Лице назаем: Български знаменитости с откраднати профили

Нова схема препраща потребителите към рекламни страници
Обновена: 2 окт 2018 14:26 | 2 окт 2018 12:07,
0

Все по-често започва да се говори за сигурността на нашите данни в социалните мрежи, а само преди седмица онлайн потребителите станаха жертва на поредна хакерска атака във Facebook, при която бяха засегнати 50 милиона души от цял свят.

Измамниците също умело се възползват не само от ненадеждността на социалните мрежи, но и на доверчивото и непредпазливо поведение на онлайн потребителите. Така цяла плеяда български знаменитости се оказаха с фалшиви профили във Facebook.

Още по темата

С произволно свалени от Интернет измамниците открадват самоличността на звездите, сприятеляват се с останалите потребители в мрежата и така ги препращат към рекламни страници. Можем ли да защитим себе си?

"Вече всичко правим по Facebook. Той ни информира за всичко. Сигурността ни в интернет опира до полицията, но аз не знам към кого да се обърна. Цялото нещо е омерзително. Аз никога не съм имал Facebook профил и не искам и да имам", подчерта певецът и композитор Люси Иларионов, който пострада от подобна измама.

Пред Bulgaria ON AIR той недвусмислено отбеляза, че мерките за сигурност в интернет трябва да се затегнат.

"В момента младите знаят изпълнителите от профилите им в социалните мрежи. Вече да лепиш плакати за участие е смехотворно", допълни той.

PR експертът Александър Христов изтъкна, че подобни фалшиви профили могат да бъдат наистина опасни.

"Те се използват за вредни цели, дори и за разпространение на фалшиви новини. Когато има престъпление трябва да съобщим на полицията. В противен случай трябва да се разчита на механизмите на Facebook", уточни той.

И припомни, че фалшивите профили могат да бъдат разпознати както по съдържанието, така и по леката промяна на името на реалния човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации