Симеонов и децибелите: С полиция срещу кръчми и концерти!

Вицепремиерът поднови битката си срещу шума с нови идеи
11 май 2018 09:00,
53
Симеонов и децибелите: С полиция срещу кръчми и концерти!
Снимка: архив "Булфото"

Вицепремиерът Валери Симеонов продължава битката си срещу шума. Преди година той се вдигна срещу високите децибели по летните курорти и опита да затвори едни от най-популярните заведения там. Сега вицето се опитва да стигне още по-далеч – той предвижда полиция да затваря селски кръчми, да прекратява концерти и да контролира търговски обекти.

За новите идеи на Симеонов, които са част от предлаганите от него промени в закона за шума, биха аларма кметове на различни населени места.

Промените са част от пакета законодателни инициативи на вицето, които той рекламира от месеци, а вчера представи официално пред БСП и ГЕРБ в опит да получи подкрепа за прокарването им, пише "24 часа".

Новите идеи предвиждат забрана за работа и зареждане на търговски обекти от 23 часа до 8 часа, забрана за озвучаване на открити площи в същия часови диапазон, както и между 14 и 16 ч, забрана за автомобили с мегафони и ползването на специални озвучителни уредби на открити площи.

"Регулация трябва да има. Не мисля, че е грешка да се прави нов закон. Той обаче трябва да е съобразен с условностите на живота. Това е закон, който ще важи за  цялата страна, не само за морето. А какво се случва тогава със селската кръчма примерно в с. Кости? Полицията ще трябва да я затвори", коментира кметът на Царево Георги Лапчев.

Още по темата

"Фестивалът на изкуствата "Аполония" в Созопол може да се окаже с вечерен час, ако законът за шума бъде приет в сегашния му вид", предупреди пък кметът на градчето Панайот Рейзи, който е най-яростен противник на готвените промени.

Ограниченията за музиката ще ударят и много други фестивали, които се провеждат в Созопол през лятото, категоричен е той.

Кметовете са разтревожени и от бързината, с която Симеонов се опитва да прокара промените.

"Ще обърка целия сезон, че даже и следващия. Туроператори, хотелиери и ресторантьори вече са си направили програмата, сключили са договори и няма как да ги отменят. Нормално беше преди това да се направят  срещи с кметове  и хората в  бранша. Не може с лека ръка да се лишим от  17% от бюджета, колкото дава туризмът. Трябва да се даде възможност на общинските съвети да си кажат думата, а не законът да се приема на 30 май", заяви Рейзи.

Той не е съгласен и с предвидените правомощия на полицията да затваря обекти.

"Законът е прибързан и в него не са изчистени много детайли", каза и Лапчев.

Ако бъде приет и влезе в сила в този си вид още от това лято, това със сигурност ще навреди на туристическия бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
STIGA-SHTJALO DA NAVREDI NA TURISTI4ESKIJAT BIZNES!? AMI MESTNITE HORA-TE NE SA LI HORA? NA NIKOI NE MU PUKA,KOLKO NA TEZI HORA IM VREDJAT DEZIBELITE OT SL.BRJAG.TEZI HORA SASHTO IMAT BIZNES,AMA TJAH NIKOI NE GI PITA.SAMO SL.BRJAG E VAZEN-TAKA LI? MNOGO DOBRE PRAVI VALERI.NAMERI SE NAKRAJA EDIN MINISTAR,KOITO DA SI SVARSHI RABOTATA.BRAVO VALERI.VSI4KI ,,OKOLO,,SL.BRJAG SA S TEB.
45
1
 
1
 
! Отговори
споко преди 5 години
Този господин, защо не тръгне по квартали като Модерно предградие, за да записва децибели. Никои не обръща внимание на хората. Интересува се от лични облаги и комисионни от отделни хотелиери. Жалко за безумията на заместник министър избран от хората. А неговият началник защо не го насочва към избирателите, а са грижи за спокойствието на туристите. Остава ни само, да се молим на господ да раздава справедливост.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пратете полиция и в Провадия най-сетне,че от ромските сватби не се спи по цяла нощ
43
1
 
1
 
! Отговори
К. К. преди 5 години
Браво на Валери! Такъв Министър аз не съм виждал...
42
1
 
