. Оставя се пак да втаса. След като втаса козуначеното тесто се намазва с разбит жълтък и се поръсва с кристална захар, може да се набоде с бадеми по желание. Пече се в умерена фурна до зарозовяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации