Ако всички заминат, кой ще ни лекува?!... Млади сърби бягат към Германия

Сърбия е станала нежелано място особено за квалифицираните кадри
23 мар 2019 21:00,
184
Ако всички заминат, кой ще ни лекува?!... Млади сърби бягат към Германия
Снимка: pixabay.com

"Цялата смяна от местната Спешна помощ изкара курс по немски език и сега всички са в Германия", казва Филип, който е основал училище за чужди езици в южния сръбски град Лесковац. То съществува от 10 години и в началото английският е бил много търсен, днес обаче на мода е немският. Филип не желае да бъде сниман - разбираемо поведение в тази сръбска провинция, където хората избягват да се набиват на очи. Те се пазят дори и от най-безобидните критики към правителството - дори и да има достатъчно основания и факти за това, пише "Дойче веле".

Медицинските сестри Йована, Ангелина и Миляна наскоро са взели нивото В-1 за медицински кадри и всеки момент могат да тръгнат за Германия. Първите две дори вече имат подписани трудови договори с една клиника в Хамбург, а Миляна стяга куфарите за Тюбинген, където ще работи в Университетската клиника. 24-годишната Йована казва, че в Лесковац няма какво да работи и че ще напусне страната именно заради работата.

Мрачен делник в "сръбския Манчестър"

Твърди се, че в Лесковац правят най-добрата скара на Балканите. Отдавна обаче са отминали славните времена, когато текстилната и фармацевтичната индустрия са допринасяли за подема на града. Никому вече и през ум не минава да нарича Лесковац както някога - "сръбският Манчестър". От някогашните 100 хиляди жители на общината днес са останали доста под 70 хиляди.

Йована е ходила досега три пъти в Германия - работила е пробно в Берлин и Хамбург. Работата ѝ допаднала, а работодателите останали доволни от нея. "Там осъзнах, че всъщност няма голяма разлика между работата в Германия и в Сърбия. Само че в Германия грижата за болните и трудът на медицинската сестра са разделени, а и броят на пациентите е ограничен. В Сърбия това е другояче - там една медицинска сестра е същевременно и болногледачка. В някои случаи дори една-единствена медицинска сестра обслужва цял етаж с пациенти."

Но Ангелина не може да се надява дори и на такава тежка работа: "Съседката ми беше чистачка в болницата и изкара съкратен курс - преквалифицира се за медицинска сестра. За съжаление в тази страна професионалната подготовка не се цени. Хората получават работа по съвсем други критерии. Затова виждам бъдещето си в Германия", казва 19-годишната жена.

"Даже извънредните часове труд се заплащат"

Йована също смята, че в Германия е друго - там ценят професионалната квалификация, а и заплащането няма нищо общо с това в Сърбия. "Даже извънредните часове труд се заплащат, получаваш карта за градския транспорт с намаление, има столова за хранене и предлагат помощ в търсенето на жилище. Освен това можеш да запишеш и двумесечен, платен езиков курс", казва младата жена.

В Сърбия средният месечен доход е малко над 400 евро, а по официални данни безработицата достига 12 процента. Някои експерти твърдят, че ако не беше трудовата миграция, безработицата щеше да скочи на 20 процента. А младежката безработица междувременно гони 30 процента. Масовото изтичане на човешки капитал е едновременно и благословия и проклятие за сръбското правителство: от една страна то може да се хвали, че поддържа сравнително ниска безработица в страната, но от друга вече са налице първите тревожни сигнали. Така например към трудовото министерство бе създадена експертна комисия, която да предложи мерки за ограничаване на изтичането на кадри в чужбина.  

Нежелано място за младите хора

Това изобщо не интересува Йована, Ангелина и Миляна, които виждат бъдещето си в Германия, включително в личен план - те желаят да създадат семейства в новата си родина и не мислят за връщане в Сърбия. На техните родители това може и да не им харесва особено, но те виждат как Сърбия все повече се превръща в нежелано място за младите хора - особено за по-квалифицираните от тях.

Проблемът с масовото бягство не е нов, но напоследък се задълбочава. Още в Титова Югославия много хора напускаха страната в търсене на по-добро място за живеене и работа. След това дойдоха войните и първите демократични реформи, които обаче не отговориха на очакванията на хората, и те продължиха да напускат страната. Близо 1 милион сърби са избягали от промените насам, което за една страна със 7 милиона души население е много сериозен проблем. И тенденцията продължава: годишно около 35 хиляди души обръщат гръб на Сърбия. По този показател страната държи едно от първите места в света.

Йована си дава сметка, че бягството на младите хора е загуба за Сърбия. "Квалифицираните кадри обръщат гръб на страната. Само в моето обкръжение толкова много хора заминаха. И не само младите бягат - понякога цели семейства заминават или пък хора с 20-годишен трудов стаж", казва младата медицинска сестра. В последното годишно изследване на Регионалния съвет за сътрудничество RCC от 2018 година, провеждано в 13-те страни от Югоизточна Европа, цели 32 процента от анкетираните сръбски граждани са посочили, че мислят да заминат в чужбина - колкото в никоя друга страна от Западните Балкани.

