Приемът в I клас: Не по знания, а по безумни правила

Районирането не работи, дели много улици на две
16 апр 2018 19:43, Боряна Павлова
10

2850 гледания   |  Още видео

Започна кампанията за прием на първокласници в София. Децата и техните родители се изправят пред едно от най-големите предизвикателства. Защо да запишеш детето си на училище се превръща в ходене по мъките коментира в студиото на "Околосветско" Лара Златарева – кака Лара.

"Това е най-трудният прием, защото той не зависи нито от качествата, нито от знанията на детето ти, а от едни правила, измислени от група хора", сподели в студиото телевизионната водеща.

Още по темата

Без право на избор – къде се получава объркване при разпределянето на бъдещите ученици по учебните заведения? Кака Лара споделя горчивия си опит.

"Районирането беше направено именно с идеята децата от квартала да бъдат в кварталното училище. В нашият случай не е така, защото училището ни попада в друг район", посочи тя.

Според критериите кандидатите се разделят на три групи – такива, които живеят в квартала над 3 години, тези, които живеят в квартала между 1 и 3 години и третата група, която се състои от живеещи в квартала по-малко от година.

"Аз попадам в четвърта група – район, съседен на училището, което значи, че моето дете е с по-малки шансове от тези, които са се регистрирали вчера при съседката. Аз, живеещата на 5 крачки от училището в "район съседен", имам 5 точки спрямо децата, които живеят в Лозен. Това е абсурдно.", коментира Лара Златарева.


10
Още от Кино
Успехът – низ от победи и загуби с "Великият Зизу"
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
э23 преди 5 дни
Истината е, че сегашните прилежащи райони съвпадат с кварталите, а не с разстоянието до училището. А кварталите понякога са едни доста продълговати и училището е в единия край. А живеещите в другия край имат по-близко училище, но то е в съседния квартал. Нищо, че е на 50 м от живеещите там. Абе общински глупости...
8
2
 
3
 
! Отговори
Брат Вурст преди 5 дни
Кака Лара защо се е преместила. Ако си беше останала в Юч-Бунар и детето и щеше да учи в 18-то като нея (и като мен). А споделеното "Това е най-трудният прием, защото той не зависи нито от качествата, нито от знанията на детето ти, а от едни правила, измислени от група хора" просто няма нужда от коментар.
7
1
 
1
 
! Отговори
Reshenie преди 5 дни
Spiram deteto ot uchiliste. Da chete u doma korana.
6
3
 
11
 
! Отговори
Joe преди 5 дни
Новите правила са екстра..За първа година не виждам опашки пред училищата. Така трябва да стане и за ясли и градини.
5
2
 
21
 
! Отговори
тъпчо преди 5 дни
Какви знания и качества за първолаци искате бре, то вишистите ни неграмотни, те знания за прием в първи клас искат. Тук всеки гледа от неговата си камбанария. За мен този критерии за отседналост е ок, но когато трябваше да сме в първи клас, в училището до нас не ни приеха. Живеем в района от преди да се роди, беше в детска в района и не стана, поради навлеци от всякъде.
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Pravi se opit da se kopira angliiskiat model na obrazovanie,koito dalech ne e ot nai-dobrite.
3
2
 
19
 
! Отговори
Ха-де преди 5 дни
Какви знания може да има едно хлапе на 6 години?!? По статистика повечето от 10то класниците са функционално неграмотни. Вече и за прием в училище в ПЪРВИ клас ти искат знания?!? Аз като бях първи клас още не бях усвоил даже как да си връзвам обувките сам...
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Принципът за уседналост не важи за ромата.Записвайте ги като романи и готово.И статистиката доволна и децата в училище.
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
То цялото ни съществуване в тази "държава" е абсурдно. Абсурд е и че още има живи хора тук.

Спонсорирани публикации