Сърбия 20 г. след бомбардировките: Колко си приличаме със съседите?

Политическата ситуация пряко се отразява на препитанието
Обновена: 24 мар 2019 18:56 | 24 мар 2019 18:45, Екип на Bulgaria On Air
146

Днес Сърбия отбелязва 20 години от бомбардировките на НАТО. В памет на жертвите протестът срещу управлението на Александър Вучич снощи започна с минута мълчание и сръбския химн. На фона на нестихващото недоволство се оказа, че действията на властта рефлектират и върху българите в Западните покрайнини.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Виктор Борисов се срещна с Марко Сокарев - председател на Българския демократичен съюз в Сърбия и активен участник в политическия живот в страната.

20 години след най-тежката политическа и икономическа криза в страната казва, че приликите с 90-те години на миналия век са повече от разликите.

"Вучич е абсолютно ултранационалист. Той е един вълк, преоблечен в агнешка кожа. Той не се е променил, той е един диктатор, всички телевизии са под негова ръка, противниците ги гони докрай, това е едно голямо недоволство срещу този човек. Същото е като Путин да бъде вечно, вечно президент на Сърбия", сподели той.

Марко Сокарев разказва, че политическата ситуация пряко се отразява и на препитанието. Масово хората от района търсят препитание в Сливница, Драгоман и София. Причината - средната заплата в Цариброд е 200 евро, а работа трудно се намира.

Според Сокарев по-лоша власт в Сърбия не е имало. Той допълва, че общественото недоволство е породено и от управленския курс на Вучич.

"Този човек трябва да се махне, ако иска Сърбия напред да влезе в Европейския съюз. Той иска да откара Сърбия в Евразийския съюз с Путин, той е протеже тука. В Ниш е направена руска база и се набюдава САЩ и базата им в Косово", посочи Сокарев.

Оказва се приликите между България и Сърбия са повече, отколкото разликите. Въпреки скорошното посещение на президента Румен Радев в Белград и Цариброд, според Марко Сокарев хората не усещат съществена промяна в политическо и икономическо отношение в района.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 59 Ха,ха Сърбия до 2години е в ЕС ,така поне казаха от Брюксел!По-напред са и от членката на НАТО също бомбена яко,Черна гора!
54
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тито *** изкла стотици хиляди българи и извърши един от най-бруталните геноциди след края на втората световна война в Македония. Така че не ми ги хвалете тия сърбе. Коварно племе са. Само за едно се радвам, че Георги Димитров архипредателя на България не успя да ни вкара в Югославия! Защото тогава гражданската война не ни мърдаше! ГОлеми проблеми щяхме да имаме с това коварно сръбско племе!
53
6
 
5
 
! Отговори
Сата Н. преди 5 години
Какво ми хвалите тия, бе!Хванах се по-миналата година на акъла на едни познати да ме водят в Димитровград на кръчма. Не стига че киснах общо три часа на границата, но един изклесяк, дето сигурно е заченат между първи братовчеди, ми продава чалъми на гишето за паспортна проверка. Мота ме 10 минути, през това време джвака дъвка и ми прави балони. ***...Иначе там населението си говори български и даже ми направиха забележка да не се пробвам на сръбски със сервитьора, че се дразни.
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами истина си е, че по-големи хейтъри от българите не виждамУнгарците също са хейтъри /живял съм там няколко години/, но те хейтват само чужденците. Те си се обичат и си помагат. А ние сме пълна скръб. Не случайно българска е пословицата - `че си извадим окото, та тъщата да има кьорав зет`. Ние и себе си не обичаме.
51
4
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Да си го кажем честно - не можем да им стъпим на малкия пръст на сърбите.НАТО ги бомбардира, държавата им се разпадна, не влязоха в ЕС .... продължават да са близки с Русия.И пак са по-добре от нас !По-бяла държава са.По-големи националисти са от нас.Футболът им е по-силен.Вижте им спорта - Джокович е цар в тениса.Волейбол, баскетбол ...Само можем им завиждаме ...
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам как да коментирам изказванията на този Марко. Прави ми впечатление обаче на "назначен българин", главно по факта, че очевидни почти не говори български. Изразява се елементарно и неправилно и със сръбски изрази и акцент. Явно цял живот е мислил на този език. Та оттам се съмнявам и в това, което говори, след като се опитва да се представи за нещо, което не очевидно не е.
49
8
 
