Марката "македонско вино" - на гърци, на северномакедонци или на българите?

Атина и Скопие пак се хванаха за гушите - този път заради виното от Македония
Обновена: 23 мар 2019 20:49 | 23 мар 2019 20:40,
45
Марката "македонско вино" - на гърци, на северномакедонци или на българите?
Снимка: pixabay.com

Преспанският договор сложи край на дългогодишния спор между двете съседни страни  Гърция и Северна Македония, както страната се нарича отскоро. Съществени въпроси, например в областта на търговията, обаче все още не са напълно изяснени. Така например за марковите продукти и търговски марки договорът предвижда двете страни да се споразумеят за приемливо решение чрез "откровен диалог". В помощ на договарянето ще се включи и експертна група, която ще представи резултати през следващите три години.

Около този сюжет могат да възникнат нови напрежения, както показа една спречкване на Международно изложение за вина и спиртни напитки Провайн в Дюселдорф: участието в него на Асоциацията на македонските винари - неправителствена организация, представяща северномакедонските производители на вина, предизвика бурни протести от страна на гръцките изложители. Още в началото на изложението те се оплакаха, че производителите трябва да се придържат към ангажиментите от Преспанския договор, пише "Дойче веле".

Защитен с патент продукт

"Вината от Северна Македония трябва да се продават именно като "северномакедонски", а нашите вина да са "македонски вина", както е решен въпросът с европейски патент още преди 20 години", посочва Стелиос Бутарис, който е един от най-известните винопроизводители в Гърция. Действително "македонското вино" е патентован в ЕС продукт със запазена географска марка, както например "тюрингската наденица". Това означава, че марката "македонски вина" могат да носят само вина от македонския регион в Гърция, при това само определени сортове.

"Асоциацията на македонските винари" обаче има друго виждане по въпроса. "От десетилетия продаваме вина от Македония и се надяваме да можем да продължим да го правим." Представител на асоциацията, пожелал да остане анонимен, изтъква, че наименованието "вина от Македония" трябва да може да се използва от всички, т.е. както от гърците, така и от винарите в Северна Македония, а даже и от производителите в България, където се намират части от древна Македония.

Но как при това положение консуматорът ще разпознава правилно различните продукти? "Много просто: на етикета ще е посочена страната-производителка - например: продукт от Северна Македония или продукт от Гърция", добавя винопроизводителят и дава за пример мозелските вина: "Реката Мозел преминава през Германия, Люксембург и Франция, но произвежданото в тези райони вино се продава с марката "вино от Мозел".

Как ще се разберат?

Такива и подобни аргументи със сигурност ще бъдат приведени, когато започнат преговорите между двете страни, както е предвидено в Преспанския договор. Само че те едва ли ще бъдат лесни. Теоретично гърците държат по-силните карти - те могат да се позоват на факта, че наименованието "македонски вина" от 20 години е патентована и запазена марка. Ако Северна Македония се противопоставя, гърците могат да блокират приемането ѝ в ЕС.

Северна Македония обаче няма така лесно да се предаде - тя може да изтъкне това, че е успяла да завоюва силни пазарни позиции: "В Германия под "вино от Македония" повечето хора разбират именно продукт, идващ от Северна Македония, а не от Гърция", признават дори гръцките винопроизводители. Това е резултат от една ориентирана към износа стратегия, която гърците следват далеч не така последователно.

Въпреки различните позиции и очакваните напрежения, винопроизводителите от двете страни вярват, че решение ще се намери, защото това е от взаимна изгода.

Юбилейното 25-то изложение Провайн тази година привлече над 61 хиляди посетители от 142 страни. В него участваха 6 900 изложители на вина и алкохолни напитки от 64 страни, сред които водещи бяха традиционни винопроизводители като Италия, Франция, Испания и Португалия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
8
 
! Отговори
За виното и календар преди 5 години
До АнонименТака е брат, но ако най-старият и най-точен календар се нарича български, нека всеки, го знае, за да не говори глупости между ракиите или бутилките вино. Впрочем пиячи сме дадено ни е от Одрисите . Данайците (гърците) са пиели виното разредено с вода.
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да има ядене и пиене на масата па ми дреме дали пише Гърция Северна или Южна Македония ако ще и Месопотамия или Сингапур да пише. Стават вече банални с тия имена.
32
4
 
4
 
! Отговори
Кой, кой е всъщност преди 5 години
До МАКЕНяма Македонци, те са избити, от Рим преди повече от 2150 години. Днешните гърци при освобождението си, от османско иго не са знаели, че са такива, наричали се ромей. Сега пък са елини. Днешна Северна Гърция и Северна Македония са всъщност Долна Мизия. А Горна е днешна Северна България. Тракия е от поречието на р. Струма до Цариград, тоест днешна Южна България и Европейската част на Р.Турция. Древните македонци са изтрепани, от Ромеите тоест, от гърците. Затова е част от абсурда.
31
1
 
