Отиваш на лекар... спестяваш му истината!?

Защо пациентите лъжат лекуващите ги медици?
3 дек 2018 22:22,
14
Отиваш на лекар... спестяваш му истината!?
pixabay

Когато Вашият лекар Ви пита колко често правите упражнения или тренирате, давате ли честен отговор?

А когато Ви пита с какво се храните напоследък? Ако сте разтягали локуми и сте спестявали честния отговор на Вашия лекар, то знайте, че не сте единствените.

До 80% от пациентите спестяват по някоя друга истина на лекуващия си лекар според ново проучване нa учени от Университета на Юта в сътрудничество с колеги от Университета в Мичиган и Университета в Айова. Спестяването на подобна информация би могла да бъде от голямо значение за тяхното здраве.

Освен това, повече от 1/3 от пациентите си мълчат, когато не са съгласни с препоръките на лекаря и впоследствие просто решават да не ги изпълнят без да уведомят медицинско лице за несъгласието си.

В друг обичаен сценарий, пациентите не си признават, че не разбират инструкциите на клинициста си. Това непризанание продено най-често от гордостта и егото ни, може да изиграе много голяма роля в здравословното ни състояние, особено ако има проблем.

Когато пациенти обясняват защо не казват истината, повечето казват, че искат да избягнат да бъдат съдени или са твърде смутени, за да си признаят факти около тях, заради които се чувстват гузни или унизени.

"Повечето хора искат техният лекар да има висока оценка за тях", казва старшият автор на изследването Ангела Фагерлин, доктор по медицина от Центъра за иновации към Salt Lake City Health System's Informatics Decision-Enhancement and Analytic Sciences (IDEAS).

"Те се притесняват, че ще бъдат класифицирани като хора, които не вземат добри решения и затова спестяват част от истината за тях", добавя тя.

Проблемът с нечестността на пациента е, че лекарите не могат да предложат точни медицински съвети, когато не разполагат с всички факти. И от там възникват усложненията. А и обвиненията от страна на пациента, че лекуващото го лице е некомпетентно. И в крайна сметка кой е виновен накрая?

"Ако пациентите крият информация за това, какво ядат и/ или дали приемат лекарствата си, това може да има значителни последици за тяхното здраве, особено ако имат хронично заболяване", казва д-р Андреа Леви - водещ автор на изследването.

В случая познанството между лекар и пациент и изграденото доверие помежду им могат да бъдат от голямо значение за по-нататшното лечение на пациента. Наприемр пациентите са по-отворени към лекарите, които познават от години.

Но трябва да знаем, че всеки лекар е задължен да не разпространява лична информация за пациентите си и да пази лекарска тайна. Лекарите работят конфиденциално. Тогава защо да се страхуваме да сме открити пред медицинските лица? Та нали искаме да сме в добро здравословно състояние. Ако не искахме по начало, нямаше да ходим на лекар.

Подобно проучване повдига въпроса, има ли начин да се обучат лекарите, за да помогнат на пациентите си да се чувстват по-комфортно? Или просто пациентите трябва да разкриват всеки факт що се касае до неговото здраве? Или по-скоро комбинацията от двете - откритост и искреност що се касае до нашето здраве и разбиране и търпение, ако сте лекар и сте решили да се отдадете на здравословните проблеми на другите.

В крайна сметка лекарите не са гадатели, а пациентите не са безчувствени роботи и трябва да има разбиране и качествени опити за комуникация и от двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАко ме попита какво яда - ще реша че смята още колко пари може да ми задигне ... същото като кво работиш
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Вярвай ми, Първоначално е компромиса че за Свои хора може .... от тук се започва, след това *** се самозабравят и за свои хора не може .... така ще е но ако скоро съдебната ни система не се задейства и тези самозабравили се *** не започват да си получават заслуженото ... ще вземем справедливостта в свои ръце и вярвай ще дайде момент в който всички *** ще се молят съдената ни система да заработи за да оцелеят!
9
0
 
3
 
! Отговори
Тъпо материалче преди 5 години
което ми напомня за още по-*** виц:Докторе имам тук некви болки...Ми ето ти некви хапчета.
8
1
 
9
 
! Отговори
Спестявам му преди 5 години
истината,защото ако му я кажа,той трябва да отиде и да си върне дипломата за Доктор,и повече никога ама никога да не стъпва в лекарски кабинет!?Има и изключения измежду тях,но повечето,особенно личните лекари,станаха търговци,които въртят алъш-вериша с аптекари,като селски бакали-печалбари,а нас кучета ни яли!?Но към днешна дата,те са неибежното зло!?
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да му кажа истината, като ще ми вдигне дозата. А ЛЕКАРСТВОТО Е ТАКОВА, ЧЕ РУСНАЦИТЕ МОЖЕХА ДА УДАРЯТ СКРИПАЛ С НЕГО ВМЕСТО С НОВИЧОК - живо бойно отровно вещество е! Как да му кажа, че не мога да му простя, че когато го молех преди 10 години да ми пусне изследвания ми отказа и заради това сега съм много зле? Тогава щях да се отърва с корекции в диетата и режима, а сега взимам бойни отровни вещества за да лекувам симптоми... кучета сте това лекарите! За свои хора може, нас кучета ни яли!
6
1
 
15
 
! Отговори
Белите барети преди 5 години
Проблемът не е че пациентите спестяват истината, а че ЛЕКАРИТЕ я спестяват... Никога не посочват всички рискове на терапията или манипулация та, която предлагат.. А за алтернативи и второ мнение при лекар и дума да не става..
5
13
 
7
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Плeбcът е тъn навсякъде по света. Затова е по-болен и живее по-малко.. И затова има по-малко пари.
4
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо към #3 - на български дума "клиницист" няма. Това което си написал е правилно обяснение, но на руски. Като БГ вестник не виждам защо трябва да се ползват руски думи. Българските са доста по-точни и ясни.Второ към автора - защо четем статия за отношенията доктор пациент в Юта? Имате ли представа къде е и какви са социалните норми там? Или просто звучи интересно, да го пуснем и за българите. Кой ти гледа.
3
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не отиваш на лекар... спестяваш пари... и между другото, шансовете ни нарастват рязко
2
2
 
10
 
! Отговори
Клиницист преди 5 години
До GhostКлиницист е термин, който означава лекар, специалист по болнично лечение.
1
2
 
14
 
! Отговори
Ghost преди 5 години
Клиницист?!?

Спонсорирани публикации