Бъдещето наближава: 5 опции, които ще преобърнат света на шофьорите

Някои от тях вече се разработват, като появата им е въпрос на време
8 ное 2018 12:30, Екип на Automedia.bg
28
Бъдещето наближава: 5 опции, които ще преобърнат света на шофьорите
Снимка: AutoMedia.bg

Производителите на автомобили правят всичко възможно, за да угодят на купувачите, като за целта разработват какви ли не опции. Колите вече разполагат със система, разпознаваща умората у водача или пък с функция за масаж. Науката и технологиите обаче продължават да се развиват и бъдещето ще ни донесе още допълнителни услуги.

Ето 5 от най-впечатляващите, избрани от изданието Your Mechanic. Някои от тях може би ви звучат странно, но със сигурност ще се появят в бъдеще.

Стартиране на двигателя с поглед

Сега моторът може да бъде задействан с ключ, бутон или дистанционно. А как ви се вижда вариант, според който да стартирате двигателя, като насочите погледа си към специален скенер. Става дума за система, разпознаваща водача по ретината на окото, която активира въведени по-рано настройки.

Системата вече се разработва от канадски и японски компании, като тя ще може да запомня въведени по-рано предпочитания на собственика на колата. Технологията ще може да разпознава повече от един шофьор, като по този начин ще ограничава достъпа до управлението на лица, които не са "вписани" в системата.

Безвъздушни гуми

Много компании работят върху гуми, които не се нуждаят от помпане и не се пукат, ако бъдат прободени. Подобни модели подготвян специалистите от японската Bridgestone, германската Continental и финландската Nokian.

Основната особеност на тези гуми са термопластичната смес и преминалият през специална обработка каучук, който позволява намаляване на натоварването и изключва възможността за деформация на вътрешната част. Освен това ще бъде постигната минимална загуба на енергия от съпротивлението при търкане, което съответно ще доведе и до по-нисък разход на гориво.

Автоматично затъмняване на стъклата

Някои производители вече използват подобна технология при своите автомобили. Концернът Daimler, например, въведе при своите модели преди повече от година панорамния покрив Magic Sky Control. Въпросът е дали тази технология ще стане масова в държави, в които затъмняването на прозорците е забранено със закон?

Съобщение за повреда от приборния панел

Светналият индикатор на приборния панел показва за проблем в някоя от системите на автомобила. Той кара собственика да отвори инструкцията за използване и да потърси причина за случилото се или пък директно да посети сервиз, където специалистите обикновено закачват автомобила към компютър и правят диагностика, благодарение на която откриват дефекта.

Не е далеч времето, в което на самия приборен панел и на екрана на бордовия компютър ще се появява съобщение за повреда, както и начините за нейното отстраняване. Всъщност тази технология вече я има при някои по-скъпи автомобили, като се развива непрекъснато и се очаква съвсем скоро да стане масова.

Автопилот

Автономните системи за управление се разработват от години и се развиват непрекъснато. В наши дни с безпилотни системи за движение се занимават почти всички големи автомобилни производители, а и не само те. Собствени разработки в тази насока имат производители на компоненти като Bosch и Delphi, а също така и компании, които не са свързани с автоиндустрията – като Google, Apple и Intel.

Разбира се, голяма част от шофьорите със сигурност биха искали да могат да запазят контрола върху автомобилите си, но използването, поне частично, на подобни технологии ще бъде само от полза.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
4
 
! Отговори
Скоро ще преди 5 години
"караме" таблети с гуми и багажник........
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безвъздушни гумиМного компании работят върху гуми, които не се нуждаят от помпане и не се пукат, ако бъдат прободени. Подобни модели подготвят специалистите от японската Bridgestone, германската Continental и финландската Nokian.......Електрокарите които произвеждахме в Балканкар бяха точно с такива гуми. Не се помпаха и не се пукаха. Тези да не би да открият врелата вода.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
със сигурност вашето бъдеще няма да е така.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Возилото на снимката няма волан защото се тегли от кон. Марката е 'ромска мечта'.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПри -10 градуса електрониката замръзва и колата е неуправляема или спира в снега.пич има и други коли освен руските :)
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SharkНикой никакви автомобили няма да купува, ще фалират автосалоните, ще фалират и застрахователите, защото са алчни и не им теква, че хората като спрат да карат няма и да плащатче какво по-хубаво нещо може да си пожеле човек от това по улиците да ги няма смрадливите 30-годишни таралясници? Като нямате пари ползвайте градския транспорт.
17
2
 
6
 
! Отговори
Св преди 5 години
Еми значи правилно само в България Гражданската отговорност се води на автомобила, като провинение, а не на нейния шофьор. И досега ако това беше грешно, както да съдят пистолета, а не човека, който го държи, в това обозримо бъдеще - много правилно ще водят гражданската на колата. Ако е много палава да я санкционират с бонус малус (или големус).
16
2
 
10
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Ай недейте да мажете очите на хората. Гражданската ще стане 1000 лв, това е бъдещата реалност тук. Никой никакви автомобили няма да купува, ще фалират автосалоните, ще фалират и застрахователите, защото са алчни и не им теква, че хората като спрат да карат няма и да плащат. И знаете ли това, това ще е нещото, което ще събори ГЕРБ от власт. Те затова и го бавят това да го гласуват.
15
2
 
12
 
! Отговори
! преди 5 години
със сигурност още следващата година живота на бг шофьорите ще се преобърне, а правителството ще се преобърне до нова година!
14
4
 
7
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
гражданската от пестин-хиляда лева ще преобърне живота на имащия книжка инженер балкански, щото ще се спре практиката във всяка къща на аристократ с каскет, да има по пет двайсетгодишни дараци. тогава половината реликви, минаващи преглед с дамаджани ракия и тави кебапчета, ще се наложи да станат на скрап. и може и да прокопсаме откъм замърсяване.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Горанне е баш така. Представи си гледаш филм, пиеш си бира и се возиш. Не гледаш *** по улиците да карат си решат. Автопилот джигит едва ли има.
12
4
 
22
 
! Отговори
Др.шрифт преди 5 години
В цялата тази наблъскана с електроника кола е сигурно едноСкъпи ремонти и малък срок на експлоатация.Горе долу на 5-6година системите ще започнат да дават фира една по една и ще се окаже че електронния блок за ретина скенера струва 4000евро и не може да го шунтирашТе такаДа живее консуматорското общество
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъдещето е далеч за африканска територия като България. При нас се чака 15-20 години, за да се закупи автомобил 2-3та ръка от нормална държава, където първо ще се закупуват високотехнологични МПС-та. Освен това аз не си представям как в GPS-а ще се отбелязват дупките по родните пътища. Накратко бъдещето има много десетилетия да стъпи в безопасен вид в страната на конските впрягове и автомобилите втора ръка.
10
5
 
12
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Бъдещето е: край на удоволствието от шофирането. За тези, които обичат това усещане, де. Да се возиш в някаква високотехнологична бракма е просто прекалено скучно, да не кажа тъпо.
9
2
 
15
 
! Отговори
Пандор преди 5 години
Моята кола има система, която разпознава кога ми се е накокържил и автоматично от жабката усложливо изкача главата на женски андроид, готова да дръпне здраво от лулата на мира
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При -10 градуса електрониката замръзва и колата е неуправляема или спира в снега.
7
1
 
12
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 5 години
Перничани ще им намерят цаката
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6И много по- ненадеждни
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Автомобилите се промениха и вече са много по-удобни и безопасни за ползване.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен3няма се пуашиш.Хора има гьотири.В излишък.10-20-50 милиона ако дадат фира, няма да се забележи даже.

Спонсорирани публикации