Отстъпка от данъка на колата и без екокатегория в талона

Ако искате такъв документ, плащате 50-100 лв.
50
Отстъпка от данъка на колата и без екокатегория в талона
Снимка: архив, БТА

Собствениците на коли, които отговарят на Евро 4, 5 и 6, да ползват отстъпка от данъка, дори в талона на автомобила да не е посочена еврокатегорията. Това е договорил вицепремиерът Томислав Дончев с ръководството на МВР.

Още по темата
“Ще бъдат търсени варианти, включително служебен обмен на информация. В понеделник говорих с МВР и ме увериха, че няма да има задължителна смяна на талоните, за да е записан екостандартът на колата”, заяви Дончев пред “24 часа”.

В момента някои общини искат задължително да е отбелязан в талона, иначе не признават отстъпката в данъка.

Ако в големия и малкия талон на колата не е посочена екокатегория, човек може да си извади такава, но не е задължително. Това обясни инспектор Димитър Иванов от отдел “Пътна полиция” към Главна дирекция “Национална полиция”.

"Отразяването на екокатегориите се извършва от 2007 г. - от членството на България в ЕС. Голяма част от автопарка у нас е от автомобили, които са втора употреба, и при внасянето им не е била отразявана екокатегория", каза още той и посочи, че към момента на регистрацията МВР не е разполагало с информация за екокатегорията.

Тя е необходима, за да получи човек отстъпка от данъка за колата. Той бе въведен тази година.

В момента всеки може да се сдобие с такава информация, като отиде до производителя на автомобила си. С получените данни се връща в "Пътна полиция" и те се нанасят в талона му.

Цялата услуга в КАТ по идентификацията и смяната на талони на автомобила струва 20 лв., ако се плати през ПОС терминал, или 23 лв. на банковото гише. Ваденето на удостоверение от съответното автомобилно представителство също се заплаща.

Според шофьори, които вече са се сдобили с такъв документ, той струва около 50-100 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Евро стандарт за американски автомобил е невъзможно да се извади ходих каде ли не и всеки вдига рамене (производител, кат, Евро тест, технически преглед) защо се измерват газовете на техническият преглед като не служат за нищо. Пелен абсурт.
36
0
 
4
 
! Отговори
до бай Ой преди 5 години
Байо аз карам кола на 30 години ,купил съм я за 5000 и за 20-те години през които аз съм я карал не съм вложил и 1000 лева.И аз вземам 2000 лв заплата ама като знам с днешните какви ядове имат хората ми се гади.Не,че не мога,а ме е страх да купя нова.Новата кола е като телевизор "Велико Търново"-абсолютен сбиротък-части всякакви и качество никакво!А и за какво-бях я забравил 3 дни отключена и никой не я беше пипал,нито влизал в нея.Ами ако беше нова?
35
1
 
2
 
! Отговори
въпрос преди 5 години
Това с данъка са пълни мъгли.В сравнение с миналата година данъка ми се е увеличил с 46 стотинки-от 15,96 на 16,42 лева.А който има 50-60 хиляди за кола да си и плаща и висок данък и каско и данък спокойствие,данък сянка,данък лунно затъмнение,данък сладолед,застраховка срещу сблъсък с НЛО,самолет,метеорити и не знам какво още.Да плаща и сервизна подръжка по 2000 годишно,подмяна на софтуер ежеседмично охраняем паркинг месечно.Да плаща и хич да не мрънка!Имал бол пари-дал.
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт е, че целта на новата формула е била всеки, който е плащал нисък данък да плаща повече. Ето ви реален пример с моята кола - купувана нова от тук 2011 г., 90 к.с., Евро 5 (пише го в талона). Миналата година платих около 26 лв. , а тази с новите "отстъпки" - 34 лв. Страхотна логика няма що - за втората по екологичност категория и с доста слаб двигател - увеличение. Явно вярно са мислили за разни мутри и за собствените си коли по 300+ коня, а не за обикновените хора.
33
2
 
