"Без будилник": Граничният Миджур и гордият Трем – на планина през пролетта

Сръбска Стара планина, Сува планина и още нещо за уикенда
Обновена: 26 апр 2018 17:06 | 26 апр 2018 17:00, Веселина Йорданова
6

Височко и далечко е май... Снимка: Dnes.bg

Пролетта е особен сезон, в който се редуват с пълна сила капризите на времето. Спомняме си години, в които е валял сняг през април и то не малко, но тази не е от тях - жегата настъпва неумолимо, прекъсвана само от някоя типично лятна буря. В по-високите части на планината обаче все още има сняг повече или по-малко и не са редки кадри на туристи, нагазили преспи със зимни обувки, но по къс ръкав... Нещо подобно се случи и с нас по-миналия уикенд, когато хем си бяхме у дома, хем на гости. Вижте къде в днешния "Без будилник"!

Жега, но и студен вятър, поляни с минзухари, но и снежни "петна" по тях, облаци и слънце. Това предлагат по-високите планини на границата на сезоните. Имахме почти цялата палитра на времето за уикенда, който посветихме на връх Миджур и Сува планина.

Първенецът на Чипровска планина Миджур е на границата на България и Сърбия. Със своите 2168 метра той е по-достъпен от страната на съседите, където преходът в хубаво време е подходящ за начинаещи туристи.

Изходна точка е курортът "Бабин зуб", в който има и удобна хижа за настаняване. Казват, че условията за ски тук са добри и е по-евтино да караш. За тази година обаче сезонът вече е приключил и беше много спокойно - туристите бяхме май само ние.

Пътеката към върха е добре маркирана и плавно разкрива шеметни панорами. Отчасти все още се белеят и пистите на курорта.

Но е повече от видно, че пролетта е неудържима. Доказват го цели поляни от минзухари, на места гордо пробили снежния капан, както и почти летните температури в началото на пътя ни.

И все пак планината е изменчива вълшебница - току ти открие някоя чудна гледка, за миг я забулва в облаци или разпръсква слънчеви лъчи – да ти я покаже от друг ъгъл...

На върха е облачно, но настроението е прекрасно – снимаме се, има и по някоя друга наздравица за успешното начинание. Връщаме се далеч по-бързо, все пак ни чака заслужен отдих и купон.

Вечерта оставаме да спим в полите на Миджур. Целта ни на втория ден е първенецът на Сува планина – Трем, висок 1810 м. В района се намира и малкият курорт Нишка Баня, който е известен със своите минерални извори.

Изходен пункт за изкачването на Трем е местността "Боянини воде". Първоначално пътеката се вие през букова гора, където вече е зелено и приятно. Пълно е и с див чесън, който немалко хора берат – местни и дошли специално с цели чували.

Неусетно стигаме Девоячки гроб - седловината между двата най-високи върха на планината Трем и Соколов камен. Белите скални отвеси привличат погледа отдалеч и изглеждат много непристъпни.

Пътят ни към Трем продължава по голо било, обрасло с трева, а отляво тайнствено се редят шеметни отвеси, запазили по някоя пряспа в пазвите си.

Немалко са желаещите да покорят върха, а за уморените почти всяко място за отдих предлага панорамна гледка. Примамват и поляни с яркожълти иглики, сред които няма как да не се спреш... Разбираме, че през зимата, когато изкачването е несравнимо по-трудно, се организира масово покоряване на Трем, за което винаги има доста желаещи. Хубава традиция!

Гледката на върха е шеметна - към съседните върхове и далеч долу в ниското, имаме късмет. Макар че ръбът, от който се спуска огромната пропаст е на една ръка разстояние. Доволни сме - два дни, два върха!

И естествено е време пак да опитаме сръбската кухня и гостоприемство, преди да поемем отново към дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не Сърбия а сръбска територия. България е до р. Морава в миналото се е наричала р. Българска Морава за да се различава от тази в Чехия. Бедна ограбена и разнищена България ...
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обичам този край и хората му!
4
0
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
В сучая, наистина става дума за туризъм от към Сърбия. Другото, което са спеснтили в снимките, е сръбската и българската група, със сръбско и българско знаме, освен ако не е ходила сама пишещата статията. А за това, къде е Мннджур, ако не вяввате на мен, прочетете внимателно пак къде се намира, и защо се изкачва от към Сърбия.Стоя зад всяка една казана от мен дума, по-долу. А за мината-разрушени сгради, сравнени със земята, посипани с почва от близкия баир, и засадена отгоре им трева.ЕС директив
3
4
 
3
 
! Отговори
Един от Югоизтока преди 5 години
Какъв Северозапад, какви пет лева. Става дума за изкачване на Миджур откъм сръбската страна и на Трем в Сува планина която е изцяло в Сърбия. И какви са тези глупости, че ЕС не давал да се добива руда. Той ЕС дава ами съвсем други интереси пречат. Винаги когато се чуе за разработване на находище било то на злато, на природен газ, дори на камъни веднага се надигат едни "всенародни" протести, 101 екологични организации, пишман журналисти почват да пишат небивалици...Сърдете се на себе си.
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от Северозападатуризмът с случая е от към Сърбия,пич.
1
0
 
26
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Това е моя роден край.......Само че, трябваше да снимате някоя изоставена застава, като тази, над Мартиново, за да видите, каква ни е държавата сега, и какъв разграден двор сме сега.... Трябваше и да снимате толата сеч на вековни буки и чам из тези планини. Трябваше да снимате затворената вече мина МОК Мартиново, където още Римляни са добивали сребро и олово, но сега-не можем, ЕСне дава, и мината буквално е ликвидирана и заличена. Трябваше и да снимате ВЕЦ-овете все на "Наши хора" в тези планини

Спонсорирани публикации