Разкриха тайна, свързана с Великденския остров

Древните жители добивали прясна вода от океана
12 окт 2018 14:00, Елка Василева
26
Разкриха тайна, свързана с Великденския остров
Снимка: архив, Reuters

Американски археолози установиха, че древните жители на Великденския остров открили как да добиват прясна вода от океана, съобщи Лента. На острова на практика нямало реки и езера. Затова начинът, по който древните хора се снабдявали с вода, дълго време бе загадка.

По думите на съавтора на изследването Карл Липо от университета Бингамтън в Ню Йорк, който 20 години изследвал бита на коренните жители на Великденския остров, шуплестата вулканична почва бързо поглъщала дъждовната влага, а малките езера не можели да осигурят достатъчно количество вода.

Специалистите изследвали нивото на съдържанието на соли по крайбрежието и заключили, че водата била годна за консумация.

Подпочвени води се стичат по склонове към океана. По време на приливи потокът прясна вода попада директно в морето. "В резултат хора са можели да използват тези източници за събиране на годна за консумация вода", отбеляза Липо.

Това се потвърждава и от записки на изследователи от 18-и век, които уверяват, че коренни жители на Великденския остров като че ли пиели морска вода. Въз основа на заключенията учените възнамеряват да проверят дали съществува връзка между местоположението на източниците на прясна вода и моаи - издяланите от камък фигури на хора на Великденския остров.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
10
 
! Отговори
Бира&Цаца преди 5 години
Стига сте писали глупости, всички знаят, че поради липсата на прясна вода, коренното население на въпросните острови е употребявало бира, в големи количества( много върви с пържена риба ), което в крайна сметка е довело до упадъка на местната култура и цивилизация.А огромните каменни фигури, гледащи към океана ( дали идва поредната доставка с бира ) , са материален символ на местната религия.
22
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАГРИЖИЛИ СЕ ЗА ВЕЛИК-ДЕН-СКИТЕ ОСТРОВИ,А В ТИК ВО СТАН УРАНОВА ВОДА ПИЯТ, ЗАТВА СТЕ ТАКИВА ТИК ВЕНИ ЦИ, ЮАК ДА СИ ИЗБЕРЕТЕ ОНЯ ОТ БАН-КЯ (***)
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14Безаналогови дришъл, тяхното поколение не знае руски, а и в този сайт руските източници са от "Deutsche Welle" или най-много от "НГ". 20 ти цитира текста на английски. А ти не можа да изкараш днешните цороцови пари за пица, некадърник!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДедоАми погледни кой е "работил по материала"!
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При отлив водата може да се събира, не при прилив. Ето го цитата на английски:Fortunately, water beneath the ground flows downhill and ultimately exits the ground directly at the point at which the porous subterranean rock meets the ocean." When tides are low, this results in the flow of freshwater directly into the sea. Humans can thus take advantage of these sources of freshwater by capturing the water at these points.Не са пиели морска вода, споко
18
3
 
16
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
3 пъти го четох това и пак нищо не разбрах!
17
3
 
24
 
! Отговори
хм преди 5 години
Г-жа или г-ца Василева, която сте написала тоя журналистически шедьовър:Абе кой ви е дилъра?!?!
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЛУПОСТИ, АБЕ ХОРА ВИЕ ДОРИ НЕ МОЖЕТЕ ДА ПРЕВЕДЕТЕ 3 РЕДА, КАМО ЛИ ДА НАПИШЕТЕ САМИ.
15
1
 
28
 
! Отговори
m преди 5 години
Как е възможно въобще да държите такива прости журналисти на работа..
14
0
 
22
 
! Отговори
Колю преди 5 години
Да не е при отлив? И аз нещо не разбрах...
13
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туй журналистите са толкова неграмотни че няма накъде повече.Сигурно го е превела от някой руски сайт. Там е пълно с такива безаналогови чудеса.
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закъсняли са учените. Преди 7 години и след може би 45 мин. тежки проучвания Дисни Студио откриха, че на този остров всъщност се крие Великденският заек! Което донякъде обяснява внезапното изчезване на местното население или поне на тези от тях, които не са обичали заешко с яйца.:-)
11
0
 
42
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
След като прочетох текста се притесних ,че чета без разбиране....после прочетох коментарите и се успокоих ,че не съм само аз...
10
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова е просто ве:Подпочвени води се стичат по склонове към океана. Като стане прилив, прясната вода се стича към морето. И воала, харата използват тези източници на прясна вода.Муахаххахааааа
9
1
 
8
 
! Отговори
винпром преди 5 години
До Анонимен9Абе те дестилацията са я открили, ама не са дестилирали вода, а пиячка..
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне да бяха открили метода на дестилацията. Елементарно е.
7
1
 
60
 
! Отговори
Руски учен преди 5 години
След години изследвания и лингвистични анализи, учените от 28 век най-накрая по логаритмично-емпиричен път ще успеят да разгадаят какво е имал предвид "автора" на тая публикация.
6
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това или е пълна простотия дето са измислилил учените за водата ...или този дето го е писал е неграмотен!
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как са пили вода, та как? Носили са с туби от чешмата, минерална, те така са пили.п.с. Не стрелайте по гоогле транслате, той толкова може
4
7
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Не ми се налага да го посещавам, защото сам притежавам острови.

Спонсорирани публикации