Съществува ли времето или е продукт на съзнанието ни?

Възможно ли е то да тече назад или да прогледнем в бъдещето?
81
Съществува ли времето или е продукт на съзнанието ни?
Снимка: pixabay

В днешно време науката се е развила до такава степен, че имаме смелостта да си зададем едни от най-сложните въпроси. Питаме се какво сме ние, от къде произхождаме. Каква е ролята ни, какъв е смисълът на живота.

Умовете ни, в съчетание с развитата наука, са като малки любопитни деца, нетърпеливи да научат повече за себе си и света около тях. Дори най-големите умове изглеждат като първолаци що се касае до най-големите предизвикателства, които науката ни е отправила.

Знаем, че живеем в измерение, наречено от Айнщайн пространство-време. Това е измерение, в което пространството не може без времето и времето не може без пространството. Чрез тях ние сме способни да обясним всичко, случващо се около нас.

Благодарение на новите технологии сме научили много за пространството. Знаем къде се намираме, знаем какво представлява планетата ни като космическо тяло, знаем структурите на всички видими за нас космически тела, можем да кажем на какво разстояние се намира дадена звезда и от какви елементи е съставена само от спектъра на светлината, която звездата излъчва. Можем дори да видим други галактики, а можем и да прострем поглед на разстояния във вселената, които нормален човек е трудно дори да си представи. Виждаме надалеч.

Но не виждаме напред във времето. Не виждаме и назад във времето. Само си спомняме. Знаем толкова много за пространството около нас, за формите, за размерите, за далечината, за скоростта. Но какво знаем за времето?

Почти нищо. Само сме сигурни, че то върви в една посока. Не можем да го спрем, не можем да се върнем назад, но не можем и да погледнем в бъдещето. И се чудим защо.

Съществува ли реално времето или просто е продукт на нашето съзнание?

Както знаем годината има 365 дни. Едно денонощие има 24 часа. Това са разграфения на времето, създадени от човека за по-голямо удобство и представа. Но какво всъщност е времето? Какво го предизвиква.

Една не толкова разпространена теория гласи, че времето, така както ние го разбираме и усещаме, е предизвикано от движението в галактиката и вселената като цяло. Както всички знаем, всеки един предмет и всяко едно тяло си взаимодействат едно с дргуо, независимо на какво разстояние се намират едно от друго. Е, така е и във вселената - планети, звезди, комети, черни дупки си взаимодействат и предизвикват космическите тела да се движат - да се привличат.

Друго, което ни е известно е, че вселената все още се разширява от Големия взрив. Възможно ли е именно този процес да предизвиква и времето? И какво би станало, когато вселената спре да се разширява? Дали времето ще започне да тече наобратно?

Причината за подобно допускане - теорията на относителността на Айнщайн. Тази негова теория гласи, че времето тече за всеки един от нас, но не със същата скорост в различните ситуации и при различните хора. А за фотоните - съставните частици на светлината - времето не съществува. И си има причина.

Доказано е, че дори и хората (хипотетично) да могат да пътуват със скоростта на светлината, за тях времето също би спряло. А колкото по-близо до скоростта на светлината се движим, толкова по-бавно би телко времето за нас. Такава скорост за нещо, което не е фотон в естествена среда, би могла да бъде постигната само и единствено на хоризонта на черна дупка. А за него знаем толкова малко...

Дали времето е фундаментално свойство на вселената - не сме сигурни. Знаем само, че се движи напред като стрела - има една посока. Може да не е фундаментално, а комплексно свойство - може би времето е съставено от много по-малки фрагменти, които не биха съществували, ако не са в едно цяло.

Факт е обаче, че познатите системи в нашата вселена се движат от ред към безредие (от космос към хаус) и никога обратно. Ако например изсипем оцветител във вода и тя стане синя, няма как да върнем този оцветител обратно, за да бъде използван отново.

И не на последно място - трябва да обърнем внимание на квантовата физика що се касае до времето. Според нея, фотоните - частиците, съставящи светлината се движат в права линия, ако гледаме към тях и във вълнообразна, когато не гледаме към тях.

Друг известен на квантовата физика факт е, че ако едно дърво в гората падне и няма никой наоколо, който да го чуе, то не издава звук. И какво излиза в крайна сметка? Съществува ли времето за фотоните и дърветата или е само проекция на нашето съзнание?


