3847 сорта! Бивш полицай с невероятна колекция домати

Той притежава "Биволско сърце", "Свети Петър", "Ананас"
2 сеп 2018 14:46, Елка Василева
21
3847 сорта! Бивш полицай с невероятна колекция домати
Снимка: архив, Reuters

Пенсиониран полицай от френската област Пикардия притежава най-богатата колекция от домати в света. За 30 години Паскал Антини е събрал 3847 сорта, пише френският в. "Фигаро".

Пенсионерът се е посветил на хобито си в градината си близо до град Нуайон в китната долина на река Оаз.

За непросветените доматите по принцип са еднакви - червени и кръгли. Но онези, които посетят градината на френския пенсионер, констатират с изумление, че доматите могат да бъдат оранжеви, жълти, зелени, дори когато са зрели, издължени, плоски, гигантски, дребнички, а някои от тях могат да бъдат дори с доста странен вид.

Имената им също могат да бъдат странни - "Биволско сърце", "Свети Петър", "Черен кримски", "Зелена зебра", "Ананас" и др.

Пенсионерът от Пикардия смята, че колекцията му е бедна. Негов приятел, също запален колекционер на домати, е успял да установи, че в света има 36 000 сорта домати, произлезли от различни кръстоски. Някои от тях обаче днес са неоткриваеми, но за сметка на това всяка година се създават нови сортове.

Бившият полицай признава, че няма достатъчно площ, за да отглежда всички сортове от колекцията си. Затова той прибягва до ротацията и всяка година избира по 633 сорта, които разсажда в трите големи парника в градината си. Тази година сред по-екзотичните модели са "Срамежливката" - американски сорт, който е много сладък и жълтеникаво-оранжев, и "Джаз" - американски сорт, който е розов и гигантски и от който през юли екземпляр достигна тегло 1,201 килограма.

Сортът, наречен "Хиляди и стотици", пък е с лилипутски размери и доматите тежат само 3 грама. А неотдавна екземпляр от вида "Пармски къдрав", който също е сред фаворитите за отглеждане тази година, достигна тегло над 1,300 килограма. Сред избранниците за тази година е и сортът "Пурпурен смарагд" с издължена форма на слива, видът "Сини от Бандол", който е черен като мастило отвън, сортът "Фойерверк", чиято окраска от оранжево-жълтеникави ивички и петна напомня празнична заря, и видът "Синя Елма" е с преливащи черно-червено-жълти нюанси.

Пенсионерът е започнал да събира колекцията си през 1985 г. Тогава негова руска приятелка му донесла непознат за Франция съветски вид. Тя била скрила семчиците в сутиена си, за да не я спрат на границата. След една година сортът дал екземпляр с тегло 1,282 килограма.

От колекцията сега се възползват много френски дипломатически мисии, които си поръчват екзотични видове. Неотдавна клиент на Паскал Антини поръчал цели 122 сорта. В начинанието с търговията и доставките му помагат още петима колекционери на домати, обединили се в колектива "Доматените мускетари".

Паскал лично е създал 6 сорта домати. Той дава съвети как да се отглеждат домати и помага на производители на хибридни видове и на престижни изследователски институти от целия свят да стабилизират генетично някои сортове.

Почитателите на доматите ще могат да се възхитят на доматената колекция на Паскалана 21, 22 и 23 септември на неговия щанд на празника на есенните култури и растения в град Сен Жан дьо Борьогар, южно от Париж.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Францияколекциядомати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
1
 
! Отговори
11 преди 5 години
Има само един сорт домати - всичко останало е глупoсти.
14
0
 
4
 
! Отговори
Така е преди 5 години
До Анонимен 16 Най после един свестен коментар.Благодаря!
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Френски карфурени аристократи от с. Незнайно област загубена...
12
1
 
2
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До До Никои 5Трябваше веднага да кажеш, че пазаруваш в Карфур, че да не ти обръщаме внимание - ГМО-човече.
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ще 1 милион сорта да има от българските домати, които ние си произвеждаме в домашните градини по-хубави няма.
10
1
 
5
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
Що мигрант може да се изхрани с тези домати - това е деликатес за тях
9
4
 
1
 
! Отговори
До Никои 5 преди 5 години
От 5 :-Вземи се образовай. В родината си доматите са били различни цветове, просто на тогавашните европейци са допаднали точно червените.-Аз : относно образа ми за образуйваниесъм НО не и с образ в колективно мислещ , тоест тук при мен Bonjour е Здравей Добър ден и Привет тоест: казваме Bonjour на всички човеци червени зелени жълти черени оранжеви , защото такива ги ядем продаващи се в Carrefour . А теб 5 gratouuui мога ти направа лик в цеетовете на дъгата а и да начукам лик в гранит.
8
0
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Какво му е странното на "Биволско сърце" бе Калкулаторке? Това е един от най-разпространените сортове в България.
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фрнските полицаи колекционират домати, нашенските колекционират рушвети.
6
7
 
6
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 6Има нинова с.ли.ва.Специален сорт.Расте навсякъде и е трудно да се отървеш от него.Най добре вирее на Бузлуджа
5
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Той притежава "Биволско сърце", "Свети Петър", "Ананас"А, "Банкянски Тиквун" притежава ли? Сортът е кръстоска с магнолия на местна почва.
4
1
 
9
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До Глупости Ха Ха ХаВземи се образовай. В родината си доматите са били различни цветове, просто на тогавашните европейци са допаднали точно червените.
3
5
 
15
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Имам представа. Дядото - бащата на жена ми - беше изтъкнат агроном. Такива като него са рядкост. Работеше в ДЗС - Държавно земеделско стопанство - под патронажа и под юрисдикцията на УБО - Управлението за Безопаност и Охрана.Елитът - Български такъв - се храни от продукцията на именно такива стопанства. Да режеш сиренето и кашкавала с корда, а не с нож, поради високата масленост в тях... Да се храниш с плодове и зеленчуци, които се топят в устата ти, е непосилна мечта за много българи.
2
5
 
2
 
! Отговори
Глупости Ха Ха Ха преди 5 години
За това ли от фермата фермер му стигнаха до всички хранителни магазини ха Ха Ха този blague ме изззкеффиии яко СОРТОВЕ ДОМАТИ : ЗЕЛЕНИ ЧЕРВЕНИ ЖЪЛТИ ЧЕРНИ ОРАНЖЕВИ както ги иска бизнес МОНСАНТО .ФЕРМЕРИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ОТ ... ДО ДО ,САМИ СИ КАЗВАТ ВЪВ ФРАНЦИЯ ЧЕ ГИ ЗАДЪЛЖАВАТ ДА РЪСЯТ С ПЕСТИЦИДИ а пестицидите СА НА МАЙНАТАМОНСАНТО ПО ЦЕЛИЯ В БИЗНЕСМОР ОБЪРНАХА ЗЕМЯТА ?:-ООООООООООО
1
0
 
3
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Това ми напомня за романа "Къпиново вино".

Спонсорирани публикации