Съществува ли времето или е продукт на съзнанието ни?

Възможно ли е то да тече назад или да прогледнем в бъдещето?
18 дек 2018 22:25,
81
Съществува ли времето или е продукт на съзнанието ни?
Снимка: pixabay

В днешно време науката се е развила до такава степен, че имаме смелостта да си зададем едни от най-сложните въпроси. Питаме се какво сме ние, от къде произхождаме. Каква е ролята ни, какъв е смисълът на живота.

Умовете ни, в съчетание с развитата наука, са като малки любопитни деца, нетърпеливи да научат повече за себе си и света около тях. Дори най-големите умове изглеждат като първолаци що се касае до най-големите предизвикателства, които науката ни е отправила.

Знаем, че живеем в измерение, наречено от Айнщайн пространство-време. Това е измерение, в което пространството не може без времето и времето не може без пространството. Чрез тях ние сме способни да обясним всичко, случващо се около нас.

Благодарение на новите технологии сме научили много за пространството. Знаем къде се намираме, знаем какво представлява планетата ни като космическо тяло, знаем структурите на всички видими за нас космически тела, можем да кажем на какво разстояние се намира дадена звезда и от какви елементи е съставена само от спектъра на светлината, която звездата излъчва. Можем дори да видим други галактики, а можем и да прострем поглед на разстояния във вселената, които нормален човек е трудно дори да си представи. Виждаме надалеч.

Но не виждаме напред във времето. Не виждаме и назад във времето. Само си спомняме. Знаем толкова много за пространството около нас, за формите, за размерите, за далечината, за скоростта. Но какво знаем за времето?

Почти нищо. Само сме сигурни, че то върви в една посока. Не можем да го спрем, не можем да се върнем назад, но не можем и да погледнем в бъдещето. И се чудим защо.

Съществува ли реално времето или просто е продукт на нашето съзнание?

Както знаем годината има 365 дни. Едно денонощие има 24 часа. Това са разграфения на времето, създадени от човека за по-голямо удобство и представа. Но какво всъщност е времето? Какво го предизвиква.

Една не толкова разпространена теория гласи, че времето, така както ние го разбираме и усещаме, е предизвикано от движението в галактиката и вселената като цяло. Както всички знаем, всеки един предмет и всяко едно тяло си взаимодействат едно с дргуо, независимо на какво разстояние се намират едно от друго. Е, така е и във вселената - планети, звезди, комети, черни дупки си взаимодействат и предизвикват космическите тела да се движат - да се привличат.

Друго, което ни е известно е, че вселената все още се разширява от Големия взрив. Възможно ли е именно този процес да предизвиква и времето? И какво би станало, когато вселената спре да се разширява? Дали времето ще започне да тече наобратно?

Причината за подобно допускане - теорията на относителността на Айнщайн. Тази негова теория гласи, че времето тече за всеки един от нас, но не със същата скорост в различните ситуации и при различните хора. А за фотоните - съставните частици на светлината - времето не съществува. И си има причина.

Доказано е, че дори и хората (хипотетично) да могат да пътуват със скоростта на светлината, за тях времето също би спряло. А колкото по-близо до скоростта на светлината се движим, толкова по-бавно би телко времето за нас. Такава скорост за нещо, което не е фотон в естествена среда, би могла да бъде постигната само и единствено на хоризонта на черна дупка. А за него знаем толкова малко...

Дали времето е фундаментално свойство на вселената - не сме сигурни. Знаем само, че се движи напред като стрела - има една посока. Може да не е фундаментално, а комплексно свойство - може би времето е съставено от много по-малки фрагменти, които не биха съществували, ако не са в едно цяло.

Факт е обаче, че познатите системи в нашата вселена се движат от ред към безредие (от космос към хаус) и никога обратно. Ако например изсипем оцветител във вода и тя стане синя, няма как да върнем този оцветител обратно, за да бъде използван отново.

И не на последно място - трябва да обърнем внимание на квантовата физика що се касае до времето. Според нея, фотоните - частиците, съставящи светлината се движат в права линия, ако гледаме към тях и във вълнообразна, когато не гледаме към тях.

Друг известен на квантовата физика факт е, че ако едно дърво в гората падне и няма никой наоколо, който да го чуе, то не издава звук. И какво излиза в крайна сметка? Съществува ли времето за фотоните и дърветата или е само проекция на нашето съзнание?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
7
 
! Отговори
СтуденоВреме преди 5 години
Лятно време, 1 бира=5минути.Зимно (астрономическо) време, 1 бира=половин час.
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ти пука, ядене и пиене да има и Неков згодна женица, и време ще се намери.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В съвременния живот на хората,времето е пари!А в България в момента времето е пропиляно за нищо.
49
2
 
10
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ОСНОВНИЯТ въпрос на философията е пределно ***.Кое е първичното- материята или съзнанието.В статията, въпросът за Времето е разгледан от материалисти. Те са убедени, че Светът е познаваем, т.е. всичко могат да обяснят със своите ХИПОТЕЗИ.
48
7
 
2
 
! Отговори
Пак до точката преди 5 години
Както писах по долу, ако няма време няма и скорост няма и ускорение. Съответно няма и земно притегляне. Значи всички можем да левитираме с мисъл. Вероятно ти можеш и поради това си уверен, че въпроса подлежи на дискусия. Аз, понеже не мога и за това пикая и забивам шамари на феминистки. Този въпрос подлежи на обсъждане след обед в кафето на мола от кифлести феминистки, защото такова им е разбирането за света - ако не им отърва го няма. За мен въпроса е безсмислен.
47
5
 