5
 
! Отговори
Стив Джобс преди 5 години
марката, е на първия дето я регистрира. гърците от край време патентоват всичко, що се отнася до хранителните продукти на балканите в.т.ч. "Ракия"
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Византия тема Македония т.е. област Македония са били земите около днешния Одрин. Има един византийски император Лъв Македонец , който е именно от там.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Долината на Струма в Античността никога не е бил част от Македония. Била е част от Тракия. Спартак е тракиец, а не македонец. През 244 г. от Хр. прошение на жителите на Скаптопара е било отнесено от император Гордиан III до управителя на провинция Тракия. Който не вярва да отиде до историческия музей на Благоевград и да види надписа в оригинал.
28
4
 
4
 
! Отговори
Игор преди 5 години
Виното наместо да не зближува и обединува тоа не одалечува, но тоа се случува само ка тие што го произведуваат. ка тие што го консумираат с случува точно обратното.
27
1
 
7
 
! Отговори
ined преди 5 години
За виното не знам, ама македонската наденица е българска марка, гърците и бюрмаджиите да правят вятър на супата
26
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония е територия.На една чест от нея беше образувана държава.Благодарение на САЩ които искат да откъснат тази държава от руско влияние и да разположат военни бази на тази територия бе постигнато споразумение за името.Все едно да се спори Добружанско на кого е или Тракийско.Те в ЕС едва ли ще влезнат.А от НАТО нито ще станат по умни нито по богати.Ще си останат винаги Бивша Югославска Република.
25
13
 
3
 
! Отговори
МАКЕДОНАЦ преди 5 години
НА ЕВРОПА БЕ *** НА ЕС,Е ЗА ТОВА СИ ТРЕБА ЕВРОПЕЙСКИОТ,ЩОТО БАЛКАНОТ ОТ ТАКИВА ПИТАНИЯ ПРАВИ ВОЙНА.ТРЕБА НЕКОЙ ДА ВИ УДРИ БРЕ СО СОПА ДА ВИ ДОЙДЕ АКЪЛОТ,А СЕГА ПИЙТЕ ПО ЖИВО И ЗДРАВО И АРНАТА ДА НЕ ВЕ БОЛИ ГЛАВА.
24
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонското вино е българско,преди години сърби и гърци заграбиха едно парче българска земя с българско население и си го разделиха помежду си,сега вече и те станаха с измисленото от късното Средновековие име - македонци.Македония и Македонците са една измислена история от фанариотите,изсмукана от пръстите и няма нищо общо с реалносттта,приказки от хиляда и една нощ,с която история гръцките попове са искали да грабят славянските православни християни и им налагат данъци,но бяха ги изгонени
23
4
 
10
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Гърци и Фиромяни ще се разберат, но с тези антибългарски, евроатлантически ценности на Бойко М. Борисов ние, Българите винаги ще бъдем отдолу и поемащи.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На болгаре, симитлийскио кмет се разпореди.
21
0
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
Няма- да- забравя, Санданската,...Елена Бокушева,...Ако-я, познавате,....Поздравете-я, от- Българйна......
20
0
 
3
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
До Винар - кога ще ме черпиш от ТВЙТО вино да ти кажа от коя махала на БЪЛГАРИЯ си !:)
19
0
 
2
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
До Анонимен 23 - много си ГОТИН ! особенно със завоя с линейката :))))))))
18
1
 
16
 
! Отговори
Винар преди 5 години
Всъщност става дума за гордоста на бивша Югославия-вината от Тиквеш.Всеки любител на виното го знае като ,,Вино от Тиквеш" и няма нужда от МакедониитеИмената са като като нашите Мелнишко и Мавруд,унгарското Токайско,френското Шампанско и др.Който и да се бори за ,,име" това са вина от от стотици години и тези спорове са излишни.Пишеш мястото на производството , ние пиячите знаем от къде е,пък политиците и ,,борците за история" да си го наричат както искат
17
0
 
11
 
! Отговори
Винара преди 5 години
Македонско вино без македонски суджук и наденица маже ли???
16
4
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
Ти изби рибата.По голяма глупост рядко се демонстрира така самонадеяно.Най страшни са точно такива полуинформирани и полуграмотни същества с претенции че знаят всичко и говорещи като последна инстанция.Не сравнявай гръцката и ,,македонската" история.
15
1
 
12
 
! Отговори
? преди 5 години
Родом съм от Северозападна България. На наш диалект котка се казва мачка. На село, говорех на диалект (от респект); на всяко друго място - на литературен български. Говорейки за жителите на Скопска Маквдония: нашата туристическа дружинка от крупно предприятие, отиде през 1991 на екскурзия в Маkедония. В Скопие ни настаниха в частни хотели. На другата сутрин се срещнахме, един от нашите каза неговият хазаин казал, че те са "по-големи българи от нас, българите в Бг". Ще олекнат :). Дай им време.

Спонсорирани публикации