Бизнес със здраве или търговия с живот?

Апелът е за коренна промяна в здравното осигуряване
9 май 2018 16:30,
27

В края на април жена почина в столична болница, след като не успя да плати за собственото си лечение. Здравната каса от своя страна изненада лечебните заведения с намалени плащания.

Изникват въпроси като - докарват ли се умишлено до фалит болниците и има ли цена човешкият живот, както и затвърждава ли се моделът на здравеопазването за бедни и богати, които коментират в предаването "Околосветско" по Bulgaria On Air д-р Галина Павлова, зам. председател на Българския лекарски съюз и Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб".

Един от основните проблеми в България е системата на здравеопазването. Скандалното изказване на социолога Андрей Райчев, че "лекарите крадат повече от циганите" привлече голямо внимание и повиши още повече напрежението между медиците и пациентите.

"Този човек си позволи да направи внушение, което нагнетява недоволство сред пациентите и руши доверието към лекарите. Той сипа капка отрова. Пациентите и без това са недоволни, има толкова недоразумения и нередности в системата.

Когато в един момент има такъв тип публично говорене, в следващия - реакцията на агресия към медицинските лица е очаквана" - коментира д-р Галина Павлова.

Сред коментираните въпроси в предаването е дали бизнесът със здраве се превръща в търговия с живот. За това "говорят" случаите с все повече пациенти, които не могат да си позволят успешно и адекватно лечение, поради липса на финансови средства.

Според председателят на Лекарския съюз се налага коренна промяна в модела на здравно осигуряване. На дневен ред излиза и питането за  допълнително здравно осигуряване и какво ще донесе то на пациентите?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 20---------------------------------------За в бъдещето може да се надяваш и докторът да извади пищов.Да те видим тогава храбрецо.
25
0
 
3
 
! Отговори
точно така преди 5 години
Не може да плащам ОСЕМНАДЕСЕТ ГОДИНИ здравни осигуровки а друг да се ползва от тях Къде са тези пари за какво са дадени Който не мисли за здравето си -да си сърба попарата Парите са лично мои и само аз мога да се разпореждам с тях както е в цяла европа В България всичко е наопаки
24
0
 
2
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Частните болници да не получават пари от здравната каса,това е решението.
23
1
 
4
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
До Анонимен""Проблемът е, че болните бият твърде малко лекарите.""Не са виновни лекарите ,а системата.Защо имаме огромно количество плеймеитки,ами системата ги поощрява .Защо да учат и да следват ,като различни видове креватни упражнение с подходящи финансово стабилни партньори гарантира известен период безгрижно съществуване,е вярно това води до бърза амортизация на "материалните активи",а и конкуренцията на новите постъпления е свирепа Просто те няма да стават научни струднички,а и мозък???
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в б.лгаристан е така защото още спят овцете трябва да има линчувани лекари няма как
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Гишевтария е така!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че болните бият твърде малко лекарите. Но напредъкът е доста бърз, наскоро пациент заплаши с пистолет лекар.За се надяваме на бъдещето проблемът да бъде решен успешно.
19
1
 
7
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
""Бизнес със здраве или търговия с живот?""И едното и другото ,но най-вече това е мантрата на демократичния неолиберализъм в действие.Той се изчерпва в следната кратка формулировка "Имаш ли пари да се лекуваш - живееш ,нямаш ли ,ами изхода е летален.Кратко,ясно и дълбоко съдържателно.Това ще рече ,богатите и политиците имат право да живеят и за тях се полага качествено здравеопазване ,а бедните умират.Но има една сентенция изписана върху надгробните паметници на татарите "Днес- аз,утре-ти"
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като плащаме здравни осигуровки какво получаваме на среща? Лошо отношение,некомпетентност.Лекарите те гледат като касичка да ти вземат колкото се може повече пари вместо да лекуват.Пука им за твоето здраве.Пише ти рецепта и ти казва Ако не мине ела пак.Отивам втори път и всичко пак се повтаря.Губиш време и пари а резултат от лечението няма.На края им теглиш една май-на и търсиш други начини за лечение.За това ли плащам данък здраве?
17
1
 
