Как в СССР копираха западните модели автомобили

Ford и Packard се оказват много популярни сред съветските вождове
Обновена: 23 мар 2019 19:44 | 23 мар 2019 18:15, Екип на Automedia.bg
110
Как в СССР копираха западните модели автомобили
Снимка: autonews.ru

Гордостта на съветското автомобилостроене ВАЗ 2101 Жигули години наред се приемаше за еталон по отношение на динамиката, визията и дори дизайна. И руснаците не криеха, че са "доработили" италианския FIAT 124 за по-лошите пътища в СССР, а до появата на ВАЗ 2108 с предно предаване цялата продукция на завода в Толиати беше базирана на 2101.

Що се отнася до ВАЗ и Толиати, то тук всичко е законно – FIAT се споразумява с тогавашното Министерство на външната търговия на СССР за сделката и се ражда автомобилният гигант край Волга. И днес няма да говорим за 2101.

Това обаче далеч не е първият съветски модел, базиран на западен автомобил и една разходка в историята дава интересни резултати.

Горкиевският автомобилен завод (ГАЗ) също стартира с лицензионен модел. СССР купува през 1929 година документацията, правата и оборудването за производството на Ford Model A. Но масовото производство в ГАЗ набира сили едва през 1932 година, когато Model A от почти една година не се произвежда в Щатите.


Снимки на автомобилите вижте в AutoMedia.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак тенденциозно, ангажирано, противно заглавие!Абе, Екипа, прочетете си отново дриснята! Сами пишете "..лицензионен модел. СССР купува през 1929 година документацията, правата и оборудването за производството...".Да, Жигули е FIAT-124, откупена лицензия на "Автомобила на годината". Защо да не се гордееш, че правиш съвсем модерен автомобил? Нещо лошо, нещо осъдително? Впрочем, тогава още нямаше "Ауди"Руснаците и италианците си сътрудничат в техниката - Аеро Макки произвежда самолет, проект на
70
4
 
8
 
! Отговори
Цеко преди 5 години
Правилно правят да копират, само *** би тръгнал да преоткрива топлата вода, след като някой вече го е направил
69
1
 
5
 
! Отговори
РАЧКОВ преди 5 години
Аман от жалки мои имитации.
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние пък така и не успяхме да копираме никой автомобил, но затова си имахме банканкар а сега ТЕСЛА ни копира.Е не ни копират но ни взеха пазара където бяхме силни и се отказахме.Но пък бяхме добри корирачи на друго нещо самия Джоб го казва "ПРАВЕЦ е на добрия клонинг на апъл 2"
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Bad Company"Мързи ме , та ще пиша кратко""---Искаш да кажеш: "Мързи ме ДА МИСЛЯ, та ще пиша кратко." :)Толкова те мързи, че си съкратил изречението. А, човек го мързи, когато не може... :)
66
14
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Това което рушняка може да сътвори е да прекопира и създаде зле скалъпена реплика на нещо което е вече създадено ... !!!
65
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Остави ги немците и САЩ твърде висока топка са за колхозниците на тях и Италиянците им са много когато щайгата лада поне до нивото на най калпавата Евро кола Фият го докара ще си говорим За Ферари и не го мислим дори
64
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запада пък им копира Менделеев... и на тази база напредва вече векове, да не говорим за формулата за подемната сила на самолетното крило,Простьо, руснаците не са открили нито един от химичните елементи в природата. Преди Менделеев са били куп западни учени. А динамиката на флуидите е разработена от Даниел Бернули век и половина преди ученическите занимания на Жуковски. И като цяло светът си е правел крила и самолети без да е запознат с глупостите на последния.
63
5
 
17
 
! Отговори
Прав си за руснаците преди 5 години
Наистина трябва да си много изобретателен и нетрадиционен, за да пиеш лосион за вана вместо алкохол :))
62
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобретателни и нетрадиционни били руснаците.... А немците и американците са тооолкова традиционни. И хич не са изобретателни. *** и Т-пата азиатска из мет, смърт за вас, само бой ви оправя! Чакалите на цивилизацията!
61
2
 
13
 
! Отговори
Дворянин преди 5 години
Никой не подценява руснаците, просто те се надценяват, особено в производството на технически продукти !
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропуснали са да споменат т.нар. "Кортеж". Всъщност Ролсройс Фантом.
59
6
 
11
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Много ни даде Русия през 1977-1978, после много ни взе през 1944-1989, така че сме квит. Айде стига сте им се кланяли вече!
58
16
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Русия можа да създаде каквото си поиска. Руснаците са изобретателни и нетрадиционни. Който ги подценява си е негов проблем, не на руснаците.
57
7
 
17
 
! Отговори
Не е лесно преди 5 години
Лошото е, че руснаците за разлика от китайците са безнадеждно технологично изостанали и дори не могат да изкопират западната техника .
56
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам какво толкова му е якото на съсъсъръту, само знам, че се радвам, че свърши. Това, че нащоте я оплескаха яката си е ... абе семеен проблем, дето не е за дискутиране пред хората.
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ReptileИ още нещо - Менделеев не е лцензирал "таблицата си", като търговска марка, следователно е била публично достояние. Негоава си е вината!
54
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Reptile Какво пък даде на света 1945-а ? Комунизъм! Не, мерси! И Русия през 1878-а е Русия, ама две версии назаде.
53
4
 
8
 
! Отговори
Защо си измисляте преди 5 години
Стига с тези измислици как американците откраднали някаква технология на някакъв си неизвестен руски самолет! Не е вярно! Ако беше така лесно и руснаците да са изкопирали стелт технологията или да са произвели изтребител от 5 поколение, но вече 20 години не могат !
52
7
 
6
 
! Отговори
Reptile преди 5 години
Запада пък им копира Менделеев... и на тази база напредва вече векове, да не говорим за формулата за подемната сила на самолетното крило, и да не говорим за скорошната теория доказваща теоремата на Поанкаре.. Аре стига простотия. Това, което Русия даде на нас 1878 и след това на Света 1945...никой НИКОГА не може да им ПЛАТИ!

Спонсорирани публикации