Нова измама! Даваш капаро за "лечебен" матрак, получаваш... нищо!

Търговецът рекламира в санаториуми, а после е неоткриваем
Обновена: 25 мар 2019 13:15 | 25 мар 2019 11:00, Камелия Цветанова
22
Нова измама! Даваш капаро за "лечебен" матрак, получаваш... нищо!
Една от пострадалите е Цецка Карабаджакова.Снимка: Кадър Нова тв

Хора от цялата страна са измамени от търговец на матраци и възглавници, който ги рекламирал като "лечебни".

Пострадалите са десетки. Покупките се извършвали след презентиране на матраци, завивки и възглавници в конферентните зали на санаториуми. Най-често "лечебните" продукти са се предлагали на възрастни хора. След като плащали стотици левове за уж "лечебните" продукти, оставали с празни ръце.

Една от жертвите на ловкия мошеник е и Цецка Карабаджакова, а случаят й разказва Нова телевизия.

В началото на декември жената била почивка в санаториума в Сапарева баня.

Още в първите дни на почиващите в хотела е предложено да присъстват на презентация на "лечебни" матраци.

Търговецът се представя за Кирил Николов.

На презентацията в столовата присъстват почти всички пациенти на санаториума. Пред тях търговецът представя уникалните свойства на продуктите.

Цените на "лечебните" продукти започвали от 700 лв., но при условие, че се закупят веднага. Иначе цената била двойна. Имало и опция да платят капаро от 300-400 лв., а след подписването на договор да доплатят и останалите. Карабаджакова дори е закарана до дома си от търговеца, за да вземе цялата сума. Срещу нея получава фактура с договор за индивидуална поръчка. Матраците и възглавниците трябвало да пристигнат преди повече от два месеца. Доставки обаче няма.

Потърпевши се оказват Цецка и останалите, почиващи в санаториума, платили за масажиращите матраци.
Кирил Николов не отговарял на телефона, изписан за контакт във фактурите, които раздавал на потърпевшите след покупка.

Търговецът не е открит и от контролните органи, а в КЗП имали постъпили десетина жалби срещу него.

"Ние не сме успели да установим търговеца, тъй като той няма стационарен офис. Тази дейност е характерна с това, че се установява в различни обекти – преди всичко в хотели или ресторанти и единствено може да го установим, ако присъстваме на тези презентации. Но в случая няма покана", каза Емилия Елчинова от Комисия за защита на потребителите.

"Той не извършва търговска дейност и никога не е имал намерение да извършва търговска дейност, а заблуждава, че е търговец. Взима им парите и те никога не получават обещаната стока – тук говорим за престъпление", заяви Александър Масларски от Правна клиника за потребители.

Измамените от Кирил Николов подават жалби и в полицията в Сапарева баня.

"В РПУ-Дупница са постъпили 4 жалби от граждани, които са сключили договор с търговец след рекламно представяне на стоките. Те са внесли сумите, имат документ за това, но стоката все още не е получена, забавя се. Колегите са установили контакт с търговеца, който е от Перник – обяснил е, че има фирмен проблем и ще бъдат забавени доставките", каза говорителят на ОД на МВР-Кюстендил Катя Табачка.

Работа по случая е започнала и районната прокуратура в Дупница. Заведените преписки там са три. Все още обаче действията на Кирил Николов не са определени като измама.

От санаториума в Сапарева баня обясниха, че търговецът наемал залата в последния момент, без предварителна резервация.

"Този човек е идвал един или два пъти тук да презентира стоки – матраци, възглавници, одеяла, магнитни и т.н. и повече не е идвал. Работим и с други такива фирми, които са коректни – нямаме оплаквания от тях", заяви Станислав Павлов от Специализирана болница за рехабилитация - Сапарева баня.

Наемането на столовата за презентации ставало без предварителна проверка на търговците и фирмите, които извършвали презентациите.

Бърза проверка из останалите специализирани болници за рехабилитация показва, че Кирил Николов е гастролирал с "лечебните" матраци из цялата страна. Екип на NOVA отиде и до санаториума в Банкя.

"Научих за дейностите на това лице в нашето заведение от един пациент, който ми сигнализира, че е заплатил определени артикули и не е получил такива. Това лице след конкретния случай, като разбрах какво се случва, има забрана за наемане на залата. И той не се е появявал повече. Два месеца оттогава", каза д-р Виолета Костадинова - управител на санаториума в Банкя.

Засега няма изисквания към хотелите и санаториумите, които отдават зали на търговците. Проверка на NOVA показа, че след измамите, повечето забранили на Кирил Николов да представя продуктите си при тях.

Търговецът наемал залата за конференции по общите правила след заплащане на наем. А схемата всеки път била една и съща. Измамният търговец е представял "лечебните" продукти на пациентите, а в повечето случи след покупката се е плащало на място.

"След като посещават презентацията, потребителите закупуват конкретния вид стока, която са харесали при презентацията, тъй като те са съпроводени поканите от безплатен подарък. И може би това е примамливото за определени потребители", заяви Елчинова.

