Кристо с нов голям проект в лондонския "Хайд парк"

Творбата "Мастаба" ще се носи по водите на езерото
4 апр 2018 09:39, Елка Василева
44
Кристо с нов голям проект в лондонския "Хайд парк"
Снимка: архив, Reuters

Известният художник Кристо планира да открие първата си голяма творба на открито във Великобритания тази година - скулптура от скупчени варели в лондонския "Хайд парк", предаде ДПА.

Работата по творбата "Мастаба", която ще се носи по водите на езерото в парка, започна вчера. Тя ще бъде изложена от 18 юни до 23 септември.

Роденият в България и живеещ в Ню Йорк Кристо е познат с предишните си забележителни произведения, сред които опаковането на Райхстага в Берлин като подарък и проектът "Плаващите кейове" в езеро в Северна Италия.

Мастабите са гробници с трапецовидна форма, характерни за Древен Египет. Тази, която ще бъде изградена от Кристо, ще бъде съставена от 7 506 хоризонтално подредени пластмасови варела и ще тежи 500 тона.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: КристоХайд парк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дислокирам си мнениет по темата от единия в другия крачол
41
1
 
3
 
! Отговори
Пламен преди 6 години
М ,да , определено.Човека си върши работата.А провокацията на авангарда е също форма на дискусия.Той прави , това което умее,има кота ,продава проектите ,а с парите реализира ,това което провокира интерес.Всичко е добро, когато свършва добре.
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още един български гьотверен.
39
2
 
3
 
! Отговори
МДА преди 6 години
Аз не разбирам от изкуство. Не съм изучавал, но съм наблюдавал и посещавал. Имал съм възможността да обиколя доста места където е съсредоточена голяма част от световното културно наследство и част от това ме накара да се почувствам по друг начин. Имам вече предпочитания, но и за момент вече не мисля да се правя на съдник кое е стойностно и кое не. Затова ми е малко странно коментарите дотук. Не бих казал че Кристо ми е любим, но пък обичам и да се гмуркам, а при него има доста гмуркане :)
38
0
 
4
 
! Отговори
рускиня до 33 преди 6 години
Проблема не че си много елитарен, а в това че си пълен с комплекси и толкова мижава представа имаш за изкуство.Което личи от речника ти - много елитно се изразяваш - "селяни,***" . Селото досега не може да излезе от тебе, милорд?
37
1
 
6
 
! Отговори
баш майстора преди 6 години
На тоя Кристо ще му кажа ,че не може да санира,само с плат. Трябва си фибран, мрежичка и замазка.
36
0
 
3
 
! Отговори
рускиня До Пламен преди 6 години
Предположим,че съм от Занзибар-изразявам мнението си за човек,който нарякъл своя страна "***". Нямам нищо против Криско да прави инсталации,щом има любители на това.Но мой първия постинг е към човек,който нарякъл всички, неразбиращи изкуство на криско-"селяни".Демек това е елитарно изкуство, а ние сме проззти, та не можем да разберем. Ако не този пост-не бих коментирала.Някак си и сам творец и негови последователи много агресивни
35
0
 
3
 
! Отговори
До 26,27,28 преди 6 години
Предполага че със същия възторг ще аплодирате ако изложат продънено и протрито канапе от ромския канал на Максуда като модерно изкуство в музей в Амстердам,но изтерично ше ги псувате на селяни ако го видите наживо в канала на ромския квартал...та така със "селяните" и флашивите културни стандарти!!!
34
2
 
2
 
! Отговори
Пламен преди 6 години
Не съм сигурен , че го разбирам,но това не означава, че не е разбиран.А защото пише госпожата от руски произход.Госпожо, нали вие ,в Русия казвате ,Па вкус и па цветь , приятели нет? Неказвам че е моят любим творец,но неможе да не кажем,че успява да предизвика внимание,а другото е маркетинг
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема не е че сте *** , селяни. А това че не го осъзнавате...
32
0
 
4
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До ГогоОтворена съм към понимание. Моля да ме обясните,какво чувство усещате,когато виждате опакован рейстаг?ставате ли по-добър,по-умиротворен, по-горд? Какво означава елитарно изкуство - кой е тоя елит ,който разбира от него.Веднъж заведох група узбеки с основно образование в Мариински театър на Баядерка. Мислите че Баядерка написана за простаци, а не за елита? Та слушаха без да помръднат.
31
3
 
6
 
! Отговори
рускиня до 28 преди 6 години
Дива *** съм от село Петрбург,обиколих Ермитаж надлъж и нашир.Интересно ,че не съм срещала трудности в понимании на изкуство на майсторите, изложени там.Друго: да наречеш съграждане си с епитет "селяни",показва твоя селски произход и комплекси,който опитваш да компенсираш с "напредничаво изкуство на Криско".собствено и той страна от същия синдром. А относно посещаемост на неговите творби-само да знаеш какви опашки се извиват пред тоалетни на големи мероприятия.
30
2
 
6
 
! Отговори
Гого преди 6 години
до рускиня . Безмисленое да дебатираме , ще ми трябват 25 години, модерното изкуство е елитарно, колкото повече хора могат да се наслаждават на него , толкова по - добре за всички , живота не само кебабчета, работите на Кристо са абсурдни и ненужни, но ни карат да коментираме и да реагираме , бях на "Кейовете" , невероятно усещане, цяла Италия се радваше, целия Бергамо го почиташе , на всички магазини по витрините имаше оранжеви "опаковки" алаКристо, а ние първо започваме да го плюеме . Жалко.
29
3
 
5
 
! Отговори
Джо преди 6 години
Кристо, който нарече България тъпата? Типичен балкански синдром, малко да се издигнеш и почваш да плюеш по корените си. Да си прави тъпите постановки и не ни занимавайте с тоя ***!
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изкуство ли е или не хората го посещават, селяни.По тая логика трябва да забраним всички чалгари, жалки тв шоута, мачове и всякакви спортни събития които имат посещаемост но не допринасят с нищо нито в културен , нито в материален аспект. Следите ли ми мисълта, селяни ?
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, който всяка вечер върти гюбеци в чалгатеките, обсъжда и коментира един световнопризнат артист.Браво, ***! Ти си най-великия в цял свят.
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** Критика се обади пак, ако не е изкуство и никой не го харесва, как така продължава да ги прави тез работи, от къде изкарва пари за тях? И аз не го разбирам и за мен не е изкуство, но да критикуваш някой, който цял свят нарича артист (освен тука) е меко казано смешно!!!
25
1
 
7
 
! Отговори
Име преди 6 години
На Кристо единственото хубаво е, че предизвиква дискусия. Но, както са отбелязали други коментиращи, дискусия предизвиква и най-обикновено изпражнение на неправилното място. Кристо може да има много гениална идея, но това, което не може да достигне до хората, е огромната му купчина претенции. Огромна купчина метал, картони или текстил, и върху тях - огромна купчина претенции. Първите са по кофите, а претенциите мога и във фризьорския салон да си ги доставя, че и маникюра да си оправя :)
24
1
 
1
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
До рускиня. Мерси
23
0
 
2
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До ГАДОРЯН+100

Спонсорирани публикации