600 е-мобила из България! А само за скромните 6 левчета до морето

За първото полугодие на у нас са продадени 79 изцяло електрически коли
93

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От София до морето можеш да стигнеш за 6 лв. с малка кола на ток, пресметна Арман Бабикян, организатор на специализираното изложение на електромобили, което беше открито в София.

Въпреки в пъти по-ниските разходи за придвижване с кола на ток, българинът все още е консервативен към електрическите двигатели, отчитат от бранша.

У нас по улиците се движат едва 600 изцяло е-автомобила, като за първото полугодие на 2018-а у нас са продадени 79 изцяло електрически коли. Това е ръст от над 600% в сравнение със същия период на миналата година, когато са били продадени само 13 подобни автомобила, сочат данни на Асоциацията на автомобилните производители.

Основните пречки пред българите да се сдобият с еко возилата са цените на моделите, липсата на достатъчна зарядна инфраструктура и краткият живот на батериите.

Към момента в България вече има около 110 зарядни станции, но все по-голяма тенденция при новите модели е да може да се включват към всеки контакт в офиса или в дома.

България е дала и не малко стимули за покупка на електрически автомобил – те са освободени от заплащането на такса за паркиране в "Синя" и "Зелена" зона, нямат и годишен данък.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
Електричките няма скоро да станат популярни в БеГе-то . Не си чуваш двигателя .Не можеш да си направиш тунинговане на гърнето - щото нямаш. Ще поискаш да форсираш , че да смаеш махалата - не става . Да завъртиш гуми - не може . Трябва да караш бавно и спокойно - изяда те от вътре щот си състезател по рождение . Край на гонките в стил "Need for speed" и издънените ауспуси .
84
0
 
1
 
! Отговори
Флум преди 5 години
Здр.Байо и аз живея в Норвегия ти в кой град си?
83
3
 
5
 
! Отговори
Навигатор преди 5 години
А като ти свърши горивото на нафтовата печка след 500 км какво правиш? същото като електричката - отиваш да заредиш. Нали не си представяте че това е електрокар и се зарежда цяла нощ! В работата имаме обикновенна зарядна станция и всеки ден виждам за колко време зареждат на 80%- 35 минути, а бързите зарядни само за 7 минути.Ти за толкова не можеш да си напълниш резервоара със петролната смрад на бензиностанцията.И като питам хората,заявяват че НИКОГА повече няма да се качат на старите простотии
82
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 65Като разсъждаваш така виждам колко много си се надценил. Злобен си. Ако трябва да отговориш защо? - нямаш отговор. Чуй сега - нека в най-скоро време те блъсне автомобил и шофьора да е от средната класа. Травмата ти обаче няма да е средна, а голяма , та да не може повече да караш кола, а само инвалидна количка.
81
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Собствениците на Тесла сме на друго мнение, ама ... карайте си дизеляка. То не, че ще видите подобна кола, докато не станат на по 15 години 3та ръка, ама както и да е :)
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 79:Нищо не се разви ? Първите едвам кретаха на 160 км, сега минават над 500 Ако тенденцията се запази, след 10 години, трбява да минават над 1500 км.
79
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През седмицата едно електрическо Зои направи задръстване на бул. Гешов, защото ония беше решил да пести, или тока му беше на свършване. Едва се влачеше и отнесе бая псувни.
78
10
 
7
 
! Отговори
Генчо преди 5 години
България е дала и не малко стимули за покупка на електрически автомобил те са освободени от заплащането на такса за паркиране в "Синя" и "Зелена" зона, нямат и годишен данък.В цяла европа е така.
77
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропускам, че към морето освен че карам по магистралата с малко по-висока скорост, вътре са жената, децата, поне 300 кила багаж, климатик яко през целия път, фаровете, музиката... Или да ходя сам? Само с четка за зъби и да слушам телефона на слушалки? И да карам с 80 за да ме псуват повечко. Айде пак да си говорим след 10 години, щото в изминалите 10, нищо особено не се разви в електичките. До тогава Diesel power!
76
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А като я напъна на магистралата към морето със 160, дали ще мина 150 км с един заряд? Щото в топгиър Джеръми напъна една Тесла на нюрбурринг и на 150 тия километър оная убавица умре на место! Даже немаше ток за да си отключи вратата. Дойде аварийна кола да го освободи и да го вземе.
75
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шест левчета, а за колко дни? С междинните зареждания? А хотелите за нощувка докато електричката се зарежда, безппатни ли са?
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питайте ония 240 тикви и калинки и бушони откъде да ги намерите.
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 74Е какво не харесвата ? Лъжа ли е ?
72
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименОт София до "морето" са 370 км. Стаднартните Тесли си минават около 490 км.
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам пич ... 500 километра са си доста разстояние. А и при положение, че ще има станции за бързо зареждане, зареждаш 60% (още 300 км), за 30 минути, не мисля, че е такъв проблем. Сега, ако пътуваш над това разстояние, ок, но мисля, че голямата част от хората, няма да им е проблем.Колото до панела на покрива ... Ъъъ не точно.
70
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Телсите не са популярни в България, но не за друго,а зариди това, че да надуеш чалгата, да завъртиш гуми и да излезеш пред чалготеката, не върви с Тесла. Ама виж - с Беимве или Мерцедиз по-бива.
69
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в момента ел колата е единствено за градско каране или кратки преходи заради ограничения капацитет,най-добре е покрива й отгоре да е соларна клетка,която да зарежда батерията през деня,докато си на работа и да компенсира краткия преход от 20 тина км до работа и обратно,така няма да се налага често дозареждане,поради това не е необходим голям комфорт,а бюджетна кола.Когато открият или разрешат ползването на ефективни батерии,които са с дълга експлоатация,тогава ще се променят нещата
68
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България до 1.1.2018г има 1575 електромобила. Проверявайте си данните.
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 64 А ти, Алеко, я ми кажи, когато ми е 720 лева заплата, а най-близката ми работа е на 16 километра, ама няма транспорт, как да се придвижвам ? И това е "висока" заплата за моя район. Да, в София братовчед ми, на същата позиция взима 1800 лева, ама имам две деца (който също трябва да се возат до училище, когато стане -15 градуса), както и къща. 500 лева данък, са ми почти една цяла заплата. Да че карам скъпа кола, мятам пари и се наливам с алкохол ? На "кръчма" не съм бил от Нова Година.
66
2
 
11
 
! Отговори
До 64/65 преди 5 години
В САЩ колите са много по-евтини, както и бензина, а доходите са в пъти по-високи. Какви ми ги приказвате?!

Спонсорирани публикации