19
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Колите на газ също трябва да са със по малък данък
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само не разбрах,моята е евро 3 данъка същият ли ще остане или ще го вдигнат?
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само че трябва първо да променят закона, за който убедително лъгаха в края на миналата година. За това общините искат талон. Вече пред тях не се доказва екокатегория, а пред КАТ само. А те като не саго отразили в талона пак трябва доказваш пред тях с удостоверение от лицензиран вносите, да ти сменят пак талона и тогава ще ти намалят данъка. Ама и сега, лакто и ноември, когато се обясняваше как няма да се вдигнат данъците, само баламосват хората.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що за идиотия?Министърът е представител на законодателната власт и СЪЗДАВА ЗАКОНИ. Ръководството на изпълнителната власт, както и общините трябва да ГИ ИЗПЪЛНЯВА.Какви са тези пазарлъци? Кой не си е свършил работата - законодателя (например калпав закон) или изпълнителя (смятат се за недосегаеми)?Що за "новини" изобщо четем?
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данъци? Само балъците платят данъци!
28
1
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Май някой в ГЕРБ лека-полека започна да мисли каква я сътвориха. Но на принципа "Партията е права, когато съгреши дори." Започват да се мислят някакви половинчати решения и да се обяснява на хората, че може и да не си губят времето. Няма проблем. Няма да се глобяваме. Ще плащате малко повече, без да е необходимо, ама голяма работа! Нали така? Бой и еб***не не се връщат.
27
3
 
12
 
! Отговори
Тикви недозрели преди 5 години
Изводът е един за мощните турски и *** каляски данъка пада, за обикновения народец се вдига!
26
2
 
6
 
! Отговори
Тикви недозрели преди 5 години
До Анонимен Аз не плащам 100 лв. Нямам пари за мощен автомобил, както повечето българи и за нас пътния данък се вдига със:Евро 2- 70%Евро 3- 50%Евро 4 -50%Евро 5 -25%и Евро 6 без промяна
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Властта отново излъга и ограби народа /и най много най бедните/ вместо 10% увеличение 120%. Който иска да се оплаче на арменския поп. Подлагайте си главата на дръвника и скъсаните цървyли ще ви отнемат.
24
2
 
21
 
! Отговори
Крадци преди 5 години
На *** и Цвъ Цвъ не им стига партийната субсидия и ще пълнят касичката-ГЕРБ, като доизпразнят джоба на българина.
23
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без екологична норма, защото са сложили *** вместо Евро 4, данък 133.01 лв.С Евро 4 - 96.74 лв., разлика от 36.27 лв.За кола купена нова в България 2008г., но служителите не са си направили труда да впишат евро нормата.Сега какво, да си губя ден-два, за да поправям грешките на администрацията ли?Докога ще сме им роби на тия?
22
2
 
32
 
! Отговори
Отврат преди 5 години
Герберасти *** и крадливи. На маймуни ни направихте. Дерете по десет кожи от гърба на народа. Нямат напълване крадливите ви и корумпирани търбуси. Отврат.
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво се спестява с екокатегорията за всеки 100 лева, които плащате при липса на категория:Евро 1 - плащате с 7,69 лева по-малък данъкЕвро 2 - с 15,38 лева по-малкоЕвро 3 - с 23,08 лева по-малкоЕвро 4 - с 38,46 лева по-малкоЕвро 5 - с 53,85 лева по-малкоЕвро 6 - с 69,23 лева по-малкоНапример, ако нямате екокатегория и плащате 200 лева данък, с Евро 1 ще платите 184,52 лв., при Евро 2 - 169,23 лв., при Евро 3 - 153,85, при Евро 4 - 123,08 лв., при Евро 5 - 92,31 и при Евро 6 - 61,54 лева
20
1
 
35
 
! Отговори
gio преди 5 години
"Отразяването на екокатегориите се извършва от 2007 г. - от членството на България в ЕС. Голяма част от автопарка у нас е от автомобили, които са втора употреба, и при внасянето им не е била отразявана екокатегория"долна лъжа, имам закупена чисто нова кола и друга втора употреба пазя документите и на двете за от покупката им и на двете места толкова ясно са изписани характеристиките на колата, а в талона нямам нищо. Това че в КАТ са мързеливи не е проблем на хората, че да искаш даже още пари.
19
1
 
30
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
Поредната шашма на крадците от ГЕРБ. Сега човека си вади такъв документ срещу 100 лв. След година или две, се променя нещо в закона /както непрекъснато се случва/ и този къс хартия остава без никаква стойност. Но собственика вече е хвърлил пари в хранилката на ГЕРБ.
18
1
 
27
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Хубава работа ама герберска. Ще се опитат да направят нещо и то задължително ще създаде повече проблеми. Като сте некадърни по - добре не пипайте. Хем искате да вземете повече пари от нас чрез данъци, хем ще ни го изкарате през носа от некадърност.

Спонсорирани публикации