Символите на любовта под заплаха от... глобалното затопляне

Дестинации, шоколад, шампанско - ще ги загубим ли заради климата?
14 фев 2019 19:00, Анисия Иванова
10
Символите на любовта под заплаха от... глобалното затопляне
Снимка: pixabay

Влюбените по цял свят празнуват Деня на свети Валентин, но климатичните промени въздействат върху символите на любовта. Ройтерс направи обзор на застрашените от глобалното затопляне символи на любовта.

1. Дестинациите за меден месец: златните пясъчни ивици на екзотични острови за романтично прекарване на меден месец като остров Бали или Малдивите са застрашени от покачването на океанското ниво. Повишаването на температурата на морската вода кара коралите да губят своите окраски и учените отчитат, че в резултат от замърсяването и прекомерния риболов до 2050 г. 90% от кораловите рифове може да изчезнат. Въпреки въвеждането на строги национални забрани, замърсяването с пластмаса излага на риск цели държави като Сейшелските острови и Вануату.

2. Градът на любовта: от векове Париж е известен като град на любовта. Но през последните няколко години той често е обвит в смог, което накара властите периодично да забраняват движението по Шанз-Елизе. Почти 85% от 10-те милиона парижани са изложени на вредни газове. Съдържанието им надвишава заложените през 2017 г. за постигане цели. Във Франция замърсяването на въздуха причинява смъртта на 48 000 души годишно. Това е третата причина за смърт след пушенето и консумацията на алкохол, се казва в проучване от 2016 г. на Френската агенция по обществено здраве.

3. Шоколадът: преди 14 февруари магазините са препълнени с шоколади в чудати опаковки и е трудно да си представим, че лакомството може да свърши. Какаото е топлолюбива култура, но за да порасне, се нуждае от дъжд и сянка. Производителите се опасяват, че обезлесяването и изменението на климата ще намалят добива на какао.
Американското дружество "Моделийз интернешънъл", което произвежда шоколадовите продукти "Милка" и "Кедбъри", предупреди, че през следващите 30 години районите - традиционни производители на какао (Кот д'Ивоар и Гана произвеждат 60% от световния добив на какао) ще станат неподходящи за неговото отглеждане.

4. Шампанското: лозарите в областта Шампан в Източна Франция, където се произвежда известното искрящо вино, казват, че лозите връзват по-рано заради топлото време. Някои лозари закупуват земи в Южна Англия, за да продължат да отглеждат и след климатичните промени гроздовия сорт с уникален вкус, от който всяка година се продават 310 милиона бутилки. Учените предупреждават, че затопляне с 2-4,9 градуса Целзий през този век в сравнение с прединдустриалната епоха ще окаже натиск върху селското стопанство в световен мащаб.

5. Венеция: романтичните разходки с гондола по венецианските канали може да престанат, а историческият площад "Сан Марко" рискува да изчезне вследствие на все по-опустошителните бури в резултат на климатичните промени, казват експерти. Италия гради укрепления против наводнения, за да запази този крехък град - един от многото паметници на културното наследство в застрашения от ерозия и наводнения Средиземноморски регион. Климатолозите към ООН предвиждат, че парниковите емисии могат да доведат до покачване на нивото на океана с 59 см до 2100 г. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
3
 
! Отговори
ined преди 5 години
Заради "глобалното затопляне" и ГМО-та след 10 години ще се празнува само Свети Везелин
3
2
 
6
 
! Отговори
Тези Глупости преди 5 години
"Климатолозите към ООН предвиждат, че парниковите емисии могат да доведат до покачване на нивото на океана с 59 см до 2100 г."ги слушам още от 1980 !!!!за 40 години нивото на океана не се вдигна дори и със сантиметър !!!!!за сметка на това тези гнусни мошеници ни въведоха 100 вида "еко" данъци
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че нали тарикатите за туй са измислили масовата психоза на "празника" че балъците да харчат и да им рълнят джобовете!
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато един печели друг губи. За да има тарикати трябвада имаи балъци.

Спонсорирани публикации