Опасни ли са автономните автомобили на Tesla?

Компанията използва остаряла технология за своите коли
11 мар 2019 16:00, Нели Христова
46
Опасни ли са автономните автомобили на Tesla?
Снимки: Reuters

Прекалено амбициозните и оптимистични виждания на Мъск за автопилота на Tesla, може да доведе до смъртта на много хора, твърдят от Ars technica. Изданието твърди, че стратегията за развитие на автономните автомобили на компанията е неефективна, стара и на практика превръща клиентите на Tesla в тест пилоти.

Още по темата

Всичко започва през 2016 година, когато Илон Мъск смело обещава: "Ще можете да извикате своята Tesla откъдето и да е“, а после добавя, че до две години автомобилите ще могат да пропътуват от единия до другия край на САЩ напълно сами, а шофьорът, или по-скоро пътникът, ще може да спи или да чете книга.
Две години минаха, но Tesla все още не пътуват сами, а едва сега страницата, описваща технологията, бе обновена, за да отразява реалността – от "напълно самостоятелно управление“ към "бъдещето на самостоятелното управление“.

Въпреки обещанието на Мъск, автопилотът все още е само система, която изисква пълното внимание на шофьора. И това ще продължи да е така в следващите няколко години.

Tesla все пак се опитва да подобрява своите коли, до момента, в който те наистина ще се движат сами. Но съществува и голям процент притеснение, че този процес няма да се размине без жертви, защото тя използва стратегия, която е изоставена от останалите автомобилни компании преди години.

И по-точно през 2014 година, когато Tesla пуска първия си модел кола с частичен автопилот. Компаниите осъзнават, че е по-добре да отделят време и средства, за да създадат автомобили, които да оперират на определена територия, отколкото такива, които да могат да се движат по целия свят. По този начин действа Google, компанията, която е направила най-много в правилната посока за автопилота. Тя ще създаде такси, която да се движи само в центъра на Финикс.

По подобен начин Waymo ще осигурят транспорта на Сан Франциско, а Volkswagen и Hyundai също следват този пример, създавайки таксита.

През това време Tesla се придържа към старата си технология, която обаче не е оптимална – датчиците, които трябва да засичат светофари, ленти и хора ще направят колата прекалено скъпа и непосилна за обикновения гражданин. А и тези автомобили се нуждаят от пълна и точна карта, по която да се движат. Лесно се създава такава за определен район, но е изключително трудно, когато трябва да се картографира всяка една маркировка по целия свят.

За компанията "напълно автономна“ всъщност значи, че е нужно вниманието на шофьора, а това е заблудило не един или двама потребители на Tesla.

Съвсем наскоро мъж бе заснет да спи зад волана, а през 2018 година некачествена маркировка обърка системата на Model X, чийто водач бил зает с нещо друго. Колата се разби в бетонна стена, убивайки собственика си.

Но Мъск е категоричен, че "безопасно автономно пътуване, купувачите на Tesla ще получат до края на годината“. Ала това изглежда като поредното прекалено оптимистично заключение на футориста.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Стига с тия автономни управления на колите,Разберете САЩ,РУСИЯ,КИТАЙ и не само те могат да заглушат от разстояние електрониката и не са само те. Тази същата система след някоя година ще може да се снабдят много хора и не само,че ще ти я спрат но ще ти блокират управлението и ще стане опасна.А удоволствието да караш кола да спреп или отбиеш в момент когто си видял нещо и то се прави в момента ане да пренастроивш програми за да спреш.
39
3
 
9
 
! Отговори
Троло Позитански преди 5 години
Всичко американско е опасно, всичко руско е красиво и безопасно.Въпроса е затворен.
38
2
 
3
 
! Отговори
старите дизели преди 5 години
Опасни са старите дизели които внасят от Европа сега с скороста на светлината у нас , тоа Парламент да се сети да забрани внасянето на срап замарсяваща Околната среда
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тесла е тесла.
36
8
 
