По Пето авеню без БМВ-та и Мерцедеси? Трън ли са в очите на Тръмп?

Дали почитателите на германските коли ще предпочетат други?
Обновена: 7 юли 2018 20:56 | 7 юли 2018 20:55, Веселина Йорданова
126
По Пето авеню без БМВ-та и Мерцедеси? Трън ли са в очите на Тръмп?
Снимка: архив, Ройтерс

Пето авеню в Ню Йорк сити: Безкрайна поредица от луксозни магазини. Пето авеню е улицата на богатите и красивите. По Пето авеню се движат най-скъпите лимузини. Сред тях и най-новите модели на Мерцедес и БМВ. Ако стане това, което иска президентът Тръмп, тях вече няма да ги има по луксозния булевард, пише "Дойче веле".

Още в предизборната си кампания той обеща да подпомогне американската икономика, да създаде нови работни места и да насърчава местното производство. Чуждите страни, които внасят своите стоки в Америка бяха и си остават трън в очите на президента. Луксозни германските лимузини, които преминават пред очите му пред "Тръмп Тауър" по Пето авеню олицетворяват всичко онова, което той не желае да вижда. През април Тръмп бил казал пред френския президент Еманюел Макрон, че ще води търговската война дотогава, докато изчезнат и последните БМВ-та и Мерцедеси от Пето авеню.

Сценарий №1: Мито от 25% върху автомобилите от ЕС

Ако автомобилопроизводителите от ЕС бъдат принудени да плащат между 20 и 25 процента мито за колите, които искат да продават в САЩ, почти всички БМВ-та и Мерцедеси наистина ще изчезнат от Пето авеню. Вероятно точно това е имал предвид американският президент, когато миналия месец заплаши в Туитър европейските автомобилостроители, че ще им наложи тъкмо такива мита.

На пръв поглед това звучи логично, казва анализаторът на автомобилния пазар Ефраим Леви и обяснява: "Тогава производителите ще се опитат да си компенсират разноските по митата с повишения на цените. А повишат ли се цените на германските автомобили в САЩ, ще ги купуват все по-малко хора", казва той.

Но дали почитателите на германските автомобили наистина ще се преориентира към американски коли? "От 20 години карам само Мерцедес", казва един почитател на германската марка и допълва, че в крайна сметка би бил готов да плати и по-висока цена за любимия си автомобил. Същото споделя и един шофьор на БМВ: "Американските автомобили не ми харесват", споделя той и казва, че в краен случай би си купил някой по-евтин модел германски автомобил.

Засега клиентите явно не се стряскат от заплахите на Тръмп. Стабилните показатели за продажбите на Мерцедес и БМВ потвърждават това. "Мисля, че много хора първоначално изчакват да видят какво ще стане в действителност. И в миналото Тръмп е отправял големи заплахи, но в крайна сметка не ги осъществи изцяло", казва Ефраим Леви.

Какви ще са последиците от този сценарий?

- За трудовия пазар в САЩ: Много малко нови работни места

- за държавната хазна: Приходи от  5,2 млрд. долара годишно от мита

- За Пето авеню: Мерцедесите и БМВ-тата ще са си пак толкова, само че от по-евтините модели.

Сценарий №2: Без мита в търговията между САЩ и ЕС

Подобно нулево решение предложи американският посланик в Германия Ричард Гренел на шефовете на германските автомобилни концерни. На пръв поглед това би означавало точно обратното на онова, което иска Тръмп. Но макар и да изглежда значително по-благоприятно за европейците в сравнение с първия сценарий, и този втори вариант би донесъл печалби само за САЩ.

На автомобилите, които САЩ внасят в Европа, досега се налагаха мита от средно 10%. А автомобилите от ЕС, внасяни в САЩ,бяха обмитявани само с 2,5%. Какво тогава би означавало предложеното безмитно решение на проблема? Американските автомобили в ЕС вероятно ще поевтинеят с около 10 на сто. Ще купуват ли обаче европейците масово американски коли? По-скоро не. Същевременно Мерцедес и БМВ ще могат да внасят автомобили в САЩ без мито и по Пето авеню ще се появят още повече Мерцедеси и БМВ-та. Но каква е готовността на ЕС да сключи подобна сделка?

Доналд Тръмп не бива да забравя, че германските автомобилни концерни произвеждат голяма част от своите возила автомобили за американския пазар именно в САЩ. Тоест те правят точно това, което иска Тръмп от тях – да създават работни места. Най-големият завод на БМВ в света е в Южна Каролина. Мерцедес дава работа в САЩ на 24.000 собствени служители и на още 150.000 работници във фирмите-поддоставчици.

Много от произведените в САЩ германски автомобили изобщо не отиват на американския пазар. БМВ например изнася над 70% от годишната си продукция в трети страни. Един от най-големите клиенти е Китай, страната на която Тръмп наскоро официално обяви търговска война. Ответните китайски мита следователно ще засегнат и европейските автомобилопроизводители, независимо че между ЕС и Китай не се води търговска война.

Германските автомобилопроизводители в САЩ имат две възможности. Първо: Те могат да оставят произведените в САЩ автомобили на американския пазар. Другата възможност е да прехвърлят своите производства направо в Китай, а това би означавало САЩ да загубят хиляди работни места.

Какви ще са последиците от този сценарий?

- за трудовия пазар в САЩ: Отпадане на хиляди работни места

-за държавната хазна: Икономия от около 5,7 млрд. долара годишно от липсата на мита за внос в ЕС

- За Пето авеню: Повече Мерцедеси и БМВ-та, отколкото досега

С други думи: Каквото и да прави Тръмп, няма да успее да прогони мерцедесите и БМВ-тата от Пето авеню. Те са неразделна част от облика на тази улица. Също както "Тръмп Тауър".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наблюдава се тенденция как Китай намаляват вносните мита и изключение на САЩ. Това ми говори, че се увеличава потреблението лека полека слизат от рикшите и моторетките и се качват на премиум класа коли нека им е зле.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ядове китайчетата ще яхнат освободените от гринговците БМВ,Мерцедеси и Аудита .
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо: Тръмп тауър е на осмо авеню а не на пето.Второ: Мерцедесите и БМВ-тата са толкова малко на фона на японски и американски коли, че рядко се виждат и сега.
3
2
 
7
 
! Отговори
Познайте отговора преди 5 години
"Ако автомобилопроизводителите от ЕС бъдат принудени да плащат между 20 и 25 процента мито за колите, които искат да продават в САЩ, почти всички БМВ-та и Мерцедеси наистина ще изчезнат от Пето авеню."Какво ще стане с работниците които са ги произвеждали? а) БМВ и Мерцедес ще намалят работния ден защото няма да има работа за всичкиб) БМВ и Мерцедес ще им плащат без да работятв) ще бъдат уволнени
2
2
 
8
 
! Отговори
Додо преди 5 години
#fake_news
1
3
 
8
 
! Отговори
шофер преди 5 години
Американците не са *** и знаят, че най-добрата кола е германската. Щом не може Хdrive и 4matic значи ще може други премиум автомобили, като 4motion или пък quattro - просто чудесно!

Спонсорирани публикации