3
 
! Отговори
Нормален туризъм преди 5 години
Отиди на курорт малко по на запад и може да видиш как се изкарват много повече пари. Тук сме рай защото имаме пасъчни плажове и хубави планини, но се провалихме. Бетонните гета не са курорти, там няма как да доведеш богатите и платежоспособни хора - направи една справка колко са желаещите круйзи да посетят България - 0. Тези хора докарват пари, не пияните англичани- десет човека си делят 2 пици извън олинклузива...
41
1
 
4
 
! Отговори
Концерт преди 5 години
Ходил ли си на концерт на открито в Западна Европа - започва най-късно в 21 и приключва в 23 часа. Бил съм в Холандия, Германия и Австрия, може веднага да се провери в интернет по кое време се провеждат концертите. След 23 часа само за говорене на висок глас на улицата ще отнесеш глоба. Зведенията имат строга категоризация и работят до определено време съобразно нормите. Не съм видял да са спрели концертите, просто няма свободията като тук.
40
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То ако слушаме всекии убитакк в тая държава. Не трябва да има курорти, лифтове , строежи и др. Трябва да седим в индианската история ...На големи поляни да си направим къщи от слама и да ядем корени . Нали Смешковци. Айде като измислите план, как България да печели милиарди по друг начин го споделете. ..че в момента слушаме Простоллюдие от панела.
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То полицията за по-сериозни престъпления не мижеш да я хванеш, камо ли за шум. Преди нямаха униформи, бензин, не се плащаше извънреден труд - тези неща ги оправиха миналата година с не знам колко милиона дарения към бпджета им. Сега какво пак не достига да си вършат работата?
38
4
 
8
 
! Отговори
мак преди 5 години
Патил съм си от шума, затова подкрепям действията срещу този вид терор, не само по морето. Един концерт ще свърши, но през останалото време кръчмите работят на пълни децибели, нищо, че са насред жилищен квартал да речем. Няма контрол, няма наказания, важното е хората да се забавляват, а живеещите в съседство кучета ги яли.
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако си пушиш мирно и тихо няма проблем е мотото на Симеонов...
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди нямаше полиция и патардия по тези поводи! Имаше инспектори от дирекция Музика,вършеха работа!
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ibanez си е иконата на прогресив метъл-а, дядовците свирят на PRS и Les Paul с доста по-малко дисторшън и са и по-тихички.
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ги затварят кръчмите и другите заведения нарушаваши спокойствието и без това пържат с канцерогенно олио.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами както Филип Морис, се стараят да създадат универсална ( уж) безвредна и бездимна цигара, така и нашите ресторантьори да направят системи за музика със слушалки,сега има нови звукоизолиращи материали и т.н.! А проверки и актове имаше и преди ще има и сега! Питайте някой музикант от едно време! И заведенията пак бяха пълни!
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно златното време на музиката приключва. От 2000 г. до днес, успяхме да се превърнем в световна локация за групи от всички страни, при нас са идвали най-известните имена. Бяхме започнали да се отваряме към световната музикална сцена, а с това да се печелят и милиони. От всеки един мащабен концерт печелят не само организаторите, а всички други които предлагат услуги, от дребния продавач на пържени картофи и бира до входа, до транспортни фирми и хотели. Сега Румъния и Сърбия ще поведат парада.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоя евреин съвсем иска да унищожи българия.
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога най сетне българина ще разбере,че публичното пространство е за всички и първия написан закон е: Не пречи!!! Уважавай човека до тебе! Пази тишина!
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ще пушите задължително в кръчмите и няма да ходите по концерти!чувате ли, винкела така нареди !
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този род дискусии ни изключва от Европа! Пушенето освен че не е полезно,то не е модa,то е изключено в плановете за развитие на Европа! Огромни пари се дават за антиреклама на тютюнопушенето в цяла Европа,а тука... дискусия на тема сезона на пушачите!
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
стига вече бе, концерти ше ми правите. сталин в гроба се обърна човека. по комунизма с милиция затваряхме шумни събирания, сега пак така ще се прави. няма музика, няма гюролтия, който иска да слуша силно, да си купи слушалки.

Спонсорирани публикации