3
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Tesla нямат никакъв шанс за автономните коли. Защо? Защото автономната кола е много софтуер и малко ламарина. Не могат да се мерят със софтуерни гиганти като Гугъл, Амазон, алибаба.
35
1
 
8
 
! Отговори
edin преди 5 години
До АнонименАма разбира се. Гоуфа даже и да умре на пътя, го възкресяват в Пеуник и живее втория си живот до пълен разпад.
34
2
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...Ne !!! Hich .otgovora na vaprosa se sadarja v samia vapros !!!
33
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тесла са опасни за джоба. С този танк едвам може да изкараш 200 км по магистралата и после трябва да го зареждаш 3 часа ако има къде или да го теглиш на обратно. Един голф струва 3 пъти по-евтино и има много по добро поведение на пътя, много повече системи и обурудване и с него може да пътуваш 1000 км и да го заредиш на всяка бензиностанция за 3 минути. Един човек трябва да е много заблуден да купи такова недуразумение като Тесла.
32
6
 
10
 
! Отговори
дедо ви преди 5 години
ОПасни са ами ,как да не са опасни. То гроздето е кисело като ни е скъсан джоба,я си карай Опела там и си живей в пълна безопасност.....
31
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм чувал, че в някои държави имало хора които твърдели, че поознават някой който си купил Тесла. Може и така да е - всякакви безумци има.
30
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците използват автономни камиони из кариери и по разни пътища в Сибир, но използват методите на гугъл, а не на Мъск - резултата е много по - сигурен и предвидим транспорт. те винаги залагат на сигурното и в резултат на това над 30 години нямат жертва в космоса.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смятай. И този човек говори за безопасно пътуване на хора в космоса...
28
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Автономните автомобили на Тесла са по-опасни от пиян и надрусан шофьор. В производството, по закон, всеки робот е отделен зад преграда, не работи в едно помещение с хора и се надзирава от човек, защото компютрите често дават дефекти - управляващата програма и операционна система може да заспи, или да даде проблем във всеки момент. Машината не мисли, няма предпочитания, не изчислява последствия, не изпитва съжаление - тя е машина, купчина тенеке.
27
13
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До АнонименНе бих казал че мразим Мъск и творенията му,а по-скоро,че всичко това ужасно напомня на създаденото от Ружа и Константин Игнатови.
26
6
 
16
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Едва ли автономните автомобили на Тесла са по-опасни от леко пийнал шофьор.
25
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ся ако ви питам шизoфреници такива защо мразите Елън Мъск, Тесла или Спейс Екс никой от вас няма да може да ми даде един адекватен отговор. Балкански палячовци.
24
2
 
9
 
! Отговори
инженер преди 5 години
До 24 Иван.Единствената *** е в главата ти. Всяка една система е застрашена от неверни показания на сензорите. Много е трудно да създадеш алгоритъм, който да оцени подаваните данни, като фалшиви, все едно да не вярваш на очите си. За да е безопасен един автопилот, то той трябва да е изкуствен интелект, способен да разпознае, оцени и избегне непредвидено препятствие на пътя. Било то дупка, изпаднал товар, човек,у животно и т.н...
23
7
 
15
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Автономните автомобили са супер опасни, докато има отсреща автомобил управляван от човек. В момента в който човека се премахне тотално зад волана, вече автономните ще са безопасни. Разберете, че няма как компютъра да изчисли какво е замислила разсеяната п а т к а отсреща, която шофира, гримира се и говори по тела едновременно.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а това изглежда като пордедната анти-тесла статия в този сайт. Когато анонсират model Y, аз съм убеден, че ще пропуснат да отбележат това или ще го отбележат по подобаващ начин в който ще изкарат модела опасен, скъп и вреден.
21
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди хейтвахме Джъстин Бийбър и Майкрософт днес е модерно да се хейтва Тесла и всички свързано с Елън Мъск :)

Спонсорирани публикации