Рецептата Dnes: Любимото тирамису на Доника Ризова

Невероятен вкус
3 авг 2018 08:30, Илияна Николова
5
Рецептата Dnes: Любимото тирамису на Доника Ризова
Снимка: личен архив/ Pixabay

Продукти:

6 яйца
10 чаени лъжици мед или 150 г захар (кафява, бяла, тръстикова..)
500 г маскарпоне
2 чаши силно еспресо
3-4 супени лъжици вино марсала (аз съм изпробвала всякакви комбинации – с Baileys, с Sheridans и малко уиски, с Madeira wine…)
бишкоти Savoiardi
какао на прах (предпочитам швейцарско)
половин чаена лъжичка сол
 
Приготвяне:
 
Разбивате белтъците и солта в купа, докато станат на пяна. Завивате с фолио и оставяте за няколко минути в хладилника. През това време в по-дълбока купа разбивате до побеляване меда и жълтъците (или захарта и жълтъците).
 
Добавяте маскарпонето като внимателно разбивате, за да не стане на бучки. Прибавете и белтъците. В отделен съд сипете еспресото и алкохола. Дайте малко време на сместа да се охлади и потапяйте за секунди всяка бишкота преди да я подредите в тавичка или стъклен съд. Залейте първи ред със сместа и поставете втори ред.
 
Завършвате отново с яйчения крем и оставяте десертът да престои една нощ в хладилника. Преди да сервирате поръсете равномерно с какао. Оберете овациите с чаша уиски и обещайте, че няма да разкривате какво се случва след десерта. Би било прекалено италианско.
 
Tirami Su в превод трябва да означава „Повдигни ме“. На мен определено ми повдигна самочувствието пред доста претенциозна и разглезена публика. Единствената тайна е в наистина пресните яйца (разбира се, от свободно гледани кокошки).


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уж тя направила тирамисуто, а снимката е от Пиксабей.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Означава събуди ме
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ни интересува!
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако тирамисуто и е като воденето на предаването... голямо и мерси...
1
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Коя е тая ?