1 година по късно – какво се случва с Tesla-та на Мъск, пътуваща към Марс

Автомобилът е в орбита на няколко милиона километра зад Червената планета
8 фев 2019 09:00, Нели Христова
114
1 година по късно – какво се случва с Tesla-та на Мъск, пътуваща към Марс
Снимка: SpaceX

There's a starman waiting in the sky
He'd like to come and meet us*

 
Помните ли Starman (Звездният човек), който зае червената Tesla roadster от своя приятел Илон Мъск и отлетя към Марс?

Точно преди една година чучелото, поместено в колата на футуриста излетя с ракета Falcon Heavy към своите космически приключения. Точно сега колата "дрифти“ в елипсовидна орбита някъде зад Червената планета, която ще е дълга 557 земни дни.

За тази една година Starman е пропътувал 760 милиона километра със скорост близо 80  хил. км/ч.

Ако батерията на електрическата кола все още работи, то Starman е слушал Space Oddity 99,323 пъти в едното си ухо и Is there Life on Mars? 133,384 пъти в другото.

При тези условия, застраховката на автомобила е изтекла вече 10 хил. пъти, което е проблем за Starman, защото ще му е нужда, когато се върне на Земята.

Космосът изобщо не е дружелюбен към червената Tesla на Мъск. Тя постоянно е изложена на микрометеорити, слънчева радиация и космически лъчи, които постепенно разбиват корпуса й и са на път да унищожат и костюма на нейния шофьор.

И докато камъни се забиват в Tesla-та от всички страни, то кожените седалки или всъщност всичко в нея, което е направено от органични материали, може би вече се е разпаднало на малки частици заради радиацията.

"Не бих им дал и година“, казва астрономът Уилям Каръл пред Live Science, относно удобствата в колата.

Според очакванията след милиони години от автомобилa ще остане само алуминиевата рамка, която пък упорито ще продължава да е в орбита около Слънцето. А учените от SpaceX  твърдят, че Starman и колата му ще обикалят в Космоса още 1 милиард години.

Но пък други проучвания дават по-кратък срок за обикаляне на Слънчевата система от Tesla-та. Според тях, тя ще се блъсне или в Земята, или във Венера в следващите 1 милион години. 

Ала засега пътуването тепърва започва. Надяваме се Starman да има и застраховка живот.

*Има Звезден човек чакащ в небето
Той би искал да дойде и да се срещне с нас

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Петров"Американците разрушиха 20 български града през 1944 г. и избиха ти сума граждан"Факта че си жив говори много лошо за американците. Градовете не са 20 а 20 хиляди, а убитите са 10 милиоона.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само човек с отклонение може да си купи този танк тесла който струва като мерцедес Е класа а предлага нивото на фолксваген голф или на рено меган.
35
8
 
9
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Американците разрушиха 20 български града през 1944 г. и избиха ти сума граждани, дори български деца с бомби - играчки. Руснаците създадоха Третата българска държава.Ама американците правели дъвки и боядисани в червено тенекии, представяте ли си?
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилите ни горките се плюнчат пак безпмощно и се чудят за каква глупост да се захапят :))))
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля че новината че Роскосмос се готви да изстреля Москвич 408 ИЖ с чучелата на Путин и Сталин в орбита около Юпитер ще накара всички да затаят дъх и да обърнат взор към велика Русия, а мизерната Тесла на Мъск ще бъде забравена.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До босаМи то и тук караме мерцедеси и бмв-та пък петрол нямаме :) мистерия.
31
0
 
1
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Патриотите на България живеят в "градчета в ЕС". После що никой не взима българите на сериозно. *** те им били вионовни.
30
2
 
2
 
! Отговори
боса преди 5 години
До 28 АнонименЗащо да карат в Москва електрокари ? Русия има огромни запаси от петрол и затова карат мерцедеси и беемвета. между другото почисти добре тоалетната , че идвам след малко на проверка.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПетровМи не просто примера ти с астрноватите беше меко казано глупав. Личи си, че си поредния интернет герой, който говори заучени фрази без да има идея как стоят нещата реално.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПетровТе руснаците качиха българин в космоса ама аз помня как полицаите на сутринта трескаво обикаляха по будките с вестници и изземваха парцала "Народна младеж" :)))) Зер в него имаше голяма статия "как са се скачили и са яли българска луканка" :))))))))))))
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това е най обикновенна фалшификация като кацането на Луната от американците. Никой не си задава въпроса кой, как и откъде е снимал автомобила в космоса. Д еб и ли т е вярват сляпо на всяка и з *** ***
26
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 17По скоро Мъск се гъбарка с руснаците. В цялата Масква няма една зарядна станция за ел. автомобили. За сравнение в градчето където живея в ЕС /50 000 жители/ вече са над 15 броя.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПетровАз не разбирам какво ви спира да ставате астронавти? Училището е още там и всеки може да кандидаства. Или си мислите, че Русия е тъй е взела некав рандом българин и го качила в ракетата? Я вземете прочетете малко биографията на Георги Иванов и вижте къде е завършил и как всъщност е станал астрноват. Нищо не ви спира да направите същото. Дори и "лошата демокрация".
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще видите вие новата анимация на Путин с перманентно летящите ракети с ядрени двигатели и ще ахкате.
23
8
 
4
 
! Отговори
Петров преди 5 години
И каква точно е ползата от този американски цирк с червената тенекия? Руснаците качиха българин в Космоса, американците не знаят къде е България. Г***золизци американски.
22
2
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 5 години
Една Волга се гъбарка с Мъск :)
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само статия за някоя нова руска ракета може да омаловажи тази новина:)
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представяте ли си какви хвалебствия към родината на чЛенин или Мао щеше да има ако това беше направил някой руснак или китаец. Хвалебствия до небесата от същите плювачи дето се изказват толкова компететно и политкоректно от гледна точка на марксизма-ленинизма по въпроса за червената Тесла на Мъск в орбита около Слънцето.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СократисКакви са Роскосмос или НАСА някой да ги пита? Космоса да не е техен нещо?
18
0
 
0
 
! Отговори
До 17 преди 5 години
И с НАСА...

Спонсорирани публикации