"Без будилник": Пулсът на Истанбул – челен сблъсък на цивилизации

Мегаполисът се разраства с много бързи темпове
91

Площад Таксим. Снимка: Dnes.bg

Разстоянието между София и Истанбул е по-малко от 600 км. Полетът минава на един дъх за около 50 минути и докато са ви сервирали храна и напитки и вече идва време да затягаш отново колана за кацане. "Без будилник" ви отвежда днес наблизо, при "комшу".

Още на летището осъзнаваш, че попадаш в град, който ще те плени. Единственият на два континента, кръстопът на цивилизации. Наред с очакванията да видиш редица забележителности, да усетиш пулса на града, още със слизането се сблъскваш със сериозни мерки за сигурност. Дори при настаняването в хотела минаваш през метал детектор, а пускайки си wi-fi осъзнаваш, че личните ти данни вече са на показ - за да се "логнеш" трябва да въведеш номера на международния си паспорт.

Но патапяйки се в атмосферата на Истанбул сякаш не виждаш бронираните коли, униформените полицаи с автомати. Ставаш част от 16-милионния мегаполис (по официални данни, иначе местните твърдят, че града отдавна е минал 20-милионната граница) и осъзнаваш, че си попаднал в град, пропит с история, град, в който традициите и бъдещето се сблъскват челно.

Всяка туристическа брошура ще ви препоръча да видите двореца Топкапъ, "Айя (Света) София", Султан Ахмед, известна като Синята Джамия, кулата Галата, дворецът Долмабахче, водохранилището Йеребатан Сарнъджъ, джамията Сюлейманийе, най-древният паметник на Истанбул – Египетския обелиск. Естествено и Капалъ Чарши, мястото където всеки може да пробва своите умения да се пазари.

Реших обаче да усетя пулса на Истанбул чрез хората, именно те правят магията на всеки град. Затова се насочвам към прочутия площад Таксим, който у нас през последните години свързваме най-вече с протести.

По търговската улица има хиляди хора, за минута се разминаваш със строго забулени мюсюлманки, местни младежи, които създават имиджа на Истанбул като светската столица на Турция, туристи от цял свят. В рамките на 20-ина метра се сблъскваш с десетина жени с бинтовани носове и си припомняш прочетеното, че градът е известна и предпочитана дестинация за пластични операции. Лъскави магазини на световни брандове се редуват с кичозни сергии за бижута и сувенири.

Докато гледаш замаяно се сблъскваш с турчин, който се опитва да завърже разговор с всеки турист и да го покани в заведението си. Като разбере, че си от България и веднага те кани "Комшу, заповядай на турско кафе и наргиле". В крайна сметка се предадох и не съжалих - ароматната напитка бе придружена с разговор с българин, който като малък напуска страната ни и с родителите му заживяват в Истанбул. През последните 10 години е живял в Щатите, работил е в Холандия, а в момента работи в България. Роднините му пък продължават да живеят в турския мегаполис.

През последната година турската лира се обезцени много и го разпитвам как се живее в Истанбул.

"Тук е като в София. Много хора прииждат от цялата страна, надявайки се на по-добра работа и живот. Има много богати и много бедни хора. Ако имаш престижна работа, имаш добри доходи и статус", разказва ми той.

За добрата професия е необходимо образование. Да постъпиш в университет в Турция изисква наистина много усилия. Местата са твърде малко на фона на кандидатстващите и могат да те спънат слаби оценки дори в 8 клас. А частните университети не са никак евтини. Любопитното е, че турците при запознанство винаги изтъкват, ако имат добро образование. За тях е въпрос на престиж.

Става ми леко неприятно, че тук са наясно, че в България лесно се става студент, лесно можеш да си купиш и диплома.

"При нас е невъзможно. Учиш здраво, но после всичко ти се отплаща", твърди моят събеседник. Иначе рискуваш да се влееш в армията на безработните или с непрестижна професия.

След няколкочасова разходка поемаме към хотела, който се намира на 30 км от центъра. Задръстванията са страхотни, отнема ни близо два часа. По пътя прави впечатление мащабното строителство, което кипи във всички квартали.

Вечерта сме на светско парти, което даде началото на тенис турнира Istanbul Open. В един от най-лъскавите хотели в града се събраха в една зала десетки милионери, актьори, известни личности. Обстановката наподобява на събитията у нас, само мащабът е различен. На сцената се качват най-добрите тениситки на Турция, както и голямата звезда Каролине Вожняцки. Турска звезда забавлява гостите, а един от тях ни обяснява, че хонорарът й за час надвишава 50 000 евро.

Следващият ден минава под знака на спорта. Пристигам в комплекса Koza World of Sports, където са разположени десетки кортове. Още на първия попадам на мач на българката Виктория Томова, която победи своята съперничка в оспорван мач. Чак след неговия край започвам да осъзнавам колко мащабен е спортният комплекс. Обясняват ми, че е най-големият в Европа и тук може да се практикуват почти всички спортове. Кортовете са над 50, а освен професионалистите, в академията се обучават над 1000 деца. Тук се провежда и световното първенство по плажен волейбол. Само фитнесцентърът е с големината на роден мол. Наоколо се изгражда цял мини квартал с небостъргачи от холдинга "Гаранти Коза", а на метри от кортовете се изпипват последните детайли на изкуствено езеро, в което ще могат да се практикуват водни спортове.

