"Решение за ликвидация" – история за тероризма - болестта на XXI век

Кинолентата разказва как умира терористът, отговорен за убийството на 333 души в Беслан
Обновена: 9 ное 2018 13:21 | 9 ное 2018 13:00,
32

Годината е 2004, Русия е раздирана от конфликта в автономната република Чечения. Най-страшният терорист, Шамил Басаев е решил да сломи врага с план за убийството на руския президент. Но една постъпка на Басаев решава неговата съдба – той осъществява терористичен акт в училището в град Беслан. Убити са 333 души, 186 от тях деца, повече от 800 души са ранени. Хората в разбунтувалата се република виждат истинското лице на боеца – той е безскрупулен терорист...

Още по темата

На 8 ноември в Руския културно-информационен център се излъчи филмът "Решение за ликвидация". Лентата представи самият режисьор Александър Аравин. Преди прожекцията решихме да се срещнем с него, за да поговорим за тероризма - "болестта на обществата в XXI век", според автора на филма, Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), човешките взаимоотношения и философските въпроси. Александър Аравин изрази своята благодарност към българските зрители, които успяха да му зададат въпроси след края на прожекцията.

Как се породи идеята да снимате точно такъв филм?

Идеята за филма се е родила на една от срещите между генералния директор на "Мосфилм" Карен Шахназаров и директорът на ФСБ Александър Бортников. Бортников попитал защо не се разкаже история за ФСБ, а Шахназаров му отговорили, че няма как, след като те не разказват нищо за себе си. Така е прието решението да се създаде филмът. Много дълго се е мислило каква точно история да се разкаже, много режисьори се сменили, защото историята за ликвидирането на Шамил Басаев е много сложна. 2 години след началото на идеята поканиха мен. Тази тема ме интересуваше и аз се съгласих да работя по лентата. Имам зад гърба си създаден и знаменития сериал "Красная капела", разказващ историята на разузнавач по време на Втората световна война. Стана ми интересно да направим история за хората, които охраняват страната ни, служещите в ФСБ. Ние сега седим, разговаряме, а те вършат работата си без да знаем, че са там. Смятам, че на българските зрители ще бъде интересна темата за тероризма, защото тя вълнува всички по света. XXI век много силно е белязан от това явление. Русия беше една от първите държави, които се сблъскаха с тероризма.

Каква е разликата в методите за борба с тероризма в Русия преди и сега?

Всичко в този свят се променя. Преди нямаше социални медии, мобилни телефони като сегашните, които да улесняват работата на терористите. Техническият прогрес работи против нас. Но в последно време се наблюдава процес, при който специалните служби работят много добре в променения свят.

Какво трябва да знаят българите и европейците за борбата с тероризма?

Това е философски въпрос. Нужно е да знаем, че тероризмът не се ражда на пусто място. Не искам да оправдавам терористите, те не са хора, но тероризъм възниква чрез определени събития и действия на държавите и правителствата, които дават възможност на това зло да съществува. В общества, в които всичко е нормално, няма база за тероризъм. Той се поражда като болест – когато имунитетът ни пада, тогава тази зараза прониква в организма. Нужно е да работим така, че повече жители в държавата да живеят добре, комфортно и тогава тероризмът ще бъде унищожен.

Мислите ли, че Русия прави това в момента?

Прави се това, което е възможно. Знаете, че нашата страна мина през нелек път – разруха и разпад. Дом може да унищожиш за минута, но да построиш се изисква много повече време. Ние имаме опит в междуетническия диалог, многонационална страна сме, историята ни е научила да живеем заедно. Ако не решаваме тези проблеми, няма да съществуваме като държава. Положението в Русия не е леко, все пак живеем в реалност на санкции от страна на Запада.

Какъв е животът в Чечения сега, републиката проблематична ли е все още за Русия?

По разкази на нашите консултанти от ФСБ, най-спокойното място за живот в Кавказ е Чечения. Ръководителят на републиката Рамзан Кадиров е избрал правилен път, превърнал е страната в най-спокойното място в региона. Всички чеченци в моя филм се играят от чеченци, те сами разказват, че животът в републиката е подобрен. Болестта на тероризма е излекувана.

Къде, освен в Русия, е излъчван филмът?

"Решение за ликвидация" излезе по време на Световното първенство по футбол в Русия, това много или малко подейства неблагоприятно за неговото популяризиране. Кинолентата е купена от Сърбия и Китай, а сега се показва и в България. По-нататък не знаем какво предстои. Интересно за вашите читатели може да бъде това, че ние направихме сериал по филма, защото имахме много заснет материал, които решихме да използваме в още 4 серии, които трябва да бъдат излъчени през декември месец тази година.

Как стигна филмът до България?