Школата за чужди езици в Лесковац не може да се оплаче от липса на работа. Колкото и да е добре това за бизнеса на Филип, той осъзнава колко тревожно е същевременно положението: "Ако всички заминат за Германия, кой ще ни лекува нас, мен и децата ми - тук, в Сърбия?", пита загрижен той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като дойде елктричката на БМВ и Русия ще рухне - всочко ще мине не електричката на БМВ и повече няма да купув газ от Русия! Руските хибридни *** ги е страх от електричката на БМВ която иде и затова плюят по Германия. Ама ще видят те, като дойде електричката на БМВ!
62
4
 
7
 
! Отговори
до 60 преди 5 години
Извади си пръстите от контакта ***...от сън дълбок се събуди!100 години немците срещу теб да тичат - не мож ги стигна!
61
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия е страна на старци. Там е най-зле демографски положението. Държава от старци няма бъдеще. И друго - бъдещето на колите е във водородните коли. Водородната кола има много по-голямо КПД и не замърсява въобще природата. Така че и бензиновите двигатели и електрическите коли нямат бъдеще в дългосрочен план.
60
7
 
6
 
! Отговори
Стига лъжи преди 5 години
България е получила от ЕС над 15млр. и е внесла 3,5млр.А даже изнасяме повече към Германия отколкото внасяме.Виж с Русия е друго , над 6млр. внос при 50млн износ , та кой ни източва реално
59
6
 
5
 
! Отговори
Моше преди 5 години
20%дял е на автомобилите още 9 на автокомпонентите срине ли се автоиндустрията Германия е аут Карл Цайс кои бяха?Какви процесори и на кои са конкурент няма ги в първата 8-ца на производителите.
58
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Германия България е депо черноработници и пазар за немски стоки. Ако България и страните от бившия източен блок се възстановят по някакъв начин ( а това Германия по никакъв начин няма да допусне) и започнат сама да произвеждат и дори да изнасят стоки това буквално ще довърши Германия.
57
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ще ви кажа, че Германия съсипа 3 пъти Европа. Направиха първата световна война. После направиха втората световна война и срутиха цяла Европа. И третият път беше, когато Меркел пусна ордите в Европа и 10 милиона ислямисти нахлуха в Европа да изнасилват и да правят атентати. Така че моля ви се, не ми ги хвалете немците. Немците със своята грандомания, егоизъм и болна амбиция и комплексарищина да си налагат мнението на всички останали съсипват всички.
56
6
 
3
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Хибридите си отиват защото нямат никакво предимство пред електричките.Бмв щели в бъдеще време колкото руснаците пуснаха 5-то поколение изтребител компютърнии моделчета тва са пуснали немците.
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбирачите изпълзяха.... *** с мускалите се притеснява за Германия - между "следващия бърз кредит" .... и останалите още цели 2 седмици до заплата....
54
2
 
3
 
! Отговори
И да знаете преди 5 години
Германия всъщност има не само коли , дела на автоиндустрията е 15% и това е с всички доставчици.А за Карл Цайс и процесорите да си чувал.
53
4
 
4
 
! Отговори
до 49 преди 5 години
*** ... България - за Германия ... е нещо като битака на руския пазар в Пловдив....самоче не е толкова важна!
52
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия има интерес от бедна и съсипана България. Вече 10 години плащаме милиарди в ЕС, а ни връщат само част от тези вноски чрез еврофондовете и то при условие, че се използват за магистрали или за спа центрове и стадиони по обезлюдените села. Сакъм да не започнем да развиваме собсвени технологии и собсвено производство и да спрем да внасяме от Германия. А тогава няма и да има кой да им чисти и мие улиците за мизерни центове.
51
4
 
3
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 5 години
Арабойчланда си отиде отдавна. Ама каквото сам си направиш, цяло село не може да ти го направи. Никой не иска да ходи "на Германията" заради нея самата, а заради привилегиите,
50
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се, че Германия трепери от България. Не подценявайте България. И не само България, цяла източна Европа умишлено е унищожена икономически, за да може западна Европа да е добре. Капитализмът е игра на пазари. Имаш ли пазари - добре си. Обаче Германия може много бързо да стане зле, ако загуби пазари. Схващаш ли ? Китай и Русия са им много голям трън в ... Защото са държави с производство, особено Китай е голям трън за западняците.
49
3
 
1
 
! Отговори
Кой ли преди 5 години
Немците пускат 12 електрически модела до 2020г.А само БМВ продаде 153хил. хибрида през 2018та.А за печалби да не говорим , даже оборота на ФВ е четвърти в света.А Тесла още не печели и Опел беше американски на ГМ.А как ще фалира най големия застраховател в света с повече от трилион долара.
48
2
 
4
 
! Отговори
Моше преди 5 години
бай Тръмп още не е праснал 25% мито за немските таралясници това стане ли и Меркел ще се озъби като кон.
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия трепери да не загуби пазар като България, защото дори страна като България ако имаше икономика и произвеждаша, много от стоките които се внасят от Германия щеше сама да ги произвежда и много немци щяха да останат на улицата, ще купуват по малко и това ще доведе до нови уволнения. Само няколко държави от бившия източен блок да се възстановят и с Германия е свършено.
46
3
 
11
 
! Отговори
номер преди 5 години
Журналистите пишете глупости,тези хора преживяха ВОЙНА,въпреки всичко има е държавата.България без война е нема вече,ромите вършеят наред по селата,Няма неограбен пенсионер или убит,изнасилена някоя баба.ГЕРБ вика Европа УРА..ура
45
5
 
6
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Тесла ще увеличава производството докато немското ще намалява.Кой е немският конкурент на Тесла модел 3 БМВ ай3 или Голф Е.Колкото повече другите държави обедняват за сметка на Германия това създава икономически вакуум и ще бъдат изкупени от Китай и други.Пример е Пежо а китайците ги купуват за да печелят.Резултата Пежо купиха Опел немците пожълтяха.Скоро и Фият!
44
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ви го кажа простичко. За да е добре Германия, трябва България да е зле. Ако България е добре, то Германия става зле. Затова немците не искат богати и силни държави в Източна Европа. Затова Русия им бърка на западняците много на дълбооко знаете къде.

Спонсорирани публикации