21 януари – последното до 2022 г. лунно затъмнение

Учените: Тази година ще има общо 3 слънчеви затъмнения
15 яну 2019 18:20,
7
21 януари – последното до 2022 г. лунно затъмнение
Снимка: Pixabay

Пълно лунно затъмнение ще може да бъде наблюдавано от Северна и Южна Америка, голяма част от Европа и Западна Африка през нощта на 20 срещу 21 януари, предава БТА, като цитира агенция Франс прес. Следващото пълно лунно затъмнение ще е чак през 2022 г.

През тази година общо три слънчеви и две лунни затъмнения ще бъдат част от астрономическите явления.

За европейците и африканците пълното лунно затъмнение ще е към края на нощта, малко преди зазоряване. От източната част на континентите явлението няма да се вижда толкова добре заради изгряващото слънце.

Пълната Луна ще е в сянката на Земята от 3,34 ч до 6,51 ч. по Гринуич. През първия час тя постепенно ще бъде "изядена" от ляво. Затъмнението ще е пълно един час от 4,41 ч. по Гринуич по данни на НАСА.

През пълното лунно затъмнение Луната няма да стане невидима. Тя ще е червена, както при всички пълни лунни затъмнения. Това оцветяване се дължи на факта, че слънчевите лъчи няма да я достигат пряко. Вместо това малка част от червените лъчи ще бъдат филтрирани от земната атмосфера и отразени към Луната.

За пълно лунно затъмнение Земята трябва да е точно между Слънцето и Луната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Митев преди 5 години
До Анонимен Глупости. Луната е винаги обърната с едната си страна към Земята. Много си зле, Брато.При лунно затъмнение Земята застава м/у Луната и Слънцето. Тъй като Луната я виждаме благодарение на отразената от нея слънчева светлина при затъмнение тази светлина я няма. Ама МНОГО си зле с астрономията. А, сега ми кажи, че и Земята е плоска!!!
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МитевТъмната страна на Луната е обърната към Земята, когато има Новолуние китайците първи ще могат да заснемат Лунното затъмнение директно от Луната.
3
0
 
2
 
! Отговори
Митев преди 5 години
До АнонименКитайският апарат е на обратната част на Луната и НЯМА КАК да покаже затъмнението , а само Слънцето. Май нещо си зле с ориентацията!? Но се хващам на бас, че Мъск ще прати хора на Луната преди руснаците!!!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Незнам какви затъмнения ще има но правили ви впечатления луната колко е близо до земята. Толкова огромна никога не си я спомням макар че съм 50 годишен. Специално през зимният сезон си спомням че луната светеше от много голяма височина посредата на небосклона. В момента е слязла ниско на юг и е 5 пъти по ярка и голяма. Няма ли някой от пишман учените да ни осветли по въпроса или е засекретена информация.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодарение на Китай ще можем да наблюдаваме лунното затъмнение директно от Луната, краварите пак са назад.

Спонсорирани публикации