Содом и Гомор – ударени от метеорит?

Космическо тяло преди 4 000 г. е изпепелило градовете
23 ное 2018 14:00,
46
Содом и Гомор – ударени от метеорит?
Снимка: pixabay

Содом и Гомор са градове, споменати в книгата Битие в Танах, в Новия Завет, девтероканоничните книги и Корана. Според Тората, царствата Содом и Гомор били съюзени с градовете Адма, Зебоим (Цевоим) и Вала (Зоара или Сигор). Според Библията, петте града, известни като "градове в равнината", били разположени в долината на река Йордан в южните земи на Ханаан. Долината, намираща се на север от Мъртво море, е сравнявана с райската градина, тъй като била добре напоена и зелена, подходяща за пасища на добитък.

Във времената на Авраам, Яхве наложил божие наказание над Содом и Гомор и два други близки града, които били изпепелени от огън и жупел. Единствено град Зоара бил пощаден. В авраамическите традиции Содом и Гомор са се превърнали в синоними на неразкаян грях, а унищожението им – в пословична проява на Божия гняв.

Содом и Гомор се използват като метафора за порок и разбиране за хомосексуалността като грях, въпреки че тази интерпретация е оспорвана от различни изследователи и религиозни общности. Имената на градовете служат и за етимология на думи в няколко езика, най-популярна от които е думата содомия, използвана в законите против содомията, за да опише сексуално "престъпление против природата", представляващо анална и/или орална разнополова или еднополова пенетрация.

На мястото на библейските градове, американски учени от Югозападния университет Албакърки откриха следи от паднал метеорит, съобщава сайтът Сайънс нюз, цитирани от БТА.

Космическото тяло се е сблъскало със Земята преди четири хиляди години и е изпепелило тези два града на север от Мъртво море.

Археолозите осъществили разкопки в пет големи древни населени места в Йордания. Изследователите изясниха, че по тези места са живели хора в продължение на 2500 години до края на бронзовия век. След това селищата са били изоставени в продължение на 600-700 години.

По времето на падането на метеорита в региона са живели около 40-65 хиляди души.

Резултатите от радиовъглеродното датиране са показали, че преди около 3700 години постройките от кирпич внезапно са изчезнали, като са се запазили само каменните им основи.

Освен това външният слой на много глинени предмети бил разтопен и в него се образували частици стъкло с кристали на цирконий. Това говори за много високи температурни въздействия, сравними с температурата на повърхността на Слънцето.

Градовете били унищожени от Бог заради непростимите грехове на техните жители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До питам за еди приятел - Изображение выпущен бесплатно авторских прав в соответствии с лицензией Creative Commons CC0.Вы можете загружать, изменять, распространять и использовать их роялти за все, что угодно, даже в коммерческих приложениях. Указание авторства не требуется.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цветелинчо, на "танахата" и "торатаа" им викаме "петокнижие" от светите братя Кирил и Методий насам.
27
2
 
8
 
! Отговори
питам за еди приятел преди 5 години
Това на снимката Содом ли е,Гомор ли е,или е Захарна фабрика в София!?
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Абе то и София е нещо като содом щото там са се събрали гендарите от цяла България та може небето да изпрати огън и да го заличи"Е, Витоша е "заспал" вулкан. И скоро бе установено, че заспалите вулкани не остават заспали завинаги. Ако има пролука, рано или късно тя ще пропусне. Активност има, все пак има маса и геотермални извори покрай София. Рано или късно, Витоша ще изригне отново, и цялото Софийско плато ще погине одма.
25
3
 
9
 
! Отговори
вярващ преди 5 години
Населението на Содом и Гомор не е еврейско!Лот и семейството му са евреи,но другите-не!Това първо!Второ,двата града се намират в южния край на Мъртво море,а не на север!Това че на някой не му отърва,си е негов проблем!И трето,в Библията ясно е казано,че това е бомба!Така че дарвинистите и еволюционистите да правят като вятъра!
24
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Луди сектанти тука само...
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31Ти си ненормален...
22
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21Какво е това Мамона? Като почнете, да си ги из исляте едни...
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28Мисля, че освен за динозаврите, сега е еди ственият път, когато обясняват нещо с нвтиорит, а за Атлантида, поляни и планини, не ми се коментира...
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На учените, метеоритите са им дежурното обяснение. Динозаври, атлантиди, древни цивилизации, пристанища, полянки, паланки... Ако питаш учените, тия метеорити валят като из ведро... Ама то тъй е, като не знаш какво да кажеш и .... метеорит. Учени взеха, та установиха...ПП. Учени установиха! Метеорит е съборил комунизма в Източна Европа.
19
6
 
5
 
! Отговори
Бат Бойко трепери... преди 5 години
Малеее как се уплаших.Дали няма скоро някой метеор да удари и София,може да дойде от Марс.Тя е една червена планета населена с комунисти.Отиде ми на кино метрото, толкоз пари окрадах да го направя.Sin City го затворих, ама знам ли?От утре всички плей*метки да се обличат като монахини иначе данък ,, расо" въвеждам.Оная дето взе нацапаното с червена боя куче Редито, ще я сложа в метоха, където всеки ден на контролен преглед ще идват плей%метките.Тя тъкмо учи богословие, какво като е мис Силикон?
18
6
 
15
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
Грешниците и сатанистите нека да се успокоявят, че било метеорит. И така да е формално. Биг Бос може да прати друг. Продължавайте да се самоуспокоявате.
17
1
 
3
 
! Отговори
бай Хой преди 5 години
А пък географската ширина на Тунгуският взрив (30 юни 1908) е колкото на Петроград...
16
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Библията е сборник от литературни и религиозни текстове. Голяма част от тях са художиствена измислица и не са исторически факти. Например Давид никога не е съществувал същото се отнася и за Моисеи и цялата история за бягството от Египет на евреите е измислица. Историята за потопа е просто преразказана вавилонска история която се казва Сагата за Галгамеш. Хората които приемата такива книги за факти просто са или много наивни или не са запознати как стоят нещата.
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно метеорита тогава не е ударил качествено, защото Содом и Гомор вече са обхванали цялата планета, и са се преплели во единно с Мамона и се канят да завършат строежа на т.н. "нов ред", или цифровото оковаване на робите, които Содом призовава да се отдадат на робството, да му се насладят, да се предадат, да се примирят, ако искат да живеят!Крайно време е метеорита да намине още веднъж към Земята
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе то и София е нещо като содом щото там са се събрали гендарите от цяла България та може небето да изпрати огън и да го заличи.
13
1
 
6
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До Казах ХауАко си сигурен в това инфо да ходя да скубя кредити
12
3
 
3
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
До 14. Основополагащ документ на християнската църква е Библита и Стария Завет (който цитирах по-долу) е част от Библията. Няма как избирателно да се приемат едни послания и да се неглижират други. Чрез Библията говори сам Бог, нали така.
11
6
 
2
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
До 9: "дошле ангели от небето, а содомците и гоморците искали да ги опрашат." Ангелите дошли при Лок да го предупредят за да напусне града със семейството си, тъй като единствено той бил праведен. А Лок на искането на содомците и гоморците отговорил, че не дава ангелите и предложил на тълпата в замяна дъщерите си да "бъдат опрашени". Та малко по-внимателно с претенциите, че църквата е стожер на морала.
10
1
 
8
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
А втори път удря ли пак там?

Спонсорирани публикации