У-лицата: Да улучиш в десетката по пътя към Хонконг

Какви умения са нужни в динамичната стрелба...
Обновена: 5 юни 2018 15:30 | 5 юни 2018 14:52, Петя Славова
1
У-лицата: Да улучиш в десетката по пътя към Хонконг
Снимка: Facebook

И  днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

Да уцелиш мишена са нужни специфични умения, на първо място е дисциплината, но доста по-сериозна от тази в другите спортове. И макар този спорт да не е много популярен у нас, занимаващите се с него постигат отлични резултати на международни турнири.

Съвсем скоро наш отбор по динамична стрелба ще има шанса да премери сили в световното състезание в Хонконг. Заминават 7 българи, от които 6 са деца, а с тях ще е и ръководителят им Калоян Георгиев.

"Тръгвам с две момичета и четири момчета на 26 юни. Възрастовите категории са: Деца до 12 години. Следват юноши до 16 години и старша възраст - 18. Следващите вече са мъже и жени", разказва Калоян, който допълни, че това е първото в света състезание с подобен мащаб. В него ще участват 600 души, като ще продължи четири дни, а състезателите ще стрелят на 30 сцени.

Началото

Освен дипломиран треньор по стрелба, Калоян притежава и редица други квалификации в областта на физическата култура и спорта. Клубът му е учреден през 2009 г., но той се запознава със спорта още през 2004 г. Стартира като участник.

"Винаги стрелбата ми е харесвала, но навлизайки в динамичната стрелба видях нещо, което ме грабна и започнах да тренирам целенасочено. Явявах се на състезания, показвайки добри резултати", разказва Калоян.

2006 г. за първи път става републикански шампион и в годините така осем пъти.

"Интересното в Динамичната стрелба е, че всяко едно упражнение, в което стреляме е различно". Тоест на състезание участникът трябва да се справя с препятствия, които вижда за първи път. Организаторите пускат скици месец преди турнира. Всеки може на базата на публикуваното да си нареди сцена и да тренира, но това пак няма да му даде реалната среда с пълна точност.

"Стреля се с пистолети, пушки, карабини, а през 2010 г. Конфедерацията в Канада прие и еърсофта като пълноправен член на Динамичната стрелба, което отвори спорта към света", обяснява Калоян. - Това е важно, защото режимът на оръжия в отделните държави е различен. В Япония, Китай, Англия и др. обикновени хора нямат право на достъп до оръжия и реално не могат да практикуват този спорт. А с въвеждането на еърсофт стават пълноправен член на голямото семейство на динамичната стрелба".

С това решение се отваря и пътя на Калоян Георгиев към работа с малки състезатели.

"И преди съм водил тренировки, но не бе толкова организирано. Мои познати ми водиха техните деца с цел да се научат да стрелят от гледна точка на дисциплина и ред, не толкова, за да гонят резултати. Тогава не се организираха мероприятия като състезания. Постепенно започнаха нещата да придобиват вид на спорт".

По думите на треньора Динамичната стрелба развива у децата много важни умения. В клуба освен със спортно оръжие или с еърсфот реплики, може да се стреля с лък и пневматични оръжия, да се мятат метални пластини и шурикени, както и брадва, и копие.

"Още от първата тренировка на децата им става ясно, че пистолетите, с които тренираме не са играчки и затова ги учим на безопасно боравене. Най-важното е да осъзнаят, че става въпрос за нещо сериозно. Може да нарани някого или да повреди нещо".

По думите му, при стрелбата дисциплината е по-завишена от тази в другите спортове, защото всяко дете е с пистолет на кръста си. Но пък именно Динамичната стрелба помага на децата да умеят да мислят и действат за стотни от секундата.

"Това са движенията и манипулациите, които се извършват с цел бързо и точно стреляне. Изгражда много сериозни качества – бързина, скорост. - уточнява треньорът - Много е важна концентрацията по време на стрелбата от гледна точка на това, че в трите минути, които имаш възможност да огледаш сцената и да се запознаеш с мишените, които трябва да отстреляш, е нужно да запомниш абсолютно всичко, а това не е хич леко".

Талант

Винаги има деца, които са даровити и много бързо се адаптират към определен спорт, но за Калоян талантът не е водещ, тъй като е имал случаи, в които в началото по нищо не е личало, че определено дете ще стане добър състезател.

"Конкретният случай е от миналия месец. Бяхме на международно състезание в Будапеща, Унгария. Там взехме 6 медала. Две момичета участваха с 6 момчета. Момичетата взеха златен и бронзов медал. Всъщност тенденцията е първоначално да стрелят по-добре момичетата, защото се развиват по-бързо от момчетата, но има и момчета, които още от съвсем малки са много добри. Най-важното е да усетят, че спортът е удоволствие, забавление, а училището е по-важно", обяснява Калоян. - Групата ми е много добра. Има чудесни деца, с много добър успех. Не знам как стана, но всички следват в елитни училища и са с високи успехи. Максимално им се кефя, че хем учат, хем намират време за тренировки", категоричен е той и допълва, че особено приятно е да тренира с хора или деца, занимаващи се и с бойни изкуство.

А сега...

Този спорт е технически и е ясно, че практикуването му е нелека задача, особено без помощ.

"Изцяло се самофинансираме. Всичко, което трябваше да го направим сме го направили, разказва Калоян, но нещата опират и до финансовата страна, в която Министерството на спорта им отказва финансиране. Българската федерация по Динамична стрелба им отпуска 700 лв, които не стигат за да може да замине отборът в Хонконг.

"Сложно е, когато всичко зависи само от нас. С годините сме успявали да постигнем чудесни резултати без подкрепа на институции", обяснява още треньорът.

Резултатите се дължат единствено на голямото желание.

"Ако сам не си помогнеш, никой няма да го направи. Не съм единственият треньор, който търси такава помощ. Ходейки по институциите и виждайки какво се случва, си мисля, че крещящата ни нужда за българския спорт е адекватен закон за спорта. В момента, ако някой дори има желание да ни финансира, трябва да плати ДДС, данък печалба на парите, които ще ни даде. Този проблем се дъвче от 20 години и никой не го е бутнал и с крачка напред. Единственото нещо, което разбрах е, че само при футбола се ползват данъчни облекчения и реално погледнато всичко, което е свързано с  него може да мине за разход", уточнява Калоян Георгиев.

Затова и отборът му ще участва в Хонконг не от името на България, а на българите.

"Държавата нищо не ни е дала. Затова пък има страхотни българи, които ни подкрепиха от Щатите, от Германия". Калоян и децата се надяват да успеят да съберат още средства и да заминат спокойни в края на месеца, където да представят сънародниците си подобаващо.

Националният отбор по еърсофт разчита и на дарения по банкова сметка: Сдружение "Рейс Гън БГ" Банка: Fibank IBAN: BG17FINV91501214725970 BIC/SWIFT код: FINVBGSF

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ко

Спонсорирани публикации