5
 
! Отговори
Do komentar 11 преди 5 години
Tolkova si prav/a!!!Takmo tova shtqtah da pisha.Az plashtam 270? osigurovki i kogato otidoh na lichniq lekar i mu poiskah napravlenie za specialist i palna kravna kartina ,se izsmq i mi kaza ,che ne moga da iskam az ,a samo ,AKO toi kaje.Kazvaiki mu ,che az sam edna ot tezi,koito doprinasqt za cqlata zdravna sistema s osigurovkite si, mi otvarna-IMA DRUGI PACIENTI.Da ne sam izbivala na politika.
16
0
 
5
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
До ниеВ грешка си - няма индиец или виетнамец, който да предпочете да работи у нас, след като може да го прави в белите страни. Та за нашего брата остава да се лекува при врачки и баячки - при това съвсем не безплатно.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приватизирането на здравеопазването е това, което се случва напоследък, и то е най-големият проблем. Когато мотивацията е пари, започват да се намесват фармацевтични компании, чийто приоритет е да купуваме лечение многократно. Отделно бедните стават неработоспособни и още по-бедни и в по-голяма тежест. Престъпността, корупцията ще се увеличават. Получава се още по-голяма сегрегация. Високата заболеваемост не е в полза на никого. И никой не знае какво ще му се случи и колко ще струва (до 11).
14
3
 
6
 
! Отговори
ние преди 5 години
След десет години ще ви лекуват индиици и виетнамци както върви работата Така че не плювайте българските лекари
13
1
 
7
 
! Отговори
българина да разбере преди 5 години
Хора които не МИСЛЯТ ЗА СВОЕТО ЗДРАВЕ не лекарите ами и господ не може да им помогне
12
4
 
9
 
! Отговори
точно преди 5 години
Тези които слагат минуси че здравните осигуровки трябва да бъдат ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ не ги чака нищо добро - нека си лъскат колите и за здраве да не мислят Някой друг ще мисли за тяхното здраве Ама няма такъв
11
3
 
17
 
! Отговори
ДА БЪДЕ ТАКА преди 5 години
Здравните осигуровки трябва да бъдат ЛИЧНИ а не на принципа на солидарност Не може аз да плащам и с мойте пари да се лекува друг
10
10
 
12
 
! Отговори
да да да преди 5 години
Здравното осигуряване трябва да бъде ЗАДЪЛЖТЕЛНО за всеки Когато те хванат че нямаш осигуровка на колата глобата е 500 лева Така трябва да те глобявят и за здравна осигуровка Българина не разбра че от здравето по важно няма За него и за управляващите по важни са колите Е за това положението ще е такова Не може да има ДВА МИЛИОНА НЕОСИГУРЕНИ На кого на гърба искат да стоят те Един милион работещи да осигуряват шест милиона Никаде в света няма такова нещо
9
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко не стига че изгони младите и кадърните хора а ние които останахме ще ни прави здравни емигранти както е тръгнало ако искаш да живееш разбира се.Плащал съм си в частна болница и след "лечение" полза никаква.98% от така наречените лекари не разбират от работата си и това една от причините за зачестилите напоследък лекарски грешки.Кое да ни е наред че това да е.Който може да бяга оттук.Нали това искат ония горе богопомазаните дето куршум не ги лови барабар с пожарникаря Боко гробаря.
8
3
 
10
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Да здравето е бизнес, като заровите главите в плясъка и се правите, че нещата може да се случват и без пари, стига до сегашното положение. Време е вече да си размърдате мозъците и да осъзнаете някои прости принципи в този живот, а именно нищо не идва даром.
7
0
 
10
 
! Отговори
ha ha ha преди 5 години
Допълнителното здравно осигуряване ще бъде същото като допълнителното пенсионно осигуряване.Т.е. важното е да има повече пари в касата, но не за даден човек и не за конкретно лечение.

Спонсорирани публикации