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...перфектната сфера.След големият взрив тя става хаотична но това е на пръв поглед.Всъщност всичко се подчинява на определени закони.Аз лично вярвам че това не е случайно.Господ си знае работата.Та,в един момент от съществуването на Вселената когато всички звезди изчерпат ядреното си гориво и се превърнат в джуджета,неутронни звезди или черни дупки това може би ще е след милиард милиарда години тогава отново ще се свият в перфектната сфера...Просто част от безкрайният цикъл на съществуването.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Времето не е константа естествено а е следствие.И не е вярно че във вселената нещата се подреждат от ред към хаос.Например неутронните звезди са пример за перфектният ред на практика там неутроните са подредени почти по идеалният начин.Почти защото дори и идеално сферичните такива звезди имат леки отклонения от порядъка на милиметър на 10-20 километра.Разбира се това не е доказано.Та ако предположим,че вселената е била точка с безкрайна маса в един момент преди големият взрив то тя е била перфе
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Времетo не тече във никакви поcоки, времето съществува и е постоянно, нещата се променят съществуйки във времето.
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 32

Даааам. Нататък се опитват да наклонят нещата. Усмихвай се и ще бъдеш щастлив. Реалността навън е продукт на неправилното ни разбиране на нещата. Всичко навън си е окей, а ние сме недоразбрали и затова сме нещастни.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30

И това изказване иде да каже какво? Губи ми се нещо смисъла.
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако времето е продукт на съзнанието, то и скоростта, и ускорението(от където и земното притегляне), и разстоянията са продукт на съзнанието. А от там и вероятно материята е продукт на съзнанието. Ние сме в матрицата ;))) Всичко съществува само в съзнанието ни. Нирвана ;)-
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ?
Ами мисля го защото явно ти смяташ че твоя бълвоч ме интересува и ми го изсипваш тук А истината е че такива като теб са абсолютно излишни и трябва да се чистят, защото само внасят хаОс в живота на хората. Не само фанатични но и нагли. Много се нароихте, както гледам. Не е добре. Фанатизмът е най- гнусното човешко проявление. Няма по - гадни и отвратителни хора от фанатиците, независимо в какво се проявява фанатизма им. А ако са и прости - олеле!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой не е чел Маркс - единство и борба на противополжоностите. Не е чел и тайдзи(Ин-ЯН, Великия Предел). Не е учил и физика - на всяко действие има равно по големина и обратно по знак противодействие...
28
0
 
9
 
! Отговори
Ганчо преди 1 година
В рекламите за препарати за пране всичко е възможно.
27
2
 
0
 
! Отговори
До Вангелис преди 1 година
Скоростта и времето са неделими величини ;)-
Твърдението:
"Времето е човешка ИЛЮЗИЯ = Официално !..
СКОРОСТТА Е ВЪРХОВНИЯ ИЗМЕРИТЕЛ И КОНСТАНТА."
Обезсмисля целия ти пост ;)-
Фундаментални физици се навъдиха напоследък тука ;)-
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо : понеже сте неуки си преставяте, че науката се е развила изключително много и повече няма накъде, а всъщност сме в началото на началата. Второ и така нататък са фантазиите на човек гледал много фантастика.
25
6
 
3
 
! Отговори
VANGELIS преди 1 година
Времето е човешка ИЛЮЗИЯ = Официално !..
СКОРОСТТА Е ВЪРХОВНИЯ ИЗМЕРИТЕЛ И КОНСТАНТА.

Ние възприемаме времето, заради гравитацията и поклащането на планетата ни..и затова има и сезони.

ИНАЧЕ НА ПЛУТОН ---една година е 278 земни години !!...И там ако има въглеродна форма на живот--ще живее под минус 125 градуса по Целзиус !
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има добри ясновидци в България.
23
1
 
5
 
! Отговори
? преди 1 година
За какво са им знания за времето на тия, които нямат време? Така по-ясно ли е?
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Факт е обаче, че познатите системи в нашата вселена се движат от ред към безредие (от космос към хаус) и никога обратно. Ако например изсипем оцветител във вода и тя стане синя, няма как да върнем този оцветител обратно, за да бъде използван отново."

Първо- пише се хаос. ХаОс. Второ, запознай се с процеса на дестилацията- когато водата чрез кондензация се отделя от примесите/пигмента в нея.
21
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 1 година
Времето е пари, казват американците. Да, ама се оказа, че не е.:)))
20
1
 
2
 
! Отговори
? преди 1 година
И какво като ви отблъсква? Мислите ли, че ме интересува?
19
3
 
6
 
! Отговори
Трол преди 1 година
Еййй сините шамани дето пееха " времето е наше", ама Гошо, не си прав, не ни върнаха в дивия капитализъм, а в бронзовата ера. С тая скорост скоро ще се преселим и в каменната ера, тъй като ще ни вземат и имотите и ще хукнем по пещерите само с нааканите гащи на дупетата. Ко да прайш капитализъм, всичко е частно, дори и времето!
18
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От две хиляди и осемнадесет години (без 33) човечеството е известено как стоят нещата. И до ден днешен поевечето хора живеят в илюзията, че ще им се размине. Ми няма такова нещо. Всичко е пито-платено и всичко се връща. Хем първо на евреите е съобщено...и до ден днешен си правят илюзии, че няма да горят в Ада. Ми ще горят.
17
4
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Хайде пак задружно де се поклоним на Айнщайн и Ко., т.е. на лукавия!