Колата на старо – всяка 3-та удряна, но "напудрена"

Автомобилите "втора ръка" застрашават безопасността
3 апр 2018 21:54,
52
Колата на старо – всяка 3-та удряна, но "напудрена"
Снимка: архив "Булфото"

Колите, които купуваме втора ръка у нас масово са удряни, с манипулиран километраж, но "постегнати и напудрени".

Това предупреди Богдан Милчев от Института за пътна безопасност по време на дискусия за некоректните търговски практики при продажбата на употребявани автомобили.

Той обясни, че масово от Италия се внасят автомобили с повредени двигатели, претърпели удари, които в последствие, преди продажба, се привеждат в търговски вид. "Около 80-90 на сто от колите в Горубляне и други подобни автоборси са претърпели катастрофи. Всяка трета кола е с манипулиран километраж, но "постегнати, напудрени", се предлагат на клиентите, които в по-голямата си част поради некомпетентност стават лесна мишена за злоупотреби", категоричен е Милчев.

Още по темата

Според него много скрити дефекти на тези автомобили не се обявяват и купувачите са в неведение.

"Честа практика е фалшифицирането на сервизни книжки, скриват се проблеми с въздушните възглавници, АВС системата, колите са с изкривена геометрия. За съжаление от страна на държавата няма решителност за решаване на проблема, липсва регулация", категоричен е Милчев.

И според бившия шеф на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Димитър Ганев въпросът за автомобилите втора ръка е много сериозен.

"Това, което в момента пазарът предлага, е в състояние, което сериозно застрашава безопасността на движението", категоричен е той. И според него липсва регулация от страна на държавата, което води до непрозрачни взаимоотношения продавач-купувач.

По време на форума бе представена платформата Карстори, създадена от български екип, за да отговори на огромните проблеми, съпътстващи пазара на употребявани автомобили.

Специалистите в нея са разработили система за установяване на техническото състояние на колите втора употреба. Организацията предлага продавачите на коли втора употреба да минават с автомобилите технически преглед в сертифицирани автосервизи преди да предложат превозните средства на купувачите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма какво да приказваме-абсолютно всички коли, произведени през последните 10-15 години, няма значение евтина или скъпа марка, са брак още от конвейра. Направени са с "планирано остаряване", бързо износващи се части, така че да изкара гаранцията и да почне тормозилника с ремонтите. Таман я изплатиш и трябва нова. Въобще не са предвидени за продажба на старо и втори живот. Да, луксозни са, високотехнологични, сигурни на пътя, но са трошляци, независимо от марката.
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези двамата, са нечувани и невиждани капацитети. Единият корумпиран КАТеричок, а другият е ДАЙяджия продаващ с години фалшиви книжки и некомпетентност , но и двамата са се отчитали вярно, на когото трябва. Докато са били на държавна хранилка нищо не са направили, а сега тръгнали да дават акъл, който всъщност нямат. Корумпирани ***.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не го слушайте тоя.Гаден тип.
26
2
 
7
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Т.е. цялата статия беше да се рекламира някаква "платформа"?
25
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отходната яма на ЕС и пак ще се намерят ***, които да защитават членството в това недоразумение.
24
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Удряна но напудрена - точно като манталитета ни!
23
1
 
10
 
! Отговори
hm преди 6 години
Е то темата за нова или втора ръка е ясна? Икономически погледнато и ако имаш толкова да дадеш най-изгодно е 2-3 годишна кола. Ако имаш много пари и искаш да ги е новичко - ясно е какво е. Ако нямаш кинти най-лошото е нова на изплащане, а най доброто някоя за 1000-2000лв... Тва не прави колите за 2000лв които са хубави, а просто са единственото достъпно??
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля да си взема Тесла.
21
4
 
27
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Това,че една кола е претърпяла катастрофа,не означава,че трябва да бъде бракувана.Най- важно е да бъде възстановена качествено,и със истински части.
20
1
 
20
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Единят бивш шеф на Кат,другия на Даи!Защо като власта им е била в ръцете не са направили нищо,а сега ще го правят?Защото тогава са си пълнили джобовете от тия коли!
19
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една нова дачия струва 13000 лв!
18
7
 
16
 
! Отговори
Сп???нс до 17 преди 6 години
Моята я изплатих за 5години , не за 15г. и съм доволен, няма скрити дефекти, няма пренавит километраж, и първите разходи ми дойдоха на 8-мата година - акумулатор, съединител и предни накладки... Останалото бяха филтри, масло на 30 хил км, и гуми на 50хил(бая се бяха изпилили).
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как да си купиш кола на стойност колкото ще са ти административните разходи за първата година и да очакваш , че няма да се срине преди първите 10-15 хил.км.Също така , няма как един ML с 300хил.км в Испания да ти е 5000? и "същия" , нов внос на само 140хил.км в Горубляне- 4000лв.
16
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми добре се.Изплащайте нови автомобили 10-15 години и се радвайте че сте умни а 'ганьовецът' глупав.Един приличен нов автомобил е 50-60 хил лв нов в брой.На изплащане доста повече.Щом доходите ви позволяват ако искате карайте нови самолети и яхти не само автомобили.Но като няма хляб не всички могат да си купят пасти.
15
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До истина е 2Не беднотията а ГЛУПОСТА е големият бич но понеже тИ и онез 14 които са ти чукнали "лайковете" сте също глупави та за това и няма как да тазберете "проблема".
14
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горната статия само потвърждава това което съм установил преди доста години.А именно, *** е изключително глупаво същество.И още, българите 1000-1100 г от Н.Е. насам читава държава не са имали и НИКОГА няма да имат.Защото са мнооого глупави същества.
13
2
 
10
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
По-умните ще разберат, че троловете освен за манипулиране на политически настроения се ползват и по чисто икономически причини. Е, при добре "поднесена" статия де.:)) Смешковци. Единия работел в автокъща, другия ходел да си я купува сам..........Ххахах!
12
3
 
14
 
! Отговори
свинаря преди 6 години
До Психо"блазе" му на шефа ти с такъв работник като тебе. Значи,като купувате кола на старо,предварително прегледайте колко и струват частите,защото ако ще я карате тази кола,ще правите ремонти със сигурност.
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е хубаво а другата алтернатива каква е?Чисто нова Дачия която да изплащате 10 години?Супер няма що.Купувайте си автомобили с повече звезди на Краш тестовете.Например Волво,мерцедес.Стари бмв недейте че са с по 1-2 звезди
10
3
 
37
 
! Отговори
Психо преди 6 години
Работя към фирма ,която има и автокъща.Всички коли са пълен та-ак.Напудрени,манипулирани,нов внос ***.Хората си дават парите за скрап.

Спонсорирани публикации