"Според мен той е добър психолог и успява да привлече възрастните хора. Обяснява, че не върши никаква измама и ще достави тези продукти. В никакъв случай не се отказал от това – те не си четели договора в какъв срок ще си получат стоките", каза д-р Костадинова.

При презентациите качествата на матраците и възглавниците били потвърждавани и от други потребители, които вече ги били изпробвали.

От Комисията за защита на потребителите напомнят, че при покупки извън търговски обекти потребителите също могат да върнат закупената стока. За целта обаче внимателно трябва да проверят търговеца и да пазят всички документи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да попитам, вие българите не разбрахте ли, че подобни презентации се правят само от мошеници?! Възрастните хора си въобразяват, че могат да решават подобни задачи, но бъркат, както при телефонни "съдействия на полиция с пари", така и с "лекуващи" магьосници, врачки, презентации и тем подобни!
17
3
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
Истински ***, чак се жалва мен щеше да ме е срам. Ама щом имат пари за хвърляне на вятъра не са за жал.
16
0
 
8
 
! Отговори
меди корект преди 5 години
а тази фирма рекламира едни стоки, а като получиш продукта се оказва пълен бокл.ук, нямащ нищо общо с изпробвания- и не ти връщат пари , щото си го бил отворил. точно това лице заедно с 1 друг, от пловдив, пл. гроздав пазар ми скроиха такъв номер преди 4 години - явно още ги има
15
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 5 години
За съжаление компетентната за такива измами институция няма да работи с граждани до 20 април включително поради траур по повод *** на Цариградския патриарх архиепископ Месроб Мутафян.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напротив, в Германия има доста осъдени за измама заради такива схеми с пенсионери. Особено когато на продуктите са придавани лечебни свойства.
13
1
 
19
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Пак са побългарили схемата, на запад е пълно с подобни шарлатани, но си работят напълно законно, взимат парите, доставят ти стоката, а че няма резултати си е друг въпрос по който няма как да ги хванат , защото закон срещу празните приказки няма.Мен също са ме лъгали от телефонните компании. Питаш нещо -"Да, да , не се притеснявайте" и като мине месеца идва изненадата .
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Измамата съвсем не е нова и съвсем не е българска. В Германия от десетилетия е позната като "Kaffeefahrtbetrug". Става дума за вкарване на пенсионери в някаква презентация на продукти или на място, или по-често с листовки по пощите им. Продуктите може или да не съществуват, или да става дума за някакви евтини *** на стократно завишени цени.
11
0
 
15
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Е, това не е нова измама, само измамените са нови. Пък то даже не е и измама - в договора нямало срок за доставката - значи, че ще си получат матрака, ама друг път.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Viarvajte im....ne se strahuvaite...Biblia
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само схеми са ви в главите, българска работа!
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГoшуВ основата си фармацевтичната индустрия използва измамата.
7
2
 
14
 
! Отговори
. преди 5 години
От хората и земните власти ще избяга, но от Господа няма да избяга!
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Димо ПадалскиПроблема е че търгуват с нещастието на хората.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е потребителя да получи матрака който уж се води лечебен. За тези пари може да се купи един матрак и да се представи като лечебен и другото е въпрос на внушение.
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***....i mitropolit antonii ti obiasniava za x ili y ili z neznachitelni dalgove v angliiski liri..... x.y.z. na stepen n po chisloto pi i koren kvadraten na kotangens po-golemi sumi kitaiskk yuani za veroizpovedaniata....partiarhat ne gi li e nauchil na arbskite chisla, smiatane, otkriti finansovi otcheti na svetlinnite ekrani i chernite daski v dyhavnoto parvolavno uchiliste?! Ili sichko zamita v gastite pod chernite fustani, kaftani i rokli na majkite viarouchiteli ot sednia bg poll?!
3
1
 
10
 
! Отговори
Димо Падалски 2 преди 5 години
... Ей го на ... Аз нямам кинти за нищо друго освен храна и режийните всеки месец ... И НЕ си купувам смешни "лечебни матраци" ... И НЕ ги мятам в торба на "КАУФЛАНД" през терасата ...... :) ;) :) ... !!!!!
2
7
 
14
 
! Отговори
Димо Падалски преди 5 години
... И ся кво ?!?! ... Да се разплачем ли ?!?! ... Имала кинти - дала ! ... Ако НЕ ги беше дала за ... "лечебен матрак" ... Щеше да ги метне през терасата на някой ........... "ЕВРО РОМ" ...... Една голяма част от Българите постоянно "реват" и се оплакват ... най вече пред колеги и роднини как нямат пари ... и "едва свързват двата края" ... Обаче ги гледаш как , в същото това време , дават кинта за кво ли не ... И им зяпаш "селфитата" из Социалните мрежи от Боровец и Банско ... !!!!!
1
2
 
33
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Добре че тоя е измамник, че иначе с тези лечебни матраци щеше да съсипе бизнеса на доктор Ливайн с наколенките и на Бранислав Стойанович, дето е измислил космодиКса :)

Спонсорирани публикации