Возрождение - новата зловеща туристическа дестинация, пълна с антракс

През 1948 г. Съветския съюз превръща острова в място за тестване на био оръжия
22 мар 2019 20:00, Нели Христова
61
Возрождение - новата зловеща туристическа дестинация, пълна с антракс
Снимка: Wikipedia

След бумът на туристи, които искат да посетят радиоактивният Чернобил, ново опасно място привлича нестандартните пътешественици.

Неговото име е о. Возрождение, в Аралско море, между Узбекистан и Казахстан. Там се намирала секретната база Аралск-7, която била използвана от Съветския съюз за тестване на най-смъртоносните био оръжия.

Все още о. Возрождение не е официална туристическа дестинация, но е напът да се превърне в такава.

Официално секретната база е закрита през 1991 г. Обитателите й я напускат толкова бързо, че оставят всичко след себе си - оборудване, покъщина, кораби. Сега градът, в който някога работниците са живеели, се е превърнал в призрачно място.

Преди да бъде превърнат във военна база, бреговете на острова били обливани от тюркоазени вълни. Въпреки че климатът бил почти пустинен, той бил дом на рибарски селища. Но Червената армия имала нужда от място, където да тества опасните си био оръжия. Група от експерти внимателно търсили подходящото място - голям остров, възможно най-далеч от Русия.

През 1948 г. о. Возрождение изчезнал от картата на света и се превърнал в поредната съветска база. Не било лесно да бъде открит,  тъй като това, което се знаело за него е, че е "разположен на 3500 км от Москва, в средата на отдалечено вътрешно море, заобиколено от слабо населена пустиня, дълбоко в сърцето на Централна Азия.“

Първите работници изпратени там издигнали жилища, които трябвало да приютят 1500 души. Построили лаборатории, училища, ресторанти, болници, военна база, летище и пристанище. През 60-те години на миналия век, ЦРУ заподозпяло, че в района се случва "нещо подозрително", но така и не разбрали повече по въпроса. А там учените забърквали антракс, нови видове едра шарка, бобонна чума и тиф. Това били само добре познатите на света био оръжия.

Но съветските експерти не спрели до там. За да се справят с "капиталистическите акули" те създали нови видове био оръжия, които трябвало да бъдат резистентни на вече съществуващите медикаменти за лечение. Това били Q-треска, туларемия и ботулинов и венецуелски конски енцефалит.

"Мислехме, че правим нещо значимо, казва Димитрий Истомин, войник, който за кратко работел във военната база. - Тествахме био оръжията за доброто на родната си страна. Поне така ни казваха." 

Естествено, инцидентите не били рядскост. През 1971 г. на острова погрешно е пусната едра шарка, която заразява 10 души. Трима от тях умират. През май 1988 г. се съобщава, че 50 000 антилопи, които са пасяли в близката степ са убити в рамките на един час от неясен вид оръжие. Говори се и за други зловещи смъртни случаи.

След като Съветската армия панически напуска острова, останалите държави се притесняват, че след себе си те са оставили не само оборудването си, но и вирусите, които са създали. Учени от различни нации отиват там, за да проучат Возрождение. През 2002 г., чрез проект, организиран и заплатен от САЩ с помощта на Узбекистан, са деактивирани повече от шест ями със заровен антракс.

Дали сега там е напълно безопасно е въпрос без отговор. Но туристи от цял свят изявяват желание да посетят Возрождение. Всъщност, той вече е полуостров, тъй като малка ивица земя го свързва с континента. Въпреки това, да стигнеш до там не е най-лесната задача. Със сигурност ти трябва и защитен костюм.

През 2017 година експертът Лес Билий казва пред BBC, че целият остров все още е заразен. "Има малко антракс там, но това не е единственият проблем. Може би трябва да споменем труповете на всички заразени животни, умрели там и немаркираният гроб на жената, починала след пренасянето на незнайно био оръжие."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3 Изглежда зловещо ,не защото е имало секретна база,а защото Аралско море /което всъщност е езеро/на80% пресъхна и е на път да изчезнетака по-демократично му!
6
11
 
2
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Явно някой бацил от о-в Воззрождение е пренесен от Боширов и Петров, които са мутанти от същия остров, до Солсбъри защото те са го използвали за одеколон. Толкова сурови били нравите в СССР.
5
7
 
26
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Пък американците хвърлили две ядрени бомби о избили половин милион цивилни за по малко от час. За доброто, поне така ни казват.
4
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдавна няма СССР ,а защо ли продължават да се появяват нови,и нови вируси!Птичи,свински,тук антаркс,там антракс,почвам да си мисля ,че всичко идва от едно място ,,Империя на злото" ,но тя няма нищо общо със СССР!
3
9
 
4
 
! Отговори
СССР преди 5 години
Когда нас в бой пошлет товарищ Сталин, И первый маршал в бой нас поведет!
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това изглежда дори и по-зловещо от Чернобил. Докато покрай атомната централа поне кипи живот и има някакви правила за избягване на радиацията, тук гледката, а и усещането за нещо опасно не приличат много на място добро за туризъм.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко че цели народи са жертви на параноични диктатори дето съсипват цяло общество. В какво общество ще отиде някой гений да основе компания дето прави ракети дето кацат

Спонсорирани публикации