Рецептата Dnes: Кекс с кисело мляко

За лежерните почивни дни
10 мар 2019 12:55, Иванка Гъркова
2
Рецептата Dnes: Кекс с кисело мляко
Wellcometomykitchen

Всяка домакиня има тефтер с рецепти или готварска книга, която й е оставена като наследство от нейната майка или баба. В нея има много любими на семейството рецепти, които се предават от поколение на поколение. 

 
Кексът, който ще ви представим днес, е именно от една стара книга с пожълтели корици. Той е толкова вкусен и лесен за приготвяне. Идеален е за закуска през уикенда или за почерпка на изненадващо дошлите ви гости. Идея за него ни даде кулинарната блогърка Деси Киликчийска. 
 
Необходими продукти:
 
2 1/2 ч.ч. брашно
 
4 яйца
 
1/3 ч. ч. олио
 
1 ч. ч. захар
 
1 ч. ч. кисело мляко
 
1 ванилия
 
1 ч. л. сода бикарбонат
 
1 с. л. какао (по желание)
 
Начин на приготвяне:
 
Разбийте яйцата и захарта с миксера до получаването на пухкава маса. Към нея добавете растителното масло - на тънка струя. Отделно смесете содата с киселото мляко, след това ги прибавете към разбитите яйца. Следващата стъпка е да прибавяте брашното по малко, бъркайки с миксера. Сложете и ванилията в един момент. 
 
Получената смес се изсипва в намазнена предварително с олио и поръсена с малко брашно кексова форма (по този начин сладкишът по-лесно ще се отлепи). Ако обичате какаото, може да добавите 1 с. л. към половината смес, за да "нашарите" кекса. 
 
Печете в умерена фурна за около 40 минути. Преди да извадите кекса, го пробвайте с клечка за зъби. Ако по нея не полепва от тестото, значи кексът е готов. Изчакайте го да изстине и го поръсете с пудра захар. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации