Съществува ли времето или е продукт на съзнанието ни?

Възможно ли е то да тече назад или да прогледнем в бъдещето?
81
Съществува ли времето или е продукт на съзнанието ни?
Снимка: pixabay

В днешно време науката се е развила до такава степен, че имаме смелостта да си зададем едни от най-сложните въпроси. Питаме се какво сме ние, от къде произхождаме. Каква е ролята ни, какъв е смисълът на живота.

Умовете ни, в съчетание с развитата наука, са като малки любопитни деца, нетърпеливи да научат повече за себе си и света около тях. Дори най-големите умове изглеждат като първолаци що се касае до най-големите предизвикателства, които науката ни е отправила.

Знаем, че живеем в измерение, наречено от Айнщайн пространство-време. Това е измерение, в което пространството не може без времето и времето не може без пространството. Чрез тях ние сме способни да обясним всичко, случващо се около нас.

Благодарение на новите технологии сме научили много за пространството. Знаем къде се намираме, знаем какво представлява планетата ни като космическо тяло, знаем структурите на всички видими за нас космически тела, можем да кажем на какво разстояние се намира дадена звезда и от какви елементи е съставена само от спектъра на светлината, която звездата излъчва. Можем дори да видим други галактики, а можем и да прострем поглед на разстояния във вселената, които нормален човек е трудно дори да си представи. Виждаме надалеч.

Но не виждаме напред във времето. Не виждаме и назад във времето. Само си спомняме. Знаем толкова много за пространството около нас, за формите, за размерите, за далечината, за скоростта. Но какво знаем за времето?

Почти нищо. Само сме сигурни, че то върви в една посока. Не можем да го спрем, не можем да се върнем назад, но не можем и да погледнем в бъдещето. И се чудим защо.

Съществува ли реално времето или просто е продукт на нашето съзнание?

Както знаем годината има 365 дни. Едно денонощие има 24 часа. Това са разграфения на времето, създадени от човека за по-голямо удобство и представа. Но какво всъщност е времето? Какво го предизвиква.

Една не толкова разпространена теория гласи, че времето, така както ние го разбираме и усещаме, е предизвикано от движението в галактиката и вселената като цяло. Както всички знаем, всеки един предмет и всяко едно тяло си взаимодействат едно с дргуо, независимо на какво разстояние се намират едно от друго. Е, така е и във вселената - планети, звезди, комети, черни дупки си взаимодействат и предизвикват космическите тела да се движат - да се привличат.

Друго, което ни е известно е, че вселената все още се разширява от Големия взрив. Възможно ли е именно този процес да предизвиква и времето? И какво би станало, когато вселената спре да се разширява? Дали времето ще започне да тече наобратно?

Причината за подобно допускане - теорията на относителността на Айнщайн. Тази негова теория гласи, че времето тече за всеки един от нас, но не със същата скорост в различните ситуации и при различните хора. А за фотоните - съставните частици на светлината - времето не съществува. И си има причина.

Доказано е, че дори и хората (хипотетично) да могат да пътуват със скоростта на светлината, за тях времето също би спряло. А колкото по-близо до скоростта на светлината се движим, толкова по-бавно би телко времето за нас. Такава скорост за нещо, което не е фотон в естествена среда, би могла да бъде постигната само и единствено на хоризонта на черна дупка. А за него знаем толкова малко...

Дали времето е фундаментално свойство на вселената - не сме сигурни. Знаем само, че се движи напред като стрела - има една посока. Може да не е фундаментално, а комплексно свойство - може би времето е съставено от много по-малки фрагменти, които не биха съществували, ако не са в едно цяло.

Факт е обаче, че познатите системи в нашата вселена се движат от ред към безредие (от космос към хаус) и никога обратно. Ако например изсипем оцветител във вода и тя стане синя, няма как да върнем този оцветител обратно, за да бъде използван отново.

И не на последно място - трябва да обърнем внимание на квантовата физика що се касае до времето. Според нея, фотоните - частиците, съставящи светлината се движат в права линия, ако гледаме към тях и във вълнообразна, когато не гледаме към тях.

Друг известен на квантовата физика факт е, че ако едно дърво в гората падне и няма никой наоколо, който да го чуе, то не издава звук. И какво излиза в крайна сметка? Съществува ли времето за фотоните и дърветата или е само проекция на нашето съзнание?


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
манчо преди 5 месеца
споко ман
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ми звучи като теорията според която динята преди да се среже е зелена отвътре.
74
0
 
2
 
! Отговори
zadaven преди 1 година
съзнанието на човек може не да "връща" времето, то е способно да сглобява реалността си във всяко време. Т.е. - може да усеща/вижда в минало и бъдеще, като в този момент то се "пренася" до момента. Ако вземете квантовата механика и движението на фотоните в едно растение (как намира конкретната клетка, която да зареди за фотосинтезата) ще разберете как най-оптималния път е начертан заедно с всички други възможности, само съзнанието контролира посоката на реалността и събитията! Благодаря!
73
1
 
2
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 година
до 72: ами като натиснеш ядреното копче... :-)))
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно събитие се случва след друго събитие.Не преди това.Между тях се случват други събития, като секундите в една минута, или минутите в един час.Явно, че бебето не може да дойде преди зачатието.Е как ще върнеш времето?
71
1
 
2
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 година
ако закъснееш да върнеш заема на евреин, дали няма да усетиш краткостта на времето?
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ако закъснея да ти върна заема, дали няма да ти е по- ясно какво е времето?
69
0
 
