Кофти шефове карат хората да напускат. Къде са лидерите?!

Шефът повтаря "Аз" и си приписва заслуги, лидерът казва "Ние"
10 авг 2018 20:01,
36
Кофти шефове карат хората да напускат. Къде са лидерите?!
Източник: Reuters

Бриджит Хайасън е международен лектор по теми като лидерство, мениджмънт, дигитална трансформация и изкуствен интелект. Автор е на 4 книги в тази посока и активен член на професионалната мрежа LinkedIn. Публикуваме нейния материал по отношение на разликата между мениджър и лидер в днешно време.

Да работиш за лош шеф може да превърне най-добрата работа в най-добрата компания в пълен кошмар. Отдавна се смята, че хората напускат лоши мениджъри, а не лоши работни места.

Ето 4 типа лоши шефове, които обикновено са причина хората да напускат компании:

"Марионетка" - по време на несигурност много мениджъри се поддават на този капан, играейки "на сигурно", за да запазят привилегиите си и своето място. Те просто изпълняват заповеди. Демотивиращо е да работиш за мениджър, който просто не подкрепя екипа си. Ако направите грешка, той бързо се превръща едновременно в съдия, съдебно жури и екзекутор. Малко хора запазват страстта си към работата, когато попаднат в такъв сценарий.

"Кинг Конг" - някои шефове бързо забравят откъде са тръгнали, когато стигнат върха или се изкачат нагоре в йерархията. Този тип мениджъри имат комплекс за превъзходство и искат да подчертаят разликата между ръководството и персонала. Ужасно е да работите за някой, който е загрижен повече за това да показва, че е шеф, отколкото за това да изгражда взаимоотношения. Големите лидери не говорят на служителите си все едно са много над тях. Те се отнасят към всички с уважение.

"Супермен" - те мислят, че целият свят се върти около тях. Някои от тях дори започват да се държат все едно компанията е тяхна собственост. Този капан включва вземането на самостоятелни решения, игнориране на обратна връзка и приписването на заслуги. Оставяйки егото си да води и мислейки си, че разбират от всичко, те вървят към пълен провал.

"Таскмастър" - фокусират се единствено върху най-ниското ниво на работа. Използват подхода на моркова и пръчката, за да мотивират хората, но това очевидно не работи. Постоянният контрол върху служителите е прекрасна рецепта как да ги направиш нещастни. Един микромениджмънт може да убие мотивацията и креативността на служителите. В цялото това управляване шефовете забравят, че хората имат достойнство и трябва да бъдат уважавани. Много малко от тях показват съпричастност към екипа си, а това винаги помага за сплотяването и повишаване на ефективността му.

"Мотивацията не един служител е пряк резултат от взаимодействието му с неговия мениджър" - Боб Нелсън

А от другата страна са лидерите. Те водят, подкрепят и вдъхновяват. Те поставят интересите на екипа си пред собствените им. Лидерите развиват приятна атмосфера, в която поемането на рискове и обратната връзка са добре дошли. Те се грижат за своите хора и искат всеки един от тях да просперира. Искат да ги накарат да стават все по-добри, а не просто да изпълнят поредната задача. Корпоративният свят е пълен с мениджъри, но му липсват лидери. Служителите търсят лидери, а не просто поредният шеф.

Лошите шефове струват на световната икономика близо $360 млрд. в пропуснати ползи. Когато един служител има проблем с компанията, почти винаги има проблем със своя пряк мениджър.

75% от американските работници казват, че шефът им е ужасен и е най-стресиращото нещо в работата им. 65% казват, че предпочитат нов ръководител, вместо да им повишат заплатата.

Може ли един шеф да се превърне в лидер? Да, възможно е. Понякога просто трябва да бъдеш човек и да развиваш своите емоционални умения - да слушаш, общуваш, помагаш, взаимодействаш на човешко ниво със своя екип.

Проучванията показват, че лидерите с визия и стратегия за управление, вдъхновяващ подход и ясни цели успяват да постигнат много по-добри резултати чрез по-щастливи и ангажирани служители. Ако искаме служителите да се чувстват ангажирани с компанията, то трябва да им покажем, че ги уважаваме и ценим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
11
 
! Отговори
Бачкатор преди 5 години
Абе какви шефове, всичките са маскари. Аз не знам някой да си харесва шефа , освен ако не спи с него ама и тогава не е сигурно.
13
11
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 5 години
Бъркаш! Този сайт се чете предимно от безработни и пенсионери.
12
0
 
1
 
! Отговори
РП преди 5 години
До АнонименИ аз😁
11
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как направих статистическо изследване?Попитах какво става когато служителят или работникът е мързелив и некадърен(защо,не се случва ли?).Получих само минуси и то много.Извод:този сайт се чете предимно от служители и работници.
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У бря ! Много точна статия - имам си "меринджей", който е марионетка правещ се на Кинг Конг, мисли се за Супермен и е "таскмастър". Обаче "има чуек" и не мой да се бара, въпреки че е неграмотен.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има още една популярна практика и тя да се дават безлихвени кредити под формата авансови заплати на работниците. После тези работници стават нещо като личните роби на шефа и той започва да си ги експлоатира както си иска.
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най важното е работниците да се държат във постоянен страх от уволнение. Вече в много фирми ако някой поиска увеличение на заплатата директно му показват вратата. Другата популярна практика са глобите.
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В много фирми началниците се пускат парашутистиМного от тях са човек на някой голям човек, я брат,братчет,шурей,баджанак,чичо,кум,зет и т.н!Много от тях хал хабер си нямат от дадената машина а и не им трябва.Тяхната работа е да юркат специалиста да си кара и ремонтира или подържа машината и ако неможе да го накаже..
6
21
 
2
 
! Отговори
Кофти шеф преди 5 години
При мен нема такова нещо. При мен не напускат, постоянно се оплакват, че са им ниски заплатите, а като се стигне до раздяла вместо да се радват започват да се молят да останат на ниската заплата. Не ги разбирам!
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шеф, с връзки. Много хора просто ги пускат отгоре, не тръгват от ниско и след това нямат представа за какво става въпрос. Реален случай моя позната с квалификация, чужди езици, но без връзки и много принципна чистеше един офис. Сутринта докато чисти идват и не се справят с някаква програма на компютъра. Тя оставя парцела, сяда и свършва за минути работа. Днес вече и тя е в чужбина.
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Бг лидери няма.Марионетки. Кинг Конг, Супермен, Таксмастър с лопата да ги ринеш.Не познавам свестен шеф.
3
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко правилно са описали Тръмп, той дори иска да напъха Хилъри в затвора за да изпъкне на общия фон.
2
2
 
32
 
! Отговори
Самозабравили се преди 5 години
Експлоатация до издъхването му - това е отношението към работника!
1
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и обратна страна на монетата.Ако служителят е мързелив,хитрува и кръшка.Тогава?Колко са пропуснатите ползи? Как пък ги изчислиха 360 млрд.По кой метод?Ванга метод?

Спонсорирани публикации