5
 
! Отговори
Слънчарски преди 5 години
Не знам Сърби ли я, чеше ли я, ама са болни мозъци голяма част от сърбите. Само гледайте "Сръбски филм" (заглавието на филма). Дори и да е само филм, нормален човек не може да измисли нещо такова.
48
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не спирайте да хейтите Сърбия за това следващия път пак ще ни играят като пионки на шахматна дъска. Хитро щеше да е да станем част от Югославия ноо нямаме гена да правим алианси които са силни. Мразим и презираме всички съседи, включително тези в квартала включително и себе си като нация. Хейт та хейт.. за кво става това не знам освен за буйстване на коне и loot-ване наляво надясно
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Късмет за България е че се скараха със САЩ, не че ние сме видели нещо добро от Германия де.
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много нагла и коварна нация, Откраднаха половината бг територия и загинаха хиляди бг войници във войните и коварно нападат както гърците и румънците. Костов и Желев закриха армията ни а можеше в 1997-98 г. да си върнем Босилеград и Димитровград че и Пирот.
45
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От англосаксите никога не сме видели добро.Първото нещо, което направи САЩ ЗА ДА ПОМОГНЕ НА бг след 89-та е да ни прати един кораб с мухлясала царевицаЦялата им `помощ` е такава.Сега ще им купуваме Ф-ките три пъти по-скъпо от Бахрейн.
44
0
 
13
 
! Отговори
помните ли Слимница преди 5 години
Много българи са убити в Югославия впървите години на управлението на Тито. ;Близо 100 000 са, ако не броимтези, които са разселени, принудени да емигрират от Югославия. Това се случва впериода 1945-1946-та година Именно Тито води с Георги Димитров преговорите засъздаването на балканската конфедерация, ние да влезем като част от нея, за даможе да се реши македонския въпрос вътре в нашите държави. От една страна изаради това е Кървавата Коледа, когато са избити много българи в Македония,именно от хората на Тито. За съжаление един от водещите генерали в югославскатапартия и армия
43
9
 
1
 
! Отговори
Крим не е руски преди 5 години
До 15 ТОНА ОБЕДНЕН УРАН, ти са майтайтапиш.... а чернобилския братски уран ти ли го глътна та няма помен от него.
42
7
 
4
 
! Отговори
Крим не е руски преди 5 години
Слава на НАТО. Който не слуша и убива своите съседи(хървати,бостненци,българи, черногорци) ...кютек и сръбска музика..ха.ха
41
2
 
23
 
! Отговори
15 ТОНА ОБЕДНЕН УРАН преди 5 години
Американците хвърляха бомби с обеднен уран 78 дни. 10 000полета за бомбандиране. 15 Тона обеднен уран. На Страхливците от НАТО не им остана друго освен да одобрят. Американците заразиха Балканите за хилядолетия. Със сърбите си приличаме по това че има бум на ракови заболявания и от двете страни на границата. Наскоро Италиански съд се осмели да кажа истината - бум на ракови болести. Къде са ((справедливците)) от ХАГА. Кога ще се осмелят да осъдят виновникът САЩ за военните престъпления.
40
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко извън политиката, забелязали ли сте колко бързо минава времето?Сякаш вчера бяха тия бомбардировки, тогава още ходех на училище, и помня че там ни бяха доста интересни и живо ги коментирахме! Тогава още нямах приятелка, а днес съм с дете и с развод...Колко много неща се случиха от тогава, а как неусетно минава времето, направо не е истина...
39
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 40 Що си мислиш ,че в сръбските земеделски насаждения ,няма бг работници,както и в Белград,където заплатите са като в София,че и по-добри!
38
2
 
13
 
! Отговори
za Serbia преди 5 години
Сега едни "умни и красиви" момченца и момиченца (продажни гадинки) ще вземат да протестират с/у Александър Вучии за да го свалят от власт.................готви се нова цветна революция, западните масони и Сорос искат да направят от Сърбия поредната провалена държава като Либия, Сирия, Украйна, Ирак...............и т.н. Успех на Вучич..............трябва да е много твърд и много смел!!
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33Не си познал във сагата връщането на Ю.Добруджа царската дипломация успя да въвлече и подръжниците на Румъния,Франция и Великобритания +СССР .Сталин даже заявява ,че СССР няма нищо против да вземем и С.Добруджа!Уловка,на която не се е хванал цар Борис!Румънците се съгласяват,но при условие ,че българите се изселят от цяла северна Добруджа!
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами заминавйте у сърбия тогава на гурбету!

Спонсорирани публикации