4
 
! Отговори
До Гледна Точка преди 5 години
Ако някой може сериозно да погледне на въпроса:"Съществува ли реално времето или просто е продукт на нашето съзнание?"то или е жена, или е с интелект някъде около средния за България, от което следва, че този въпрос не го касае. Не за друго, а защото е извън компетенциите му. С обсъждането на този въпрос някои личности са се правели на интелигентни в средата на миналия век. Предполага се, от тогава средната интелигентност е нараснала с поне 40% и на такива въпроси се гледа с насмешка ;)-
46
1
 
9
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Да забия шамар на феминисткаЕдиният му се пикаело, другият "забил" шамар на феминистка, ама вие верно ли с това обяснявате сериозни въпроси като същността и проявлението на времето??Ми тогава аз нямам работа повече в тази тема!
45
4
 
4
 
! Отговори
redordead преди 5 години
В относителна степен, всички хора имат чувство за хумор, но при някои, като "Гледна точка", то липсва изцяло, или както се казва у Пеуник - пълно дръво:)Научи се да се забавляваш и да се радваш на живота и си извади емпириката от...Вселената!
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В интерес на истината, всичко е относително. Да забия шамар на феминистка за мен ще е справедливо възмездие и напълно в реда на нещата. Ще е като да поставя на мястото му насилник. А за нея това ще е насилие. Нормално феминистките живеят в паралелна реалност и е ясно, че аз ще съм правия, но все пак нейната гледна точка е друга ;)-
43
1
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Не съм астрофизик ,но смятам ,че времето е променлива величина и скоростта му се променя в зависимост от промяната на скоростта на разширение на НАШАТА вселена.Абе хора нали всеки човек в живота си има и хубави и лоши моменти, но в продължение на цялостното си битие всичко се уравновесява. Не навлизайте в заблуда от вашите ограничени емпирични опити!
42
2
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Времето е относително! Имам и доказателство, което всеки може да тества в къщи и в офиса.Да бе да относително, корабче минава ли?За много кратък период от време, може и да е относително, но по принцип е константа. Ако времето беше относително нямаше да съществува цикличността в космоса и нямаше да има никакъв ред и закони. Ти чувал ли си за Закон за равновесието в природата?
41
6
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Не съм астрофизик ,но смятам ,че времето е променлива величина и скоростта му се променя в зависимост от промяната на скоростта на разширение на НАШАТА вселена.Според много хипотези, съществуват безброй вселени в други измерения ,при които времето,каквото е в нашата вселена не съществува като величина
40
2
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
В смисъл, като ти се пикае и чакаш пред вратата на тоалетната времето бързо ли минава или бавно?Като ти се пикае, значи си пил много бира. Бирата е полезна за бъбреците и сърцето. И чрез отделителната ти състема, при теб бирата не се губи, а а само се преобразува в ypина, която напира да излезе навън. :D
39
3
 
10
 
! Отговори
redordead преди 5 години
Времето е относително! Имам и доказателство, което всеки може да тества в къщи и в офиса.Сутрин, в 6.55, когато много ви се спи, затворете очи за 5 минути - отворете ги и погледнете часовника - минали са поне 30 минути.В офиса, в 17 часа, направете същото упражнение, но затворете очи за 30 минути - отворете ги - минали са 5 минути...
38
0
 
1
 
! Отговори
До гледна точка преди 5 години
Не разбирам. В смисъл, като ти се пикае и чакаш пред вратата на тоалетната времето бързо ли минава или бавно? Какво казва квантовата физика по въпроса? ;)-
37
2
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Аз съм привърженик на идеите на квантовата физика. Та според нея всичко е енергия, включително и времето. Само че даденото проявление зависи от скоростта на трептене на частиците.Закона за запазване на енергията гласи: "Енергията може да се преобразува от една форма в друга, но не може да бъде създадена или унищожена"Тези две извлечения ми дават право да заключа, че времето е постоянна величина, но проектирана от нашето създаване в зависимост от събитието, което определя.
36
0
 
2
 
! Отговори
jj преди 5 години
Доста глупава статия. Но за едно е права - времето е само концепция, с която означаваме брой събития - завъртания на земята, трептения на субатомни частити и т.н.
35
0
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Аз знам за времето само едно!!Когато изляза отпуска и отида на почивка една седмица минава толко бързо а когато съм на работа и вечерта докато стане време си стъгна за вкъщи ми се струва цяла вечност!!
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължавате да изнамирате нови и нови начини да тролите читателите си, за да изкарате дневния оборот, въпреки неприкрития си дебилизъм, непрофесионализъм и липса на елементарна култура. Тази статия е вероятно най-долното, жалко и *** творение на сайта ви, ако не броим отразяването на политическата класа у нас, където гнусотията извира от самите цитати.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...перфектната сфера.След големият взрив тя става хаотична но това е на пръв поглед.Всъщност всичко се подчинява на определени закони.Аз лично вярвам че това не е случайно.Господ си знае работата.Та,в един момент от съществуването на Вселената когато всички звезди изчерпат ядреното си гориво и се превърнат в джуджета,неутронни звезди или черни дупки това може би ще е след милиард милиарда години тогава отново ще се свият в перфектната сфера...Просто част от безкрайният цикъл на съществуването.

Спонсорирани публикации