Това е последната тенденция при строителството в Истанбул - затворени комплекси, в които има всички удобства. От мястото за спорт до магазините и детските градини. Апартаментите са предпочитани от млади семейства, а квадратният метър върви около 3000 евро. Както и у нас, сред купувачите има и такива, които ги използват като инвестиция и ги отдават под наем.

Заради непрекъснато нарастващото население на Истанбул, жилищата се разпродават бързо.

Прави ми впечатление, че по-ниските сгради изглеждат безупречно на външен вид. Няма го нашенското - шест етажа санирани, два със старата облицовка. Разказват ми, че местните блокове не се санират. Когато достигнат годините гаранционен живот, прави се събрание и при 51% съгласие - блокът се събаря и се строи нов. От държавата. А тези, които са гласували против, после същата държава ги съди.

Освен задължителното посещение на забележителностите на града, всеки турист трябва да се възползва от възможността за разходка с яхта на Босфора, протокът, който свързва Мраморно и Черно море и разделя Истанбул, а и Турция, на европейската и азиатската част. По крайбрежието са разположени дворци, джамии, луксозни ресторанти, най-известните дискотеки. Характерното за тази част на града е, че тук животът не секва и в малките часове на нощта. А гидът на яхтата ще ви разкаже подробности за всяка сграда, различни легенди и поверия.

Тръгвайки си от Истанбул се сещам за един от разговорите с българка, която е омъжена за турски бизнесмен. Тя сподели, че от 10 години посещава града, а от 6 месеца живее за постоянно. И въпреки това не го познава целия. И аз оставам с усещането, че съм видял само една хилядна част от Истанбул, но пък в това се крие тръпката да се върнеш отново...


91
Още по темата: ИстанбулБез будилник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тука има трима туркофилски трола.
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Идеалист

Да ти обяснявам ли защо не се различават, ами това са откъснати от балканските народи хора от фанатичната неголяма туранска орда довлякла се от Средна Азия. Ако не е бил тоя геноцид да изправят син срещу баща и дъщеря срещу майка, отдавна да са изчезнали
12
25
 
36
 
! Отговори
Влади преди 8 месеца
Това , с разрушаването на нашите огромни църкви и дворци от турците все ме учудва. Как в Мала Азия има толкова запазени сгради от гръцко, римско и византийско време, вкл. и християнски храмове? Защо в Гърция, Румъния, че и Сърбия има останали древни сгради, а само тук турците ги били съборили?
Отговорът е: Ако въобще сме имали такива църкви и палати, май сами сме си ги съборили и унищожили. От алчност и тъпотия, както стана с ТКЗС сградите - камък не остана от тях и нищо не личи. Ние сме варвари
11
11
 
32
 
! Отговори
Идеалист преди 8 месеца
Голям град събрал култура от векове. Крупен индустриален център. Няма обхождане. Хората са добри и обслужването на ниво. Жените, ако не са пребулени не се различават от нашите.
10
19
 
26
 
! Отговори
Кольо Белия преди 8 месеца
Още на летището попадаш в град в който единствените неща, които си струва да се видят са строени и създадени преди ислямските диваци да се появят на полуострова
9
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Протурската и антируската пропаганда вървят ръка за ръка. Хонолулу. И довечера да не изпуснете цивилизования турски сериал, пълен с европейски ценности като интриги, издевателства, гадни мурафети и убийства и кръв.
8
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това, че християнските църкви , и изобщо християнската цивилизация е била изравнена със земята можем да благодарим на турското `присъствие`.
Едно от последните неща, които турците доразрушават е било Голямата Базилика в Плиска - около 1860-та.
Когато започва да се строи жп линията Русе-Варна и имало нужда от много камък за укрепването и се взима от там. До тогава голяма част от сградата все още е съществувала.
7
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хан Тервел спаси града от арабските поганци, но после гърците и рицарите го подариха на турците. Сега е огромно наркотично гето и перат парите в турски сериали.
6
23
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ужас.
Не го препоръчвам на никого.
5
22
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До dдфсф

А София също е била търговски център Сердика - какво сте запазили вие християните от нея? какво всъщност изобщо е запазил християнския свят от историята? Ако погледнем назад в средновековието се сте сривали всичко що е различно от вашите виждания, избивали сте невинни хора просто защотото не ви харесват, унищожавали сте история понеже не съвпада с вашите виждания. Погледнем ли назад ще видим че където е минал исляма е запазил всички реликви без значение към коя религия са принадлежали.
4
25
 
36
 
! Отговори
dдфсф преди 8 месеца
Константинопол е бил мегаполис, културен и исторически център. След това турците са набили минаретата навсякъде и са о*рали пейзажа. Общо взето където мине исляма култура не остава. Сега просто е една гигантска гмеж от хора, която се гордее с потурчената гръцка антична култура и архитектура.
3
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Samo 2 kvartala na Istanbul proizvejdat kolkoto cqla BG
2
24
 
16
 
! Отговори
Ивайло преди 8 месеца
Не, не, благодаря.
1
22
 
17
 
! Отговори
От там идвам преди 8 месеца
Нищо общо,не пиши глупости журналист

Спонсорирани публикации