8
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 година
гарантирано е, че под такава философска тема ще се закачат много коментари, башка онез, които (нека не го наричаме цензур, а) бдящия за правилното мислене на народонаселението ще разкачи от видимост съвсем безвреме...ако бях някакъв си гений щях да дам следното най-кратко тълкувание за времето:
68
0
 
3
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 година
извод: времето съществува, но само в скалата от нула, до плюс безкрайност! т. е. времето съществува само до тогава, докато има с какво да го измерваме. за звездите времето не съществува, а за теорията за "голямия взрив" е дошъл естественият край! замислете се, колко часа празнува човечеството една "нова година", която е толкова сбъркана, че се нуждае от високосни? :-)))
67
0
 
2
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 година
мнението ми просъществува цели двадесет и толкова
минути, в които светлината премина 300.000 български километра за една френска минута! :-)))
та,
най-кратко тълкувание за времето: времето е най-разтегливата човешка величина, която никога не върви назад, а само напред.
а за времената: времената никога не са такива, каквито ги желаем, а такива, каквито други, уж избрани от нас ни ги направят.
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реално ли е времето и какво е ами и да и не.То не съществува независимо а е продукт на околните изменения и съзнанието. Реално съществува само вечност.Време е термин за нейна ограничена форма.Нл в статията има нещо напълно погрешно че времето не ложе са се движи назад това не само е невярно а беше и експериментално ошроверганл днес в лаборатория има физични процеси течащи назад във времето.И това е проблема защо са различни от тези напред според днешната физика трябва да са същите де.
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко измислено от човек е фантасмагория. Истината е съвсем друга и никой никога няма да я разбере. Никой неможе да даде отговор защо само на земята има живот. Защо се ражда човек като изхода е смърта. Какъв е смисъла от живота като всички рано или късно умират. Някои с хептен развинтена фантазия си представят живот след смърта. Други пък че се били преродили. А пък трети вярват във вечният живот. Всеки е свободен да си фантазира но истната никога няма да се разбере поне не сега и на земята
64
0
 
0
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 година
Квантовата физика предизвиква още повече въпроси - поведението на елементарните части няма нищо общо с големите обекти

Ти си същият, знам!

Вселената трябва да е била или много малка, или дори да е била събрана в точка – т. нар. сингулярност. Зависимостите в атома са сходни с тези в Вселената и това прави тази аналогия уместна. Човек който твърди, че "елементарните части" (каквото и да значи това) нямат нищо общо с "големите обекти" най-малкото е чел прекалено много.
63
0
 
1
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 година
За да дискутирам темата ми трябват познания по физика за 6 - ти клас.

Използваш приом който се характеризира с "сваляне на авторитета" и даване на епитети, нищо повече!
Това че си чел определена литература, не те прави по-умен или фундамент!
Аз изказвам мнение и не задължавам НИКОЙ да влиза в диспут с мен - това е чисто и просто моята ГЛЕДНА ТОЧКА, за която надявам се, не отричаш, че имам право!
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да дискутирам темата ми трябват познания по физика за 6 - ти клас. Ако си в 7 - ми и още я дискутираш, значи нищо не си научил от шести. Да дискутираш дали времето е функция на обществото или е нещо реално съществуващо требе да си учил психология и философия, не физика ;)- А за да левитираш трябва да не съществуваш във времето ;)-
61
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точка, ти си жена. Няма толкова неумен мъж, който би разсъждавал така. Или си седмокласник с претенции и неосъзната сексуалност. Лягай си. Времето е величина, която СЕ ИЗПОЛЗВА В МОМЕНТА С ПРЕРДСКАЗУЕМ РЕЗУЛТАТ. Това е достатъчно доказателство за това, че времето е съществуваща величина и няма нужда от теориите на относителността и квантова физика. Иначе, ако смяташ, че споменавайки гореупоненатите думички В ИНТЕРНЕТ ще изглеждаш по - интелигентна, лъжеш се ;)
60
1
 
6
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 година
Ако пътуването във времето беше възможно, щеше да е пълно с пътешественици във времето!

Точно така, всички сме пътници във времето, въпросът е до каква степен се изменя битието.
Когато човек пътува с кола изменението на битието е несъщесвено, когато пътува със самолет изменението се увеличава, с увеличение на скоростта. Т.ест. възможно ли е да се открие начин да се преодолее скоростта на светлината за да се достигне до глобално изменение на битието или т.н същинско "пътуване във времето".
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пи.Янка

Ако пътуването във времето беше възможно, щеше да е пълно с пътешественици във времето! Но пък е ясно, че време-пространствения континуум, може да бъде манипулиран, ясно е че когато погледнем в дълбокия космос, всъщност гледаме в миналото, хиляди, милиони, дори милиарди години. Но най-големия научен пробив най-вероятно, ще дойде от квантовата физика.
58
6
 
2
 
! Отговори
;-) преди 1 година
Времето са го измислили швеЙцарците...да праят кинти от зъбноколесните си часовници. За мен обаче, времето е важно...да знам след какъв интервал от събития, комшийката ще е доволна...;-)!
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да се дискутира темата ти трябват дълбоки научни познания, най-малкото да си осмислил общата и специална теория на относителността. Дори Айнщайн прави грешката да допусне, че Вселената е статична, какво остава за нас хора с базови или никакви познания по темата. Това което е ясно е че времето и пространтство са неразделно свързани. Квантовата физика предизвиква още повече въпроси - поведението на елементарните части няма нищо общо с големите обекти. А какво е имало преди Големия взрив?

Спонсорирани публикации