Имам добри познати тук, на кинофестивалa във Виборг те предложиха да излъчим лентата във вашата страна. Смятам, че за българския зрител ще бъде интересно да се запознае с хората, които работят във ФСБ. Има стереотип за тях, че са строги, страшни хора, които си приличат един на друг, но когато ги опознаеш виждаш, че това са млади, приветливи хора, които обичат живота и колкото по-силно го обичат, толкова по-силно са готови да отдадат своя за тази кауза. Точно това исках да покажа в този филм – работата на тези хора е такава, да охраняват нас. Понякога се появяват друг тип хора, на които не им харесва, че жителите на дадена държава живеят добре, това са хората, с които се борят от ФСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21 Атила е живял и преди теб Гаргамел.
27
0
 
1
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Интересно как много мъже в последно време пуснаха бради,дали подсъзнателно не искат да са терористи:)
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тероризъм няма ,има бизнес ! Тези които скачат и се самовзривяват им обещават много пари за семействата , онези другите които ходят да стрелят пък са също промивани и с обещания за пари .Самите им лидери са платени пионки на богати индустралци които чрез всяваване на страх и терор се постигат две цели - повече производство на нови оръжия и тяхното бързо износване и смяна с по новото .Второто Е ЯСНО -КОНТРОЛ И ПОДЧИНЕНИЕ НАД ОБЩЕСТВОТО! Войните могат да спрат с бомба над тези места .
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Само че 333 мата заложници ги избиха с газ руските спецчасти , за да убият 8 чеченци-половината от които бяха жени"Бъркаш училището в Беслан с Киноцентъра в Москва, където се играеше Норд-Ост.
24
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Терорист =комунист! А за смъртта на колко хора са отговорни Ленин,Сталин,Тито,Димитров,Живков,Мао и т.н.?
23
13
 
3
 
! Отговори
да ама не преди 5 години
Само че 333 мата заложници ги избиха с газ руските спецчасти , за да убият 8 чеченци-половината от които бяха жени
22
14
 
2
 
! Отговори
lol преди 5 години
Басаев е руски агент, художествена измислица, който сега си пие дайкирито на някой тропически остров. Същата работа както взривените жилищни блокове и атаката от жените уахабити в театъра - все инструменти на джуджето в Кремъл, чрез които затвърди желязната си позиция. А руснаците го боготворят...подобно на кръволока Сталин...'*** народ, слаба държава...'
21
0
 
0
 
! Отговори
до 19 преди 5 години
Къде е централата на тероризма...
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАтила е живял векове преди турците и чеченците.
19
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЧовече грешиш, на Хан Кубрат ами Атила ги освобождава.
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-големият терорист е САЩ.
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъркаш човече турци са защото първо живеят векове в тюрското ханство. После Хан Кубрат се освобождава от тях и прави отделна държава, но хазарите и евреите го нападат. После завладяват ги татарите на Крим които са в коалиция с турци, селджуци и османци. Накрая руските царе ги разполагат по границата в Кавказ за жив щит във войните срещу Англия и Турция.
16
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Дядо МразСтига с тези руски миризливи партенки. Бяха обучавани от саудитите и афганците. Украйна няма нищо общо с тях. ще обвините Украйна за епидемията от чума през средните векове в Европа, само за да оправдаете погазване на договорите и открито въоръжено нахлуване на Русия в независима държава. Така е с всички съседни държави на Русия. Няма съсед, който да не пропищял от арогантността и агресивността на голямата мечка. Но развявате знамената на православие, хуманност и други. Лицемери.
15
6
 
1
 
! Отговори
До Дядо Мраз преди 5 години
Аз и ти не сме компетентни, ама онези дето уж са , допуснаха да се *** в нещо като престрелка между банди в Бейрут през 80те. А ако бях аз поне нямаше да допусна местните кавказци-родители, да тръгнат да щурмуват сградата или да използвам тежко оръжие, когато целта е да се спаси животът на заложниците.
14
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
измислица е филма и няма нищо общо с истината - факт
13
17
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Терористът отговорен за трагедията в Беслан е в Кремъл. По принцип, когато сепаратистите не говорят руски са ''терористи'', в противен случай - ''опълченци''.
12
5
 
17
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 5 години
До АнонименТи понеже си професионалист, щеше да направиш операцията да протече по мед и масло без една жертва. Клавиатурен мишок. освен това статията не е за случая Беслан, нито за филм по случая Беслан. Коментирайте по темата
11
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление "операцията" на силите за сигурност в Беслан беше пълна пародия и хаос. И те също имат вина за жервите. То е видимо и от записите и снимките. Някакви полуголи военни стрелят с автомати в нищото. БТР-и Пуцат с тежки картечници...Все едно не е специална оперция за освобождаване на терористи а стандартни военни действия.Тогава нещата бяха изпуснати. Родителите на децата тръгнаха сами да се намесват. Не бяха удържани от военните. Пълен провал в планирането. Сега нещата са други.
10
7
 
13
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 5 години
Първо до оня с решението от европейския съд - а тоя съд какво обезщетение отсъди да заплатят терористите на техните жертви?Второ до оня с турските племена - никакви турски племена не са чеченците, а смесица от много древни народи, както и другите кавказки републики в РФ и в независимите държави. Дори има и наследници на древните българи. Друг е въпроса, че са мюсюлмани - това че са такива ,не ги прави турци, и обратното. Пък чеченците ги спонсорираха саудитите и ги обучаваха украинците.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много бандит, много нещо.

Спонсорирани публикации