Рецептата Dnes: Бабината лютеница

Време е за зимнина
15 авг 2018 08:10, Илияна Николова
15
Рецептата Dnes: Бабината лютеница
Снимка: Pixabay

Продукти:

1 кг домати
2 кг печени червени чушки
сол около 1 с. л.
захар около 2-3 с. л.
олио 1/2 ч. ч.
 
Приготвяне:
 
Пожелание доматите се смилат или се нарязват на дребни парченца (който както обича). Чушките се почистват и се нарязват на дребно или се смилат (пак пожелание). Слагаме доматите в дълбок съд (аз ги слагам в тава) и ги изваряваме, докато се изпари водата. След това добавяме чушките, сол и захар на вкус, олио, колкото поеме. Пържим до готовност. След това сипваме готовата лютеница в буркани, които стерилизираме 25 мин. Баба ги оставяше с капачките надолу за 2-3 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
А до пикантния, още по-апетитен вариант на лютеницата едва ли ще стигне днешното поколение с тези рецепти и с тези продукти.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСтига с твоя морков и ябълка!Писна ми от изгъ зи ци и измислени булам ачи!Когато се прибера в България, ми е било трудно да намеря типично български традиционни ястия,без да са ги направили на някакви из гъзи ци или була мачи,които няма нищо общо с оригинала!
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И морков и ябълка се слага, за подобряване на вкуса. Захар може да не се сложи.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-готиното българско изобретение е чушкопека,изчистваш дръжката,семето,печеш чушки и без да се белят ги хвърляш в буркана горещи,докато се напълни,слагаш колкото трябва сол(мисля,че окло 0,5-1 ч.л.) и един аспирин отгоре,капачката и затваряш веднага,така се вакуумират сами,няма нужда от варене.
10
5
 
3
 
! Отговори
Ех дядо...;-) преди 5 години
До ДядоЩе ти дам един съвет, може и да си дядо ама някой работи не са баш тъй! Няма никаква логика, буркан да се обръща надолу с капачката...това като го чуя и се нервирам. По трудно се охлажда капачката, материалът тежи върху нея, въздухът остава откъм дъното и за да се свие и преодолее тежестта му трябва повече време...възпрепятства вакумирането и често резултатът е лош! Буркани никога надолу с капачката...проста физика!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Олиото не е колкото поеме. Има си определена доза и на олиото и на подправките и на останалите продукти. Имаме една семейна рецепта от 40 години, но скоро не сме правили лютеница, че тока и зеленчуците са много скъпи.
8
1
 
9
 
! Отговори
11 преди 5 години
"Пожелание" и "По желание" са две, ама много, много различни неща. Кух тъпан ще го е писал това.
7
4
 
4
 
! Отговори
Сп??нс до троляците преди 5 години
Абе ей , хейтърчета ниедни, защо все трябва да оплюете някого, защо не споделите рецептата която ще приготвите за зимата, пък тогава да ви се изсмеят и да ви стане гот ? Лютеница се приготвям в разлат съд, така водата се изпарява по-бързо , вкъщи се използва една ръчна мелачка, която отделя люспите и семките на доматите; патладжана и пипера се минава на месомелачката, за да има по селски вид, подправките се слагат в тензух и после се отделят.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прилича на отработен от храносмилателната система продукт...
5
0
 
18
 
! Отговори
Дядо преди 5 години
Илияна,Илияна, от къде ли си преписала тази рецепта не знам,но ако я направиш така ,доста безвкусна ,,емулсия" ще получиш. Явно бабата която ти я е казала е била вече с деменця и е забравила още доста неща/чушките печени,белени!!!,патладжанец,врялата лютеница веднага насипана се ,,самовакумира обърната без варене и т.н./
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко се мели,не се реже.И *** се слага,може и лук,магданоз.
3
0
 
5
 
! Отговори
Журналист преди 5 години
Първо се научи да пишеш грамотно първо
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Офф Илиянке, намери тещо друго да пишеш, да даваш рецепти да лютеница е смешно, това всеки го знае, все едно да пуснеш рецепта и за пържени яйца
1
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По умряла рецепта от тази не бях чувал

Спонсорирани публикации