Ядосан си? Брой до 10! Ефектът от потискането на емоции

Съществуват различни стратегии за регулирането им
29 ное 2018 17:15,
10
Ядосан си? Брой до 10! Ефектът от потискането на емоции
pixabay

Когато си ядосан, преди да направиш каквото и да е било, брой до 10. Всички сме чували това правило. Причината за неговата популярност е, че то е част от съвсем естествена стратегия за емоционално регулиране: стратегия, която използваме, за да се опитаме да направим некомфортните мисли и чувства по-управляеми.

Съществуват различни стратегии за регулиране на емоциите, но не всички са еднакво ефективни. Докато някои хора опират до медитация и тренировки, за да се справят с интензивните си чувства, други се обръщат към алкохола или наркотичните вещества. В края на краищата, хората с адаптивни умения за регулиране на емоциите могат да контролират и своите реакции по време на емоционален стрес, които биха довели до неприемливи форми на поведение, като например самонараняване или физическа агресия, пише Puls.bg.

Една от най-разпространените форми на емоционален контрол е потискането на емоции. Изследователите в областта на психологията от десетилетия насам се опитват да разберат ефектите от подобен тип психологически стратегии.

Известен експеримент от 1987 г. в Journal of Personality and Social Psychology включва група от хора, инструктирани да не мислят за бели мечки, и група от участници, които са инструктирани да мислят за всичко, включително за бели мечки. Като резултат, групата, която е потискала мислите си за бели мечки, всъщност е била изложена на обратен ефект - накрая е генерирала повече мисли за бели мечки, отколкото групата, на която е било позволено да мисли свободно.

С други думи, въпреки че изблъскването на мислите и чувствата е естествена реакция, в края на деня никой не е застрашен от порочния кръг, до който подобна стратегия може да доведе. Някои изследователи дори смятат, че хората с психологически състояния като гранично личностно разстройство, посттравматично стресово разстройство и обсесивно-компулсивно разстройство, всъщност постоянно се борят с болезнени емоции, използвайки подобни стратегии.

Несъмнено контролът върху емоционалните състояния е важна еволюционна способност, но не всяка форма на контрол ще даде здравословни резултати. Решението в края на краищата опира до научаването на нови и по-здравословни начини за регулиране на емоциите. Например, разсейването от болезнена емоция чрез ангажиране с дейности, които обичате, може да бъде по-ефективен начин за регулация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нарочно те ядосват.не ти се ядосваш а те правят така да се ядосваш.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако си непокис няма защо да броиш нищо не може да те трогне.
7
1
 
5
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Ако срещу теб са 10 шведа докато преброиш до 10 ще се събудиш в болницата след 14 дена кома
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лично при мен това рядко работи. Докато кажа 1, и вече е станало страшно. 😀
5
1
 
8
 
! Отговори
Отегчен от живота преди 5 години
До 1. Най досадното мнение което съм чел някога. Отврат!!!
4
1
 
4
 
! Отговори
7,8 и ще си паднала преди 5 години
След новините и до милион да броя все тая.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато искам да се ядосам броя до 240
2
3
 
5
 
! Отговори
Либератоносен пророк преди 5 години
Ако се ядосвате значи сте контролиран и не сте свободен!
1
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вашите бели кахъри и ще изчезнат за една секунда Ако знаете какво става най-напред Трябва да знаете че тайната умира с доктора така че не вярвайте че дюшека който е изхвърлен е на съпругата а не съпругът и така нататъка отделно между обществото човек може да крие до смърт своите слепота в същото време е да смята че лъже цялото общество че притежава сестра или медицинска сестра Освен това вижда измъкването благодарение към нумръсо с мене да се препитават и т за да можеш т не така де месенето на

Спонсорирани публикации