Екотаксата за старите коли скача с 13%! За нови пада с 10%!

Отпада плащането на такса за електромобилите
104
Екотаксата за старите коли скача с 13%! За нови пада с 10%!
Снимка: архив, БулФото

За да стимулира ползването на коли с по-ниски нива на замърсяване, правителството увеличи продуктовата такса за старите автомобили с 12-13%.

Намалява се размерът на таксата за нови автомобили с 10% и се запазва досегашният размер за тези до 5 години.

За хибридните автомобили тенденцията е същата, като таксата за новите се намалява с около 20%, а за по-дълго употребяваните се увеличава с 12%.

Отпада заплащането на продуктова такса за електромобили до 31.12.2021 г.

Поставят се и високи цели за излезлите от употреба моторни превозни средства от категориите за превоз на повече от 8 пътници и за превоз на товари над 3,5 т - за оползотворяване 96% и за рециклиране 94% .

С промени в Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки се увеличава броят на разположените съдове за населени места с под 50 000 жители средно с 15%, от 50 000 до 100 000 жители - 9% и над 100 000 жители - с около 7%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне да знаехме за какво плащаме тази екотакса?!
74
0
 
4
 
! Отговори
БайГаня преди 5 години
До Анонимен 75 ТОТАЛНО грешно... нито имаш катализатор на новите, нито филтър за твърди частици (вече и бензиновите коли имат!) и докато си в гаранция - ще ти го сменят ако трябва и по 2 пъти на година!
73
3
 
5
 
! Отговори
До 75 преди 5 години
С чисто нов дизелов джип съм и гори 6 литра/100 км. А твоята стара кола няма как да гори 3 л/100 км, а по-вероятно гори над 10 л/100 км. Второ, твоята стара кола е правена по стари евростандарти и изобщо не може да се сравнява с кола по новите евростандарти по отношение на замърсяването.
72
0
 
13
 
! Отговори
в2 преди 5 години
Долни, мръсни, алчни мутрополитици.
71
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е дискриминация, моято кола може на 100 да гори 3 литра гориво и да е стара пак замърсява по малко от един чисто нов джип дето гори 15 на 100.
70
7
 
8
 
! Отговори
Софиянеца преди 5 години
Подкрепям инициативата! Всички пушачи могат да карат нови коли. Кутия на ден цигари прави 180 лв на месец. Има нови коли и на такава месечна вноска.
69
2
 
29
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Въпреки перфектната обосновка-повод, всичките т.н. "реформи" са с цел да вземат още пари от по- бедните...
68
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Екограбежи. На заспал народ това му се полага.
67
2
 
5
 
! Отговори
Софиянеца преди 5 години
Един истински Софиянец трябва да притежава и кара минимум една кола!!!
66
1
 
10
 
! Отговори
Екотакса преди 5 години
Тази екотакса трябва да отпадне. В нормалните държави може би има някакъв смисъл от тази такса, но за България екотаксата е вредна.
65
2
 
5
 
! Отговори
UfO преди 5 години
До СофиянецаИ сигурно си бил на минимална работна заплата? ПС: Не се заяждам, просто питам, щото въпроса се върти около доходите.ПС2: Радвам се че си спрял цигарите.
64
23
 
10
 
! Отговори
Софиянеца преди 5 години
До АнонименКупих първата си нова кола, когато бях на 23 години. Реших, че ако спра да пуша по 2 кутии на ден, ще пестя средно по 10лв или около 300лв на месец. Лизинга на колата ми беше 350лв тогава. И, моля, не ми влизай с контра-аргумента "а ГО и данъка, и облсужването" - същите са като на 30 годишна кола. Дали ще плащаш 60лв данък или 20лв данък, все тая, а 200лв ГО е същото, независимо от възрастта на колата. Обслужването е същото, цените на гумите също не зависят от възрастта на колата ти
63
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки глас за ГЕРБ е чирон в ковчега на България.
62
2
 
19
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Върло съм против, ама важното е да се пълни бюджета и наште фирми. Замърсява не старата кола, а тази която изгаря бензин! Или дизел!Имам стара кола и гараж, но в града се движа с колело или пеша. Обаче ме доят с ГО, данък, преглед, винетка и т.н. та на година навъртам хиляда километра, които ми излизат като с такси. Не ми дреме за стотина лева повече, ни искам да съм независим и да си имам колата. Но вместо да стимулират да е ползват по-малко, те ме карат да цапам повече щото съм платил !?
61
1
 
18
 
! Отговори
М преди 5 години
"За да стимулира ползването на коли с по-ниски нива на замърсяване, правителството увеличи продуктовата такса за старите автомобили с 12-13%."Скудоумие до мозъка на костите на тези!!! Така се стимулира покупка на по-нов автомобил.....
60
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
64 В цял свят никой не си купува нова кола в кеш... Освен единия процент, който си споменал, така пемза кво ревтуниш, не зная.
59
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко от вас, дето карате нови коли, сте си ги купили отма без заеми и без лизинг? Едва ли има и 1%. Щеше да е интересно, ако забранят да се продават коли на лизинг, тогава щяха да му теглят кypшума на някого.
58
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СофиянецаСя брато, това да го напишеш в статия за това, че някой не си плаща тока, водата или асансьора... ще си прав и ще ти сложа +Ама да ми обясняваш, че видиш ли от цигари ще спестя за нова кола... ще ме извиниш, но ще ти сложа -
57
16
 
13
 
! Отговори
Софиянеца преди 5 години
До аХората нямат възможност да карат нови коли? Но за цигари и алкохол има. Хората нямат възможност да карат нови коли? Обаче сега е по-добре от лошия комунизъм, когато всички са имали възможност. Хората нямат възможност да карат нови коли? Има и градски транспорт. Личния автомобил е конституционно право, а не конституционно задължение.
56
0
 
13
 
! Отговори
До 58 преди 5 години
Колега, много добре го разбират и са напълно наясно - ама не ги интересува. Това е. За тях е по добре за пореден път да настроят хората едни срещу други (разбирай бедни срещу богати) а те да излязат сухи от цялата ситуация като се оправдаят, че спазват евро директиви и се грижат за екологията...